Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


De jó ez főnök! Fogadjunk, hogy ez sem csapja ki a biztosítékot az idiótáknál

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mielőtt Lázár János mindenhez mindenki másnál jobban értő főkimagyarázásügyi alOrbán elvonult volna a szilvával töltött karácsonyi pulyka tövébe, az utolsó idei kormányinfón – ami kivételesen szerdán volt – benyögte, hogy van pénz lóvéra, úgyhogy jön, ami még nem volt.

Slágerfejlesztünk tudniillik. Országos lőtérfejlesztési program indul Magyarországon, összesen 197 lőtér létesül, lövészklubok jönnek majd létre klubházzal, az egész bősz projektre 27 milliárd forintot állítottunk rendelkezésre. Nem a Lázár-család és az Orbán-dinasztia karácsonyi költségvetéséből dobják össze, hanem a közösből veszik ki a rávalót. Mivel ez egy több éves program, 3 év alatt 100 lőtér jöhet létre – jelentette be és ki Lázár János, majd visszalovagolt a kormányülésre, megelőlegezvén maguknak a közbizalmat: a Fidesz három év múlva is kormányozni fog és annyi lőteret létesít, ahányat nem szégyell. Civil lőtereket. Közpénzből.

Szerda óta ma már szombat van, és bár a kollektív memóriánk meglehetősen véges, nem egetverően nagy meglepetésről van szó. Orbán, minden fantasztikus ötletek kútfeje országos haknijának dunaújvárosi állomásán már májusban belengette, hogy ugyan sportos nemzet vagyunk mi, de mégis betegesek és túlsúlyosak, nosza hát

mind a 175 járásban legyen lőtér, vívóterem és lovas központ.

Mit ne mondjak, b*zmeg? Ferdítsek el egy élő klasszikust és mondjam azt, hogy a pocakos miniszterelnök a halálom? Nem lenne sem vicces, sem eredeti és akkor sem leszek boldogabb, ha majd  naponta 175 darabra hullva szét szőrén üli meg a lovat, és hátrafele nyilazva előre lövöldöz ő a nemzeti lőtéren. Az, hogy Simicskó István honvédelmi Hende Csaba is felkarolta a nagyszerűséget, már szóra sem érdemes.

Pedig annyiban mindenképpen szóra érdemes – erre a 444 utalt minapi cikkében -, hogy bár Orbán annak idején és szerdán Lázár is kvázi a sport címkével próbálta eladni a kormányzati lőtérfejlesztési programot, Simicskó haver viszont mintha valami tök másra gondolna. Valami olyasmire, hogy az állami, civil használatú lőterek létrehozásával a kormány valamiféle paramilitáris előképzésben kívánja részesíteni a civil lakosságot, a honvédség keretein kívül.

Most, hogy egy rendőr azóta is megmagyarázatlanul maradt halála árán dicsőségesen kinyírták (állítólag) a Magyar Nemzeti Arcvonalat, az egy főre jutó rekordszámú stadionok országában nemzeti kézbe kell venni a lövöldözést és a fegyverkezést, vagy mi a franc? Vagy pont nem. Viszont azért lássuk be: már paranoiásnak sem kell lenni ahhoz, hogy a kötelező alkotmányosan túlárazott költségek eltulajdonítása mellett esetleg ez jusson eszébe az embernek eme orbitális görénység tudomásulvétele nyomán.

Magyarországon perpillanat több tucatnyi efféle, piaci-üzleti alapon működő létesítmény működik a lövöldözni vágyó szakértelmiség legnagyobb örömére, de arra épeszű magyarázat aligha létezik, hogy mi a kurva életnek kell ezek mellé/helyett (?) közpénzből hasonlókat létrehozni. Mi a cél a lopáson kívül, elvtársak? Vagy hangulatjavító intézkedésnek szánják esetleg? A Bözse-utalvány már megtette a hatását, nem maradt más hátra? És ugyanbiza ki lesz a fizetőképes kereslete ezeknek az egészséges lőtereknek, ha már túlárazás és lopás előtt is 27 milliárdot húznak ki a közösből? Egybeesik vajon ez a kereslet a felcsúti játékvasút rajongóinak táborával? Netán a futballmeccsre járó tömegekkel? Aztán a lövöldözéstől hogy lesz egészségesebb a magyar? És ha 175 járás van az országban, mi indokolja a 197 lőteret, egészségtelenül eltorzult fejű, zavaros tekintetű, pocakra túlsúlyos miniszterelnök úr?

