Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Vendégírás: Egy komoly pozícióban lévő politikus egyszerű uszításra kamu sztorikat posztol?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Toroczkai László politikus, Jobbik alelnök, ásotthalmi polgármester, október 7-én, pénteken este kiposztolt három fényképet a Facebook-oldalára. A fényképeken szobába zsúfolt fiatal férfiak láthatók, a felirat szerint harmincöt migráns, akiket az ásotthalmi polgár- és mezőőrök legkiválóbb tagjai fogtak el egy magyar ember tanyáján. A képeket mostanáig több mint háromezren lájkolták és osztották meg.

toroczkai
Ez a poszt szombaton délben került elém, és valahogy az egész, úgy ahogy van, gyanúsnak tűnt. Elsősorban az, hogy az eset után olyan tizenöt órával az esetről semmit sem hallottam még. Én – sokunkhoz hasonlóan – szenvedélyes (családom szerint beteges) hírfogyasztó vagyok, hírműsorokat, híradókat, különféle hírportálokat nézek, hallgatok, olvasok; hogy lehet az, hogy ez a hír nem jutott el hozzám? Nyomozásba kezdtem, a szombatom másik fele erre ment rá, (családom: lásd, mint fent…), de semmit, abszolút semmit sem találtam sehol. Érthetetlen: a magyar állami média helyszíni tudósításban számol be arról is, ha mondjuk egy menekült Szabadkán bemegy egy boltba, és ott vásárol; erről a bomba sztoriról (ráadásul az elbukott népszavazás után!) pedig nem?

Mivel a dolog izgatott, gondoltam az lesz a legjobb, ha egyenesen a hír forrásához fordulok, levelet írtam tehát:

„Tisztelt Toroczkai Úr!

Október 7-én, 21:55-kor Ön egy posztot tett közzé Facebook oldalán, a fényképeken az Ön közlése szerint 35 menekült látható, akiket az ásotthalmi polgár- és mezőőrök fogtak el egy közeli tanyán. Ezzel az esettel kapcsolatban volna pár kérdésem!
Mivel a polgárőröknek intézkedési joga nincs, csak a rendőrség kiérkezéséig tarthatják vissza a delikvenseket, gondolom ők is értesítették a hatóságokat. Így történt-e?
Milyen intézkedéseket foganatosítottak a rendőrök?
Mi lett ennek a 35 embernek a további sorsa?
Mi lehet az oka annak Ön szerint, hogy lassan 36 órával az eset után a magyar média egyetlen orgánumában, egyetlen felületén senki, semmit nem ír, ez a hír nem létezik?
Ugye tévedek, ha azt gondolom, hogy ez egy meg nem történt eset volt?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Ráczkevy Miklós”

A válasz viszonylag gyorsan, alig egy nap alatt meg is érkezett:

„Tisztelt Ráczkevy Úr!

Kérem, nézze el nekem, hogy nem tudok minden üzenetre azonnal válaszolni; meglehetősen sokan írnak, számos elfoglaltságom ellenére igyekszem mindre érdemben reagálni.
Először is – ha már a részletek tisztázásáról van szó – abban a bizonyos posztban nem állítottam, hogy a képeken „menekültek” lennének láthatóak.
Az ingatlanba betörő illegális határsértőket két katona észlelte, akiknek a kiszűrődő fény keltette fel a gyanúját. Mivel ők magánterületre nem mehetnek be, ezért értesítették a mezőőrséget, akik a polgárőrökkel együtt érkeztek meg a helyszínre, majd felhívták és közösen megvárták a rendőröket.
A csoport tagjai a rendőrségi intézkedés során vissza lettek szállítva Szerbiába, mivel a határtól számított nyolc kilométeren belül történt az elfogásuk.
A magyar média nevében sajnos nem tudok nyilatkozni, valószínűleg az eset nem érte el az ingerküszöböt, nem volt a „sztorinak hírértéke.”

Az alábbi kérdésére a válaszadástól eltekintenék, mivel nem teljesen világos számomra, mit is szeretne pontosan megtudni:
»Ugye tévedek, ha azt gondolom, hogy ez egy meg nem történt eset volt?«

Üdvözlettel;
Toroczkai László”

Közelebb kerültünk most a kérdés megoldásához? Nézzük a választ részletesebben!

Az önérzetes politikus kikéri magának, ha szavait nem pontosan idézik, így tesz Toroczkai is; valóban nem menekültek”-et írt a posztban, hanem bűnöző migráns-hordá”-t, ezt nekem leírni – neveltetési és ízlésbeli okok miatt – még idézőjelek között is nehézséget okoz.

A sztori azért kicsit változott, már katonák azok, akik a menekülteket megtalálták, ők szóltak a polgárőröknek – ami kicsit érthetetlen, hiszen a katonák nyilván pontosan tudják, hogy a polgárőrök a rendőröket fogják hívni, ráadásul pont az ilyen okok miatt szoktak a katonák rendőrökkel közösen járőrözni.

A „sztorinak nem volt hírértéke” mondatot feljebb érintettem már, itt azt említsük meg, hogy Toroczkai maga tehetett volna arról, hogy sztorit csinál belőle, egy parlamenti párt alelnökeként adhatott volna ki sajtónyilatkozatot, felkerülhetett volna akár a Jobbik vagy Ásotthalom honlapjára, nyilván van Toroczkainak barátja/ismerőse ilyen-olyan médiában. De Toroczkai szerény ember, nem kér a rivaldafényből, ő csak a hazát szolgálja – a Facebook oldalára a „sztorit” azért kiteszi…

Az utolsó – valóban provokatív – kérdésnél már szinte Orbán Viktor-i magasságokba emelkedik: nem érti a kérdést.

Toroczkai válaszának legfontosabb része, hogy a rendőrök intézkedtek, a harmincöt menekültet visszaszállították Szerbiába. Ezen a nyomon el lehet indulni, gondoltam, úgyhogy a rendőrség honlapján próbáltam utána járni az esetnek. Itt könnyen meg lehet találni az elfogott migránsok statisztikáját, csak az a probléma, hogy október 6-án és 7-én nulla (0) szám szerepel, október 8-án három (3), október 9-én öt (5).

rendorseg

Itt állok tehát hétfő este, az eset állítólagos megtörténte után negyvenvalahány órával, és semmit sem sikerült megtudnom, továbbra sincs sehol semmi nyoma az esetnek, egyetlen újság, hírportál, rádió, tévé erről nem tud, de nem tudnak róla az állami szervek sem; szomorú lenne, ha igaz lenne, hogy egy komoly pozíciókban lévő politikus egyszerű uszításra kamu sztorikat posztol.

Szeretném hinni, hogy tévedek, ha azt gondolom, hogy ez egy meg nem történt eset volt!

Szerző: Ráczkevy Miklós

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.