Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csak éppen azt nem mondta még valamelyik ügyeletes tahó, hogy aki képes megfagyni, az annyit is ér

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Öt év alatt ezer focipálya, kétszámjegyű TAO-milliárdok, vastag százmilliók létező, ingyenesen hozzáférhető tartalmakra, eszelős csilliárdok a kormányközeli baráti cégeknek, megdöbbentően aljas magyarázatokkal túltolt szintén milliárdos olimpiai tanácsadás, miközben arról csaholnak a fizetett pártfogók: liberális beetetés, hogy emberek éheznek Magyarországon. Pedig nem csak az van, hogy éheznek, de a rohadékok képesek megfagyni is. Sőt, nem kizárólag az utcán, de saját fűtetlen otthonaikban, ahol szépen lassan, távol az emberhez méltó élet utolsó reményétől, módszeresen, csendben kihűlnek.

A hír: a tavaly ősztől december végéig tartó időszakban 80-an fagytak meg Magyarországon, közülük 27-en a lakásukban. Ez a szám majdnem kétszer akkora, mint 2015 azonos időszakában. Mindeközben egyre többen vannak, akiknek ugyan van hol lakniuk, de fűtésre már nincs pénzük. Az extrém hidegre való tekintettel tízezer ember (élete) került veszélybe. Az utcán és a négy fal között.

Ilyenek ezek, és nemhogy a kormány, de az úristen sem akadályozhatja meg őket abban, hogy ezt az életformát válasszák. Senki által nem kényszerítve, önként és boldogan. Az elfajzottabbja meg nem is reggelizik, mert ő meg így szokta. Egyedül a liberális tévúton járó hazaárulók szajkózzák teli torokból, hogy éhezés, hajléktalanság, szegénység, nyomor, pusztulás. Csak azért teszik, hogy lejárassák az ország keményen dolgozó vezetését.

Pedig az ország keményen dolgozó kormányának vannak tervei a hajléktalanok és az utcára kerülés szélén állók megsegítésére. Azon izzadnak, hogy a segítőszervezetek lakást bérelhessenek a korábban átmeneti szállókra fordított állami támogatásból. A Magyar Nemzet információi szerint az új rendszerben ugyanannyi támogatást adna az állam, de a mostani évi 500-700 ezer forintos fejenkénti hozzájárulásból két ember tartós lakhatását kellene megoldani. A koncepció alapján azért lenne elég a kevesebb pénz, mert a segítőszervezetek megspórolhatnák a szociális munkások bérét, valamint a hajléktalanokra költött összegeket is.

Értjük? A kevesebb pénz is elég, sőt, még spórolni is lehet. Értjük? Lázár János egy-két hónap alatt 24 milliárdot tapsolt el azért, hogy a haverjai jól járjanak, 600 millióból hoz létre egy olyan digitális enciklopédiát, ami már létezik és ingyenesen (!) hozzáférhető, másfél milliárddal emelik az olimpiai tanácsadásra fordított összeget, ezzel már most 40%-al túlárazták a bulit, és kin spórolnak veszettül? Hát a nyomorultakon, akik a velük született klausztrofóbiájuk miatt egyszerűen nem bírják elviselni, hogy tető legyen a fejük felett, vagy akik saját mocskukban fagynak meg a kihűlt lakásukban. Nem, ők soha nem éhesek, és kifejezetten szeretik a hideget.

Ők azért nem fűtenek, mert nem fáznak. Nem azért szedegetnek gallyakat az uraság erdejében a boldog új esztendő első napjaiban, mert egy hete nem tudtak begyújtani a vigasztalan kunyhójukban, hanem mert ezzel akarják idegesíteni a mezőőrt, a rendőröket és mert ragaszkodnak hozzá, hogy a lopás megszégyenítő bélyegét rájuk lehessen sütni. Egész falvak és a nyomor szakadékába elsüllyedni készülő régiók lakói – akik mégis hobbiból fűtésre adják a fejüket – azért tömik tele a kályhájukat néhány szerencsétlen kalória kinyerése miatt ruhával, PET-palackkal, vizes fával, lakkozott parkettával vagy döglött állatokkal, mert örömüket lelik abban, hogy saját magukat és környezetüket halálra mérgezzék.

Igen, tudom, egy évvel korábban azért fagytak meg kevesebben, mert pont fele ennyire volt hideg, és aki önszántából klausztrofóbiás meg anorexiás meg mit tudom én milyen baja van, az ne hőbörögjön. Ámde komolyra fordítva: mielőtt jönne egy Kiszelly Zoltán és elmagyarázná, hogy természetesen liberális beetetés a fagyhalál is, vagy hogy minek kell ekkora felhajtás azért, mert 80 ember megfagyott, majd ha 800 vagy 8000 fagy meg, majd akkor sivalkodjatok, lipsik, azért hadd jegyezzem meg, hogy ilyen mérhetetlenül cinikus, impertinens, gátlástalanul görény, minimális empátia felmutatására is képtelen/alkalmatlan/sem hajlandó kormányt keresve se.

Aki abban minősíthetetlenül gyalázatos tempóban szórja és lopja következmények nélkül a pénzt, ahogyan ezek, miközben alaptörvényileg vegzálja és kriminalizálja a hajléktalanokat, azon háborog, hogy a sok bűnöző mindenféle hulladékanyag elégetésével szennyezi a környezetét, és azon agyal, hogy miként lehetne pénzt spórolni a legkiszolgáltatottabb, visszafordíthatatlanul lecsúszott rétegeken, az nem egyszerűen aljas gazember.

Pedig arról van szó az ország kárára mindig körültekintően spóroló, saját érdekei tekintetében viszont végtelenül nagyvonalú bűnözők gyülekezete, hogy a hajléktalanság, a hajléktalanná válás nem egyszerűen annyiból áll, hogy valaki holnaptól az utcán él. A szociális munkások bére nem megspórolható, mivel a hajléktalanság állapotába való eljutás komplex kérdés, amelynek miértjei, sajátos körülményei vannak, amelyekkel foglalkozni kell. Ezek ismerete nélkül a hajatokra kenhetitek a bérelhető lakásokat, mert arra, hogy miként fordítható vissza a folyamat, nem lesznek megnyugtató válaszok, nem beszélve arról, hogy a hajléktalanok számának csökkentése soha nem fog bekövetkezni. De nyilván nem is ez a cél, mert akkor eme nyomorultakra fordítandó összegből sem lehetne annyit ellopni, mint így. És akkor a saját otthonukban méltatlan körülmények között elpusztulókról még nem is beszéltünk.

A regnáló hatalom számára ezek nem témák, lassan egyetlen kihívás van, ami lázba hozza őket: ki tud nagyobb pofátlanságot kitalálni, amit szó nélkül le lehet nyomni az ország torkán, ki tud éktelenebb disznóságra hivatkozva nagyobbat szakítani a közösből. Már a minimális humánumot, a szociális kérdések iránti érzékenységre utaló gesztusokat sem gyakorolják, csak éppen azt nem mondta még valamelyik ügyeletes tahó, hogy aki képes megfagyni, az annyit is ér. Szerintem meg az nem ér még annyit se, aki az elmúlt nyolc év utáni elmúlt nyolc év történéseinek fényében majd 2018-ban is azt óbégatja fennhangon: tudja, hogy meglopták, kizsigerelték, szétverték a jövőjét, de nincs más, akire szavazni lehetne.  adomany