Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Itt nem Friderikusz van bebaszva, hanem mindenki más

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ritkaságnak számító, kor- és kórdokumentumként egyaránt tökéletesen leírható, terjedelmes interjút adott az Indexnek Friderikusz Sándor. És bár amíg nem figyeltem oda, a Népszavát is eladták hirtelen, most mégis inkább azt javasolnám magunknak, hogy ne menjünk el szó nélkül a magyar média ellentmondásosan megosztó, ám – ha tetszik, ha nem – megkerülhetetlen személyiségének gondolatai mellett.

Azon túlmenően, hogy a pár nappal korábban egymással hajba kapó Havas Henriket egy platformra helyezte Hajdú Péterrel és az ATV-t a Németh S. Szilárd névvel fémjelezhető vezetőségével (ez utóbbiak máris jelezték, hogy beperelik Fridit), az interjú tanulságos képet fest a Fidesz által igába hajtott kortárs médiáról, a megalkuvó médiamunkásokról, TV2-s és ATV-s szennyesekről, gennyes kis alkukról, a dillettantizmus által szájbavert szakmaiságról, és úgy általában a mocskos rezsim elvtelen kiszolgálásáról.

Igen, Friderikusz Sándor, akit lehet szeretni, vagy nem szeretni, lehet utálni, gyűlölni, bírálni, leszarni, sőt, akár el is lehet vitatni tőle egész munkásságát, beleállt és egy teljesen logikusan felépített érvelés kíséretében elmagyarázta: ezekben a vérzivataros időkben, miközben Havas Henrik vadiúj bulvárműsorral, Hajdú Péter meg a Frizbis gennyműsorával jelentkezik a Hit Gyülekezetének televíziójában (és a Népszabadságot pedig péntekről szombatra virradóra kinyírják), Habony Munkanélküli Árpád és Vajna Kaszinómogul András éppen hasbalövi a médiának azt az egyre vékonyodó szeletkéjét, amely még nem Orbán kottájából játszik.

Nos, eme interjú nyomán fújta össze a szél a média szemetét:

Havas Tanár úr Henrik – akit egyébként név szerint egyáltalán nem emlegetett az interjúban Fridi, (egyik) közösségi oldalán fakadt ki. Nem kicsit, nagyon:

(…) csak arra tudok gondolni, hogy Friderikusznak vagy teljesen elvette az eszét valamilyen kábítószer, vagy mocskosul be volt rúgva, amikor ezeket a baromságokat előadta. (…) Egyszerűen nem hiszem el, hogy ez az ember, akinek soha egyetlen saját ötlete nem volt, aki annyira hülye, hogy papírról olvassa fel a mások által előre megírt kérdéseket, és dróton keresztül tájékoztatják arról, hogy éppen miről van szó, ez az ember osztja az észt!

Akkor én most eltekintek attól, hogy milyen hányingert érzek, midőn meglátom Hajdú Pétert vagy Havas Henriket, mert szerencsére nem tartozik ide. A témához egyetlen dolog tartozik (és az nem Havas zsigeri ellenszenve Friderikusz iránt), konkrétan az, amit a magyar média mai lesújtó állapotáról mond Friderikusz. Aki nem olvasta az interjút, tegyen egy erőfeszítést, minden mondata ül. Egyúttal üt is. Olyan dolgokról beszél, amelyeket benfenntesként – nevezzük így – ismer, és amelyeket fel is vállal. Sokan másokkal ellentétben.

Miután Hajdú MindenkitbeperelekmintRogán Péter képes volt kiejteni a szakmai tisztelet és alázat címszavakat a száján, ehhez az aspektushoz talán fölösleges is bármit hozzáfűzni. Erős és nevetséges szavak ezek ennek a Fidesz-bizniszek közelében pöffeszkedő, túlfizetett és túlhájpolt bulvár-riherongynak a szájából, aki lassan már azért is perel, ha nem köszönnek neki előre. Amúgy az nehezen érthető számomra, hogy ha már mindenképpen kártérítésekből akarja kiegészíteni jövedelmét: ha Vajna mondta Friderikusznak, hogy tudomása szerint Hajdú szivárogtatott, akkor miért Friderikuszt perli ez a fasz?

Tökmindegy, a lényeg az, amiről Friderikusz beszél, és amiért nekiestek testületileg ezek a hírhedt médiamunkások. Arról beszélt – nem Hajdú Péter intelligenciájának és gerincoszlopának szólt, mondjuk -, hogy ha az ember nem hal éhen máról holnapra, akkor egyáltalán nem kell olyan helyen dolgozni, ahol az elveit kötelező feladni, vagy önmagát szembeköpni. Vagyis egészséges, úgynevezett integer személyiség nem tekinthet el attól a közegtől, amelyben a produktuma helyet kap. Pont. Hol van ebben az alkohol és a drog, Havas? Melyik lábujjadra taposott rá Sanyika? Mi ez a hatalmas lendület, amivel beleálltatok (főleg te) Friderikuszba?

