Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Háborús állapotok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem mondom, hogy kitört a médiaháború, mert az már régen tart. A Fidesz nem tagnap ismerte fel, hogy a negyedik hatalmi ágat meg kell kaparintania ahhoz, hogy biztonságosan uralkodhasson az elkövetkező 120 évben. Még ellenzékben elkezdték kiépíteni a saját médiabirodalmukat (köszi, Simicska!), de a technikával az a nagyon nagy baj, hogy folyamatosan fejlődik.

A televízió-rádió csatornák esetében jóval egyszerűbb a helyzet. Ezek működtetése horribilis összegekbe kerül. Miután a nagy reklámmegrendelők többnyire állami cégek – minisztériumok, maga a kormány, Szerencsejáték és hasonló cégek -, amelyik potenciális hirdető nem állami tulajdonú, az is viszonylag könnyen zsarolható – mert ugye a hatóságok és felügyeleti szervek is kézivezéreltek – ezért a pénzigényes műsorszolgáltatókat nem nehéz kivéreztetni. Praktikusan: ha nincs elég hirdetési bevétel, akkor zsarolható, vagy akár felvásárolható egy televízió/rádió csatorna.

Ezt láthattuk az elmúlt években például  a TV2 esetében, illetve ez történik most a Hír Tv háza táján.  A nol.hu értesülései szerint az Echo Tv a Századvéggel karöltve igyekszik elhozni a nézőket Simicska csatornájától, párhuzamosan a kábelszolgáltatók is nyomás alatt vannak, hogy magasabb árat fizessenek Andy Vajna kaszinós és tévéguru csatornájának terjesztési jogáért és komoly esély van arra, hogy a Hír Tv lejjebb csúszik a rangsorban. Ez azt jelenti, hogy csökkenhet a szolgáltató részéről fizetett díj, valamint visszaeshetnek a reklámbevételek is.

Eddig – a G-napig – nem volt gondja a kormánynak a Hír Tv-vel, de mióta a két régi barát összeveszett és Simicska tévéje elkezdett üzemszerűen működni, tehát nem csak a kormányt dicsőítő lózungokat nyomja, azóta átkerült az ellenséges oldalra. Most megpróbálják kinyírni. Így megy ez Európa legszabadabb országában, ahol a szólás- és sajtószabadság példaértékű. Aha.

Ugyanezt nehezebb megtenni az internetes felületekkel. Amelyik weboldalt nem sikerül megvásárolni, lefizetni, megzsarolni, azt megpróbálják más módon elhallgattatni. Fogalmam sincs, hány fizetett troll dolgozik ezen, de gyanítom, hogy nem kevés. A közpénzből fizetett propagandaoldalak is kiveszik a részüket az ellenzék elhallgattatásából.

A lejáratócikkek sokasága jelenik meg naponta, a módszerek eltérőek, a cél azonos. Ahol lehet, megpróbálják az olvasókat manipulálni akár úgy, hogy harsonaszóval hirdetik: Soros György pénzeli az oldalt. Ezzel az a gond, hogy a normálisan gondolkodó olvasó erre megrántja a vállát, mert mi van akkor? Azon kívül, hogy semmi.

A másik módszer a személyes lejáratás, tehát egy oldal szerzői ellen indított mészárlás. Teljesen mindegy, hogy mennyi igazság és mennyi hazugság van az ilyen cikkekben, a cél elérése felülírja az elemi etikát. Ez történt a Szalonna esetében is, amikor egy senki által nem olvasott, jóformán ismeretlen oldalon hosszas cikk jelent meg három munkatársunkról. Egészen elképesztő hazugságok keveredtek penetráns nagy baromságokkal. Volt abban minden, a rakétabázistól elkezdve Mata Hariig, földbirtokos famíliától a jódolgában Spanyolországból Angliába golfozni járó fotósig és a kormány elleni uszításig, valamint a misztikus módon Amerikában üzemeltetett szerverig minden. Ezzel csak az a gond, hogy a nagyonhülye fanatikusokon kívül – akik a fészbúúúknak irkálnak felháborodott leveleket magyarul, hogy a fészbúúúk tiltsa be Orbán Viktor kritizálását – mindenki csak röhög rajta.

A nyilvánvaló céllal érkező trollokat az olvasók vagy figyelmen kívül hagyják, vagy leordítják. A fenyegető levelektől nem ijedünk meg. Maradt a szerver. Ami – mint tudjuk – sajnos nem Magyarországról szolgáltat, tehát egyszerűen leállítani nem lehet. De támadni igen. Ezt játsszuk most is. Miközben a szakemberek dolgoznak az elhárításon, mi írunk Word-be, mert mi mást tehetnénk. Bosszantó, de nem gátol semmiben. Remélhetőleg az olvasók sem unják meg az időről-időre elérhetetlen oldalt és nem pártolnak el tőlünk, mert az lenne a végső cél.

Miközben ezt a kellemes kis cikket írtam, kollégám folyamatos és rendkívül hangos káromkodására lettem figyelmes. A 444.hu-n (őket Soros pénzeli és szerintem egyre több bűnük kerül elő, miután mostanában kényes témákkal foglalkoznak) most jelent meg egy cikk. Mégpedig egy, az Alkotmányvédelmi Hivatal által megzsarolni kívánt újságíróról. És ez nem 30 éve történt, hanem most.

Egyszóval háború van, mégpedig mocskos háború. A kormánypárt minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik felvásárolni, tönkretenni, megzsarolni, elhallgattatni a kritikus hangokat. A háborúhoz – mint azt mindannyian tudjuk – három dolog kell. Pénz, pénz és pénz. Ez pedig a kormánypárt rendelkezésére áll, többek között a weboldalak, újságok, újságírók és olvasók adóiból.

Nem tudom, egy demokráciában milyen következményekkel járna az, ha a kormány saját hatalmának megtartása érdekében fizetett trollokkal, a piaci viszonyokba való erőszakos beavatkozással, a reklámbevételek irányításával, zsarolással, fenyegetéssel, lejáratással, hazugságokkal, az internetes portálok szerverei elleni támadásokkal igyekezne elhallgattatni az ellenzéki hangokat, de az az érzésem, hogy iszonyú nagy botrány lenne belőle.

Botrány nálunk nincs, de különösebb eredményt sem sikerül elérnie a hatalomnak. Minden törekvésük ellenére a kínos kis ügyeik napvilágra kerülnek, a kritikus hangok nem hallgatnak el, a társadalom egyre nagyobb hányada lát tisztán és egyre több ember egyre dühösebb. Nem lesz ennek jó vége, de már a kezdete sem volt jó. Nem tudom, mennyire átgondolt kormánystratégia annak kipróbálása, hogy a negyedik hatalmi ág mennyire erős, mert a végén még ki talál derülni, hogy erősebb, mint gondolta bárki.adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.