Kósa Lajos bejelentette a leszámolást, vagy paranoiás vagyok…

MTI Fotó MTI Fotó

Kell nekem parlamenti közvetítést nézni. Pláne Kósa Lajos agymenését végighallgatni. Az ugyan pontosan nem derült ki a felszólalásból, hogy mi a bánatos fenét akart volna pontosan mondani Kósa, amúgy szerintem ő maga sem tudta. Nagyjából végighőbörgött néhány percet a Magyar Arcvonal kapcsán, többé-kevésbé összemosva a szélsőséges szervezetet mindenkivel, a Fidesz kivételével. Tehát: a kormánypárt marhára nem tehet erről (sem), ezzel szemben az MSZP, a Jobbik és mindenki más feltétlenül.

Kósa szinte túlszárnyalta a tuszuhuti és a kupakos megszólalását olyan zűrzavaros előadást tartott, amit képzett kódfejtők és pszichiáterek sem egykönnyen tudtak volna kibogozni a rendelkezésre álló néhány percben. Mint minden egyes fideszes, a felszólaló is nagyvonalúan átlépett azon a kétségtelen tényen, hogy hetedik éve a Fidesz kormányoz, mégpedig többségben, mondhatni egypártrendszerben. Eddig sem akadályozhatott meg senki egyetlen egy kormányzati döntést sem, ha így marad, akkor ezután sem.

Ehhez képest egészen elképesztő az a végtelen pofátlanság és ostobaság, amit Kósa Lajosnak betanítottak, hogy dalolja el az országnak házában. Megpróbálom összefoglalni, mit szűrtem le a hülyeség-cunamiból: a rendőrgyilkosságról az ellenzéki pártok tehetnek, a Betyárseregről is az ellenzéki pártok tehetnek, a Hatvannégy Vármegyéről szintén, a Nemzeti Arcvonal nevű szélsőséges csoportról (amely 1989 óta – tehát összesen 11 évig például Fidesz kormányzás alatt – zavartalanul működött) pedig kizárólag a jelenlegi ellenzék tehet.

Kósa Lajosnak – akit feltétlenül a rendkívüli műveltsége és a vaslogikája miatt szeretünk oly nagyon – kialakult egyfajta paranoiája, mert arra jött rá, hogy az Arcvonal politikusokat akart gyilkolni. Ezt meg kell akadályozni – mondta Lajos – fel kell deríteni, kikkel állt kapcsolatban a szélsőséges csoport. Mely pártokkal, szervezetekkel, civil csoportokkal. Itt kezd érdekes lenni a dolog.

Az a Fidesz-kormány, amely teljes, összesen 11 évnyi regnálása alatt szemrebbenés nélkül tűrte az ilyen csoportok megalakítását és működését, hirtelen elkezdi keresni a bűnösöket. A pártok, szervezetek, civilek között. Saját hibáját nagyvonalúan átlépve igyekszik a teljes társadalomra szétteríteni a felelősséget, de nem csak ennyiről szól ez. Dömötör Csaba Kósa Lajos agymenésére adott válaszából egészen riasztó kép látszik kibontakozni. Úgy tűnik, a kormány bosszúhadjáratot óhajt indítani minden ellenzéki párt, de főként minden társadalmi csoport és civil szervezet ellen, amennyiben azok működését veszélyesnek érzi a saját hatalmára nézve.

Dömötör megemlítette a Jobbikot, mint főbűnöst – hiszen Györkös fiát lefényképezték Vona Gáborral – és komoly fenyegetések hangzottak el ez ügyben. Kósa szerint azt a pártot, amelyik összefüggésbe hozható a Nemzeti Arcvonallal, ki kell tiltani a politikai közösségből. De ki kell vizsgálni – Dömötör és Kósa egybehangzó és összehangolt szónoklata szerint – és fel kell számolni mindazokat az egyéb csoportokat, szervezeteket is, amelyek összefüggésbe hozhatóak a szélsőjobboldali szervezettel.

Ez rendben is lenne, ha nem ismerné az ember az Orbán-kormány működését. Ha nem személyesen Lázár János fenyegette volna meg a Norvég Civil Alapok pénzét kezelő magyar alapítványokat és ezt követően nem történt volna összehangolt támadás ezek ellen az alapítványok ellen a magyar rendőrség és adóhatóság teljeskörű közreműködésével. Félreértés ne essék: az ilyen szélsőséges szervezeteket (nem az Ökotársat, hanem az Arcvonalat) figyelni kell és fel kell számolni, de leginkább meg kell előzni a létrehozásukat. Ha már így alakult, és évtizedekig nem léptek a hatóságok, akkor most kell ezt megtenni. De ebben a fenyegetésben nem csak, elsősorban nem ők szerepeltek. És ez a nagyon ijesztő.

Ha én jól értettem a Kósa-Dömötör duót (és félek, hogy jól értettem), itt és most megfenyegették a teljes magyar társadalmat. Ami Erdogannak az állítólagos puccskísérlet volt, az Orbánéknak a Magyar Nemzeti Arcvonal. Ok és indok arra, hogy leszámoljanak a hatalmukra nézve veszélyesnek gondolt pártokkal, csoportokkal és civilekkel. Ahogy az Ökotársat lerohanta a rendőrség, az adóhatóság és mindenki, aki csak parancsot kapott erre, majd pedig mélységes kussban visszavonultak a sikertelen bűnbakkeresés végeztével – ha valaki tud arról, hogy Lázár János valaha is bocsánatot kért, vagy akár csak elismerte, hogy szemét húzás volt megtámadni a szervezetet, az feltétlenül szóljon – éppen úgy fogják legázolni a nem-kormányhű szervezeteket. Elég lesz kijelenteni, hogy összefüggésbe hozható egy adott csoport, személy, szerkesztőség, akármi és akárki a rendőrgyilkossal. Ennyi, nem több. Senki sem fog tiltakozni, ahogy senki nem tiltakozott az Ökotárs esetében (jó, nem senki, de hatékonyan senki) és ahogy Erdogan sikerrel kiirtja az ellenzékét a puccskísérletben való részvétel gyanújára hivatkozva, ugyenezt meg fogja tenni Orbán is, ha úgy érzi, veszélyben lehet a 2018-as győzelem.

Nekem nincs kétségem, hogy erről szólt a Kósa-Dömötör duó egyelőre még nem feltűnő, nem zajos, inkább kusza és nehezen megfejthető előadása. Bár ne legyen igazam és ne kelljen előrángatni hamarosan ezt a cikket az archívumból.adomany