Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha ha ezek a sarlatánok, korrupt senkiháziak és szolgalelkű könyvelők újra felhatalmazást kapnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mivel az a hír járja rólam, hogy a pocskondiázás nagymestere vagyok, ismeretlen jóakaró utálóink egyikének szavaival élve, inkább harsány, mint tényszerű (nem mintha tiszta lelkiismerettel igazat tudnék adni neki és nem mintha ki nem szarná le), egy közepesen unalmas, inkább tényszerű, mint harsány írással készültem nektek mára. Amelyben kivételesen statisztikai adatokra hivatkozva szeretném megdicsérni a magyar kormány kimagasló teljesítményét, ellenben kivételesen megkímélem a kormány seggéből kilógó állami propagandát.

Mivel nem 300 forintos vizítdíjról, további néhány száz forintos internetadóról, nem is a Telekom televíziós kínálatának csomagjából önkényesen kiirtani kívánt csatornákról lesz szó, nem számítok arra, hogy lángokba borul legalább az internet. Arról már nem is beszélve, hogy a zavarostekintetű tegnapi prédikációja után is ugyanúgy kelt fel a nap, mint eddig.

Ennek ellenére beszéljünk a számokról, ha már a KSH megdolgozik a pénzéért és szivárogtatja a jobban teljesítés számait. Amelyeket aztán a nemzetgazdaságilag közepes könyvelő úgy értelmez, ahogy akar, és amelyekből az állami hírfércelő laboratórium azt közöl, amit szabad.

Úgy néz ki, hogy a kvázi katasztrofális első negyedév adatai után a harmadik negyedév (július-szeptember) számaiból is a megtorpanó gazdaság képét lehet kiolvasni. Még egy kis kormányzás Fidesz-módra, és nem padlófék lesz az, hanem tolatás.

Egyrészt az van, hogy a nevezett időszakban mindössze 2%-kal nőtt a GDP. Ráadásul ez 0,4%-kal rosszabb, mint a tavaly nyáron regisztrált, és 0,6-tal gyengébb, mint az idei második negyedév teljesítménye. Szezonális és naptárhatással kiigazítva pedig csak 1,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Ez különösen annak fényében extra siker, hogy Matolcsy Rómeó az MNB legutóbbi inflációs jelentésében azt jósolta, hogy a harmadik negyedévben 3,8 százalékkal növekszik majd a magyar gazdaság.

via Index/KSH

via Index/KSH

Ehhez képest, miután már júniusban megállapíthattuk, hogy 2012 óta soha nem volt ilyen közel a recesszióhoz a magyar gazdaság, mint az első negyedév után, az ábrán gyönyörűen látszik, hogy az uniós támogatások 2014 közepén tapasztalt csúcsra járatott dübörgése óta hullámozva fosunk magunk alá. Nem mi, hanem a versenyképes, unortodox magyar gazdaság, amelyet sarlatánok, korrupt gecik és szolgalelkű, kreatív könyvelők irányítanak.

Sajnos sem a feldolgozóipar (amely korábban a magyar gazdaság húzóágazatának számított), sem az építőipar nem tért magához a kuruzslástól és Mészáros Garancsitól. Olyannyira nem, hogy a termelés 13,2 százalékkal maradt el szeptemberben az egy évvel korábbitól. Augusztusban 9, júliusban 17,6 százalék volt a visszaesés (nem növekedés, visszaesés!) mértéke. Éves összehasonlításban tavaly decemberben nőtt utoljára az építőipari termelés.

Bár a hasítást szimbolizáló, növekvő reálbérek (?) mellett a háztartások fogyasztása is erősödött valamelyest, ez kurvára kevés a Matolcsy-félék melldöngetéséhez. Ezt a szánalmas kis kapaszkodást is a szolgáltató szektor hozta össze egyedül. Az ipar konkrétan 0 (azaz zérus) százalék körüli teljesítménnyel járult hozzá a növekedéshez. És hiába teljesít jól a mezőgazdaság (nem a kormány miatt, hanem mert ősszel betakarítják a szajrét, amin egész évben dolgoztak a műkörmös fideszes potentátok nejei, tehát ennek kötelező módon látszania kell a számokon), ennél sokkal nagyobb súlya van az úgynevezett nemzetgazdaság egyenletében annak, ha az Audi-gyárban hányással egybekötött fertőző hasmenést kap a földszinti szalag mellett dolgozó munkaerő és egy hétig lelassul a termelés.

Nem kell közgazdasági zseninek lenni ahhoz, hogy az ember belássa: nem a nemzetközi, imperialista karvalytőke és külön Soros György fékezi a magyar gazdaság szárnyalását, hanem a padlásig érő korrupció és a jogbiztonság teljes hiánya. Egyszerű ez: a nyolc év utáni elmúlt hat év után fogcsikorgatás lesz ez nem dübörgés, attól tartok.

Világos, hogy a statisztika meg a szakértelem olcsó, balliberális-bolsevista trükk, csakhogy egyre kevésbé lehet már elfedni a valóságot a propagandával. A keleti-déli-kitudjamilyen nyitás, a kereskedőházasdi, a kismillió térkövezett főtér, stadionokat összekötő játékvasút-hálózat fejlesztése, a csok-os ígéretek, a félanalfabéta oligarchák kezére játszott állami beruházások, a EU-s pénzek rekordgyorsaságú lehívása és példátlan elkúrása (sok minden egyébről nem is beszélve) oda vezetett, hogy Magyarország a régió sereghajtójává küzdötte/küzdi fel magát.

Törvényszerűnek mondható, hogy a kézivezérlésre állított gazdaság, a komplett piaci-gazdasági szektorok/ágazatok lenyúlása és dilettáns strómanok szottyadt segge alá tolása hosszútávon a gazdaság teljes kivéreztetéséhez vezet. És ezt nem én mondom, hogy öncélúan szidjam a fényességes állampárt csúcsvezetését, hanem már a kozmetikázott, de kozmetikázhatatlan adatokon is ez látszik. A piaci törvények és az egészséges verseny kinyírása, az enyves kezek ráuszítása olyan területekre, ahol semmi keresnivalójuk nem lehetne, előbb-utóbb az uniós támogatások dacára is életképtelenné tesz és megfojt mindent.

És bár – mint tudjuk – választások előtt valahogy mindig beindul az, ami négy évig döglődött (most sem lesz ez másként), felpörög a lakásépítés, megannyi vasút és autópálya építése kezdődik el, a gombaként tovább szaporodó stadionokról nem is beszélve, a helyzet gyászos és semmi jót nem sejtet. Ez anélkül is igaz, hogy ha valamilyen rémálomba illő csoda folytán még egy olimpia rendezési jogát is sikerül tető alá hozni.

Az ugyanis tisztán látszik, hogy ha ezek a sarlatánok, korrupt gecik és szolgalelkű könyvelők újabb és újabb felhatalmazást kapnak az ország irányítására, az európai pénzek kifutása után az Unió csak teher lesz, kolonc és málha, amit le kell dobni a francba. Addig még rengeteg jobban teljesítő propaganda elhangzik majd a nagybeteg párhuzamos univerzumából, a kibaszott negatív növekedés is növekedésnek fog tűnni, csak akkor nem tudom mi a franc lesz. Ha már most ez van.

P.S: A sarlatánok és korrupt gecik versenyképességi vízióival szemben, ezzel a fogcsikorgató növekedéssel legalább egy évszázad kell, hogy utolérjük Ausztriát. Ha közben Ausztria úgy dönt, hogy nem óhajt gazdaságilag növekedni egy tapodtat sem. Ez a súlyos, nem az én pocskondiám.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.