Vagy az ATV-s szennyes kiteregetése olyan nagyon fájdalmas? Friderikusz legalább egyszer már egész biztosan bebizonyította, hogy vannak elvei, amikor otthagyta a karaktergyilkolásra szakosodott, Kökény-Szalai Vivien-féle TV2-t. (Amikor nem értettünk egyet vele, annak is hangot adtunk.) De ez a lényeg itt, Havas, jól figyelj!

Május közepén más ügyben beszélnem kellett Németh Sándorral, aki váratlanul azt kérdezte tőlem, hogy én Orbán Viktor vesztét akarom-e. Szó szerint ezt és így kérdezte. Nem értettem már a kérdésfelvetést sem, így elmagyarázta, hogy ő eltúlzottnak találja azokat a kritikákat, amelyekkel a műsorban rendszeresen illettük Orbánt és a kormánya működését. Korábban ez három éven át kicsit sem volt baj, most hirtelen meg baj lett belőle. Ez természetesen szöget ütött a fejemben. (Friderikusz)

Nem az a baj veled, hogy magad miatt csinálsz alapvetően rólad szóló műsorokat a Hitgyületkezet tévéjében, hogy nárcisztikus, önelégült pojácaként fojtod bele a szót a meghívottaidba, mintha mindenki azért menne Havas pályájára, hogy téged ünnepeljen. Attól sem szoktál visszariadni, hogy bunkó módon alázd meg némely vendégedet. De ez senkit nem érdekel. Hanem ez a hiteltelen óbégatás nincs rendben egy olyan médiamunkástól, aki nagyvonalúan eltekint attól, hogy hol dolgozik és ott mit képvisel.

Annyira hülyének azért ne nézd Friderikuszt, hogy nem kalkulálta bele pontosan milyen perekre számíthat elvetemült, egy büdös zokni szintű erkölcsiséggel és tehetséggel felruházott Hajdú Péterek részéről.  De azért baromi nagy bátorság kellett kiállni a kormány seggéből egyre inkább kilógó Németh Sándor mellett. Fel nem foghatom, miért sivalkodik Havas Henrik. Hogy Friderikusz nem említette őt név szerint a rendszert megalkuvásukkal legitimáló médiakurvák sorában?

Biztos vagyok benne, hogy van az a pénz, Havas. Vannak emberek, akiknek van az a pénz. De nekem pillanatnyilag úgy tűnik, hogy kettőtök közül Friderikusz az, aki ezt mondhatná. Van az a pénz, amiért Havas új bulvárkarrierbe kezd és a legitimálja a két hírblokk közé besuvasztott, nyomasztó kormánypropagandát a Hitgyülekezet tévéjén. Ennek az interjúnak a másnapján, vagy még aznapján erről kellene beszélni: az ATV pálfordulásáról, amelyet a Népszabadság bedöntése tesz méginkább nyomasztóvá. És hogy ha ez így megy tovább, Havasnak lassan nem lesznek (közéleti-politikai) műsorai az ATV-n. Arról az aggasztó trendről, ami ma a magyar független/kormánykritikus média einstandolását jelenti. Az ATV e tekintetben az egyik leggyalázatosabb példa erre, amely csatorna hatalomhoz való dörgölőzésével, lavírozgatásával pecsételi meg az egyébként is már alig létező ellenzéki médiatérfél zsugorodását.

Friderikusz egy kiváló műsort tolt az ATV-n, olyat, amilyet Havas soha nem fog. Amikor lelépett, nem kellett szégyenkeznie, amiről ebben az interjúban beszél, tökéletesen tükrözi a mai állapotokat. Nem adta fel önmagát. Ezzel szemben nekem úgy tűnik, hogy az ATV – Hajdú Péterrel megerősödve – szépen lassan belesimul abba a tájba, amiben a Havas Henrikek is jól érzik magukat. És azokat rugdossák, akik kinyitják a pofájukat a hatalom ellenében. Érthetetlen, de nincs mit túlbonyolítani rajta.

Nekem úgy tűnik, hogy ha itt valaki be van baszva, az nem Friderikusz. Hanem mindenki más, aki gyávaságával, megalkuvásával, félrenézésével legitimálja az ellenzéki média kinyírását. Hajdú a pénzen kívül más nyelvet nem beszél, neki hiába mondanám. Havas, te meg gondolkodjál el szépen, mielőtt kinyitod azt a nagy pofádat ok és cél nélkül! Nem árthat meg.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.