Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akkor most egy viccpárt rettegésben tartja a rezsimet, vagy mi van?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hát ez van. A hatalmas és megingathatatlan, nemrég még kétharmados, erődemonstrációra bármikor képes Fidesz-hatalom közmunkásokkal-közpénzből szedeti le a Kétfarkú Kutyapárt – összeráncolt homlokú kormányzati gyűlöletkampány ellenében – kihelyezett vicces, ironikus plakátjait.

Most azt nem kérdezem, hogy hol van ilyenkor a rendőrség, amely semleges módon végzi a munkáját és feljelenti a szabálysértést elkövetőket, mert ez a mondanivalóm szempontjából sokadrangú kérdés.

Ámazonban mivel Észak-Koreában éppen a minap tiltották be a szarkazmust/gúnyt/humort/iróniát, soha nem lehet elég időszerű erről a kérdésről beszélni. Ugyanis, bár Kim Dzsong Un-nal szemben Orbán Viktor még törvényesen nem tiltotta be ezeket a jobb helyeken kifejezetten egészségesnek számító termékeket, a lényeg ugyanaz: valószínűleg pontosan érti ő, csak éppen nem bírja elviselni.

Tehát arról van szó, hogy a magyar adófizetők, akik egyébként tudtukon kívül összedobtak ezekben a napokban egy légiparádét a Fidesz kihelyezett frakcióülésének tiszteletére, akik nem mellesleg akaratuk ellenére tartják el a fideszes holdudvar vállalkozó szellemű, baráti-haveri minőségben ügyködő léhűtőit, akik kénytelenek eltartani az összes piaci alapon működésképtelen médiacsatornát is, ezúttal önkéntes alapon dobtak össze 30 millió forintot. Tették ezt azért, hogy az uszítás kékjével beborított tapéták mellett a köztereken megjelenjen a gyűlölködés alternatívája: a humor, az irónia, a gondolkodásra ösztönző egészséges cinizmus.

Nos, ezt az alternatívát képtelen elviselni a Fidesz, ezért az önkormányzatok tépkedési megfontolásokból hadrendbe állították a közmunkásokat: tüntessék már el a viccpárt plakátjait. Amelyek egyébként jóval korlátozottabb számban virítanak, mint a többmilliárdos propagandaanyagok. Normális országban az ember a térdét csapdosná eme pitiáner, szánalmas húzás láttán. Mondhatni vinnyogna a röhögéstől, hogy egy viccpárt ellenében miként veti be a közpénzből fizetett, egyébiránt minden egyes