Én jóhiszemű polgár, aki baromira nem szeretném a hangulatot kelteni és belemagyarázni sem kívánok semmit ebbe a pihentagyú trógerségbe, úgy gondolom, hogy a lőterekkel az égvilágon nincs baj: aki nem mangalicákat szerel közpénzből, az lőteret működtet saját vállalkozásként, saját zsebből, nem kétszáz darabot a debilkretén adófizető pénzéből. Ez tökéletesen rendben van így, aki hobbilövészként teheti, az igénybe veszi az idevágó szolgáltatásokat. Amellett, hogy gyaníthatóan ellehetetlenítenek-kinyírnak egy piaci szegmenst (lásd játékgépek), ez a 27 milliárdba fájó 197 lőtér mégis mi a jó büdös franc? Ezek ülnek a kibaszott kormányülésen és néha a főgeci bedob egy-egy gyerekkori traumára visszavezethető baromságot, a többi algeci meg csapdossa a térdét, hogy de jó ez főnök, fogadjunk, hogy ez sem csapja ki a biztosítékot az idiótáknál? 

Más helyeken megfontolt mérlegelések, pragmatikussági szempontok alapján döntenek az ilyen beruházásokról, rögtön miután megbizonyosodnak róla, hogy valóban erre van az országnak a legnagyobb szüksége. Mert lehet demagógiával vádolni e sorok íróját, de fölösleges: ez itt már réges rég a valóságtól elszakadt téesz-elnök közveszélyes ámokfutása, aki ezúttal arról van meggyőződve, hogy az egyhelyben álldogálás melletti puffogtatásnál jobban semmivel nem lehet elégetni azokat a rohadt kalóriákat.

Ha el is felejtjük, hogy a háttérben esetleg a sportlövészeten túlmutató megfontolások húzódnak (én elfelejtettem, nem gondolom, hogy a lőtereken virágzik majd a kormányzati paramilitarizmus), a lényeg marad: háttértanulmányok nélkül egy ilyen fejlesztésbe beleállni ökörség. Hasonlóan  nagy ökörség, mint játékvasutat és stadionokat építeni, mert skizofrén hajlamú Viktorkának nem volt gyerekszobája. Tekintve, hogy rétegsportról van szó (a lovaglás is pont ugyanilyen, faszfejek), semmi nem indokolja az elvetemült számokat: kevés embert vonz és költséges, mint az állat. Aki eddig űzni akarta, annak megvolt rá a lehetősége (a meglévő infrastruktúra fejlesztése ellen semmi kifogásom nem lenne), aki meg nem, az majd ugyanúgy elkerüli, mint a felcsúti Disneyland-et.

Tehát mit állítunk? Hogy igen nagy valószínűséggel megint lehúznak néhány tíz-száz milliárddal. Haszna semmi, közben meg az egészségügy-oktatás változatlanul romokban, az ország nyomorog, a mélyszegénység küszöbébe milliós nagyságrendű polgár csapdossa a fejét, a munkaerőhiányt a munkanélküliség emeli köbre, a korrupció felzabál mindent, a gazdaság meg recsegve-ropogva hajtja hátulról az európai seregeket.

A nehéz gyerekkorú küldetéstudat mindeközben teleszórja a szép magyar rántotthúst lőterekkel. Mert most éppen ez van soron, most itt tart a hülyegyerek önmegvalósítása. Kerül, amibe kerül, még soha nem volt akadálya semminek, amit a fejébe vett. Aztán majd a békemenet oszlopos tagjai közpénzből finanszírozott kedvezményes bérletekkel belakják a pusztulás eme nagyszerű létesítményeit. Mindenki más meg fulladjon bele a demagógiájába.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.