Abban a boldog tudatban keres kevesebbet a kéményen dolgozó kisember

Hollik István. MTI Fotó: Kovács Attila Hollik István. MTI Fotó: Kovács Attila

Szóval ülnek a honatyák – sajnos még nem a hűvösön, csak a parlamentben – ezért az átlagot meghaladó sűrűségben röpködnek a hülyeségek. Boncoljunk fel egy tegnapi baromságot találomra.

„Hollik István emlékeztetett, a korábbi balliberális kormányok nem álltak az adócsökkentés mellett, sőt sorozatos adóemeléseket hajtottak végre. Megszűntették a családi adókedvezményt, emelték a személyi jövedelemadót, áfát emeltek, ennek ellenére sohasem tudták az államháztartási hiányt 3 százalék alatt tartani, ráadásul több mint 30 százalékkal növelték az államadósságot is – sorolta. Megjegyezte, e politika következtében 2010-re a csőd szélére került az ország. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP mindig az adócsökkentés pártján állt, mert így több pénz marad az embereknél, és a vállalkozások is léphetnek egyet előre – tette hozzá.” (fidesz.hu)

Jelzem, nem az előző kormányokat akarom védeni. Csak a hazugságot viselem rosszul, de azt nagyon. Tehát. Soha nem lehet elégszer elmondani, leírni, megénekelni.

2010 (még az előző kormánytól örökölt adózási rendszer szerint) – bruttó 100 000 Ft. fizetés nettója: 76 510 Ft. A munkavállaló adó és járulékterhei: 23 600 Ft. A munkáltató adó és járulékterhei: 59 110 Ft. Összes teher: 89 210 Ft.

2016 – ugyanez a bruttó 100 000 Ft. fizetés nettóban: 66.500 Ft. A munkavállaló adó és járulékterhei: 33 500 Ft. A munkáltató adó és járulékterhei: 28 500 Ft. Összes teher: 62 000 Ft.

Nem, nem varázslat. Lényegében a vállalkozás terhei csökkentek – tehát kevesebb pénz kerül a központi költségvetésbe – azonban a munkavállaló bevétele nem, hogy nem növekedett, hanem konkrétan csökkent. Mert ő több terhet kapott a nyakába. Ez csak az alacsony jövedelműekre igaz – tehát a háromnegyed országra – a magas jövedelműek nagyon jól jártak. Tudom, a minimálbér nem ennyi, de így könnyebben látható a különbség, egyébként 150 000 forint esetében is ugyanez a helyzet és 111 000 forintnál is.

A lényeg: Hollik István vasárnapi fideszkádéenpés (többnyire őt zavarják vasárnap tájékoztatni a sajtót, biztosan a hajnali misére jár és aztán ráér) lényegében azt akarja bemesélni a keményen hülyének nézett kisembernek, hogy neki most jobb lett. Mert közben nem, a kisember megint ráfaragott. Az ő pénze nem nőtt, viszont csökkent.

Ámde jó kormányunk – szemben a rohadék balliberálisokkal – bevezette például az útdíjat. A sárgacsekk-adót. Az áfát – igen, azt, amiről Hollik elvtárskartárs az imént állapította meg, hogy libsiék megemelték – tovább emelték. Hogy jó legyen a kisembernek, azért.

Akkor került nagy bajba az ország 2010-ben, amikor Kósa Kupak Lajos kinyitotta a száját. Egy pillanat alatt elszállt a forint és a devizahitelesek szerintem azóta is sűrűn megemlékeznek erről a szép pillanatról. Azt is jó lenne megjegyezni, hogy a Bajnai kormány – bár felvette az IMF hitelt és ezt elég gyakran fel is hozza az Orbán-kormány – a hitel teljes összegét a kasszában hagyta, azt már az új kormány költötte el.

Tehát: a gaz balliberális (hogy a bal mellé mikor lettek liberálisok, azt Holliktól tessék kérdezni) megemelték az áfát, amit a jó Fidesz kormány úgy hatástalanított, hogy tovább emelte.

A ballibek elvették a 13. havi nyugdíjat (talán rájöttek, hogy egy évben 12 hónap van), amit a kisemberek jólétéért aggódó Fidesz-kormány nem adott vissza. A 13. havi bért se. De hivatkozási alapnak jó.

A ballibek sanyargatták a zembereket, a jobbillibek átkeresztelték az adókat valami mássá, bevezettek egy csomó új sarcot, a meglévőket megemelték és abban a boldog tudatban keres kevesebbet a kéményen dolgozó kisember, hogy mégiscsak jobb neki, ha az Orbán nevű haverjai legalább jobban élnek, ha ő már szarul.

Gyurcsány egyszer akart igazat mondani. Bele is bukott. Orbánnal ez nem fordulhat elő. Soha az életben. adomany