Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nárcisz kutya luxuskörülményei is javultak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sanszos, hogy a következő napokban ismét kormányzati melldöngetésnek lehetünk szenvedő – vagy örvendező – alanyai.

„A kormány hárompontos komplex programmal segít a hajléktalanságon, ehhez kapcsolódik legutóbbi programja is, amelyben négyezer hajléktalan négy éven át kap minden munkanapon meleg ételt – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Czibere Károly kifejtette: először a hajléktalanná válás kockázatát kell csökkenteni a lakhatási szegénység kialakulásának minimalizálásával, ezt is szolgálta egyebek mellett a rezsicsökkentés és az adósmentő program. Ha valaki hajléktalanná válik, mindenképpen segítségre szorul, ebbe illeszkedik a négy évig tartó ételosztó program, illetve egészségügyi tanácsadás. A harmadik rész, hogy segítenek a hajléktalanoknak minél hamarabb önálló életvitelt kialakítani.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy 2017 tavaszán újabb programot indítanak, ennek keretében a három év alatti rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeknek osztanak majd ételt.

A rászoruló emberek előre csomagolt készételeket kapnak, az ebédet kiosztó intézményeket ezért hűtőkkel és mikrohullámú sütőkkel látják el. Azt mondta, a kormányzat nem híve az utcai ételosztásnak, inkább azt szeretnék, hogy az embereket olyan szolgáltatási környezetbe vonzzák, ahol más segítséget is kaphatnak. Jelezte: 2018-tól az intézményekben pszichológusok és addiktológusok is segítik majd a hajléktalanokat”. (MTI)

Hurrá! De mielőtt elalélunk az örömtől és főleg a kormány nagyvonalúságától, nézzük, mit akar mondani a költő. Vagy mit nem akar mondani.

Miközben biztos vagyok benne, hogy a kormány ezt a saját nagylelkűségének és emberségének fogja beállítani, jó, ha tudjuk: a program uniós projekt és a pénz döntő részét az Unió biztosítja. Holott akkor sem a kormány biztosítaná rá a forrásokat, ha véletlenül magyar projekt lenne, hanem az adófizető állampolgárok. Mint mindig, mindenhez. Tehát kivétel nélkül mindig csak a saját vállunkat verdeshetjük és persze egymásét, soha nem a kormányét, nem a Fideszét és nem Orbán Viktorét.

Suhanjunk tovább a történetben. Nem hinném, hogy a kamu-rezsicsökkentés bárkit megmentett a hajléktalanságtól. Az kétségtelen, hogy például Szijjártó Péter olcsóbban tölti fel az úszómedencéjét és Nárcisz kutya luxuskörülményei is javultak, de a legszegényebbek, akik jó esetben hullott fával, nem jó esetben műanyagflakonokkal, rongyokkal és szeméttel fűtenek (ha fűtenek), nem sokat profitáltak ebből. Arról nem beszélve, hogy micsoda őrült összeget elvert arra a kormány, hogy reklámozza a rezsicsökkentést, miközben az energiaárak maguktól is csökkennek a világpiacon. Ha azokat a milliárdokat, amelyeket az önreklámozásra költött a kormányzat, a lakhatási krízisben lévő családok talpraállítására, esetleg a szolgáltató cégek fejlesztésére fordította volna, akkor máris jobban állnánk.

Az adósmentő program is főleg azoknak a parlamentben jó pénzért melegedő politikusoknak járt előnyökkel, akik gond nélkül ki tudták fizetni az előtörlesztést. Mindenki más ugyanúgy nyögi a törlesztőket, vagy nem nyögi, hanem várja a kilakoltatást.

De nézzük az ételosztást. Elhiszem, hogy a kormány nem híve az utcai ételosztásnak. Pocsék reklám a kormány számára az utcákon kígyózó, ételre váró tömeg. Csakhogy a hajéktalanok az utcán élnek. Nagyságrendekkel több élelmet ki lehetne osztani helyben főzött, egyszerű, tápláló egytálételekből, ha nem az ebédet kiosztó intézményeket kezdenék el felszerelni.

Az is kérdés, mely intézmények lesznek ezek és az is, hogy amennyiben nem rendelkeznek a szükséges felszereléssel, akkor eddig hogyan működtek? A következő kérdés, mennyivel kerül többe az előre csomagolt étel – a csomagolóanyag, munkabér, szállítási költség -, mint a helyben főzött friss étel? Dombon ülő vadászkutya legyek, ha nem lesz a duplája a költség, mint például a Krisnások által kiosztott étel esetében.

Vannak működő szervezetek ma is, amelyek napi rendszerességgel látják el meleg étellel a rászorulókat. Például éppen az imént említett Krisnások. Miért nem lehet tanulmányozni, hogyan működik ez a valóságban, mire van szükség – felszerelés, személyzet – a főzéshez és a kulturált kiszolgáláshoz?

De nyilván ez nem fog bekövetkezni, mert a kormánynak kész koncepciója van az uniós pénz ellopására elköltésére. Nyilván jól fog járni mindenki. A hűtőket és mikrohullámú sütőket forgalmazó cég, az ezzel felszerelt, ételosztásba bevont intézmények, a csomagolt ételt előllító és forgalmazó cég (tényleg, Mészáros Lölö vett már egy erre szakosodott vállalkozást?) és bizonyára új munkahelyek is létrejönnek, mert koordinálni kell a szegények etetését. Tehát pár rokon pár évig stabil beosztásba kerülhet.

Aztán hogyan kell elképzelni a történetet? Jön a rengeteg csomagolt kaja, azt betömködik a hűtőbe, majd egyenként felmelegítik a mikróban? Másnapra sem végeznek a kiosztással. Miért nem a már meglévő, évek óta működő szervezetekhez kapcsolják a projektet, miért kell újra feltalálni a langyos vizet? Találgathatok? Akkor nem lehetne olyan bőkezűen lopni? Vagy/és nehezebb lenne kormányzati sikersztoriként eladni a történetet? Igaz, hogy akkor talán nem 4000 ember kapna ételt, hanem sokkal több, de nem csak a rászorulók között vannak éhes emberek. Ugye?adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.