Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Milyen ország lesz ebből néhány év múlva?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Minden napra fostalicska, abszurdum, tragikomédia. Úgy terveztem eredetileg, hogy összeillesztek néhány aktuális hírt, ami a képtelen-groteszk magyarázatok és indoklások kíséretében raklapszámra eltapsolt milliárdok – dél-amerikai banánköztársaságot idéző – melodrámájának soron következő, azaz 7986. részét dolgozza fel.

Aztán nem így történt, ugyanis az egyik fórumon szembejött velem az alább látható fotó. Mivel nehezen lehet betelni a gyönyörűségével, hosszasan rökönyödtem rajta, nem baj, ha ennek nincs így értelme. Csak látszólag jelentéktelenebb kérdés ez, mint a fillérenként széttalicskázott büszke magyar jövő.

malac.tankonyv

Rákerestem gyorsan, mit lehet tudni erről a fotóról, ugyan túl sok információt nem találtam egy véleménycikket leszámítva, de kiindulási alapnak tökéletesen megfelel. Az írásból megtudtam – bár ez sejthető volt első ránézésre is -, hogy ez egy tankönyvrészlet. Ráadásul egy igen aktuális oktatási segédeszközről, a nyolcadik évfolyamos tanulók földrajz-tankönyvéről van szó. 2017-ben, a lázadás évében, a gyalázatostól gyászosig terjedő skálán tetszőlegesen elhelyezhető PISA-felmérési eredményekkel a tarisznyánkban, ilyen feladatokat kell abszolválnia egy 14-15 éves magyar diáknak.

Ha van tippetek azzal kapcsolatban, hogy mit látunk a képen és tulajdonképpen-egyáltalán mire vár választ a költő, szívesen veszem, ám addig is megpróbálom saját lábon állva értelmezni a pillanatnyi gyomorforg(at)ás okát. Megpróbálok eltekinteni még az igénytelenül pongyola fogalmazáson is – Németországban laknak a legtöbben Európában, és legnagyobb a gazdasági termelése -, bár nem egyszerű.

Mint ahogy azzal sem nagyon tudok mit kezdeni, hogy a kalapos, hanyagul elfekvő kandisznó miként szoptathat különféle nemzetiségű malackákat, akik – feltételezem – a csóró európai országokat szimbolizálják. Szemben Németországgal, amelynek, mint a 8. osztályosoknak készült földrajz tankönyvből is kiderül, a legnagyobb a gazdasági termelése egész Európában. Mert akkor vagy kalapot hord és nem szoptat, vagy nem hord kalapot és szoptat, vagy kalapot hord és Merkelnek hívják (bár cseppet sem hasonlít hozzá a gondosan megrajzolt állat), de meg Németország alapvetően is hímnemű, hiszen Vaterland (szemben az anyaországgal, ahogyan Magyarországot a határon túl emlegetni szokás) szóval van itt képzavar vastagon.

De. Amellett, hogy a tanterv szerint egy nyolcadikos gyereknek feltétlenül ilyen sehonnan sehova nem vezető kérdéseket kell megválaszolnia, további kínzó részletek súlyosbítják az összképet. Egyáltalán nem világos például, hogy mely országokat sikerült a láthatóan nemi identitászavarban fetrengő disznónk csecseire projektálni. Pedig a nagy feladatok egyike: azonosítani a karikatúrának nevezett izén látható zászlókat.

Jóindulattal azt sikerült megállapítanom, hogy látunk egy Görögországot, egy Spanyolországot és talán egy Portugáliát idéző zászlót, a fekete-piros-sárga függőleges oszlopokban testet öltő lobogót viszont egyáltalán nem sikerült beazonosítanom. Hogy nem Németország szopja a saját csecsét, az biztos (a német zászlón vízszintesen helyezkednek el ezek a színek), a belga zászló színei stimmelnek, ám a színek sorrendje (fekete-sárga-piros) miatt tuti, hogy nem Brüsszelt sikerült eltalálnia a tankönyv írójának. Akkor meg? Elképzelhető, hogy egyelőre képtelen voltam felkapaszkodni egy nyolcadikos diák intellektuális színvonalára, azért nem tudok válaszolni a kérdésre? Vagy pedig egy hihetetlenül igénytelen gányolással állunk szemben, amit a nyilvánvaló ideológiai agymosás emel négyzetre?

Merthogy elérkeztünk a lényeghez. Európa peremén, kaján vigyorral a pofáján, seggel mindenki másnak, ott a mi piros-fehér-zöld malackánk. A 14-15 éves diáknak pedig az a feladata egy közönségesen unalmas földrajz órán, hogy értelmezze ennek a röfögő tájképnek a mondanivalóját. És ugyanbiza mit kellene látnia egy, a szövegértési kompetenciáit illetően az európai átlagtól leszakadó magyar gyereknek ezen a hajánál fogva rángatott, erőltetetten demagóg képen? Hogy kiröhögjük a világ vezető hatalmait, akiknek a csecséhez nekünk természetesen semmi közünk? Mit kellene válaszolnia egy nyolcadik osztályos diáknak, hogy mégis mit ábrázol a karikatúrának nevezett lábszagú kép? Van erre helyes válasz? És ha van helyes válasz, akkor mi az?

Hogy mi nem vegyülünk, nem közösködünk, nem rontunk rá a csecsre? Minket kiközösítettek, nekünk nem jut, mi a magunk szabadságharcát vívjuk, mert mi különlegesek vagyunk? Hogy mi áldozatok vagyunk, minket igazságtalanul bántanak, ahol mindenkinek jut, ott nekünk nem is jár, hogy kizsákmányolnak, a létünket fenyegetik? Mi a jó eget keres ez a kép egy nyolcadikos tankönyvben és mit akarnak elhitetni az Orbán Viktor és az állampárt agybaját – egyébként érthetően és jogosan – magasról leszaró diákokkal? Kinek a kaján, gonosz vigyora van ráfestve a magyar malac pofájára? A Nem leszünk gyarmat! csatakiáltással évek óta asztalt csapkodó, bomlasztó hadvezérnek és szolgahadának? Na, ne, ki hitte volna?

Egyszerűen nem fogja fel az agyam, hogyan kerülhetett be ez az úgynevezett megoldásra váró feladat egy tankönyvbe, és vajon ha ez belekerült, akkor még mi minden van elrejtve és szubliminálisan belekódolva a szakadék szélén táncoló, elhülyítésre, butításra, agymosásra épülő magyar oktatás egyik alappillérét jelentő tankönyvekbe?

Ijesztő ez a nem teljesen explicit, de annál mélyebben ható vizuális manipuláció. Milyen ember az, aki ilyen tankönyvet ír önszorgalomból? Milyen pedagógus az, aki számonkér egy ilyen penetránsan átpolitizált feladatot egy nyolcadikos diákon és esetleg a helyes választ is megadja, ha magától nem sikerült rájönnie? Milyen ország lesz ebből néhány év múlva, ha – az összes többi napi görénység, a rendszerszintű korrupció mellett – ilyen típusú feladatoknak nevezett baromságokkal mossák a gyerekek agyát? A választ elég régóta tudjuk, de még mindig nem borzadtunk el rajta eléggé.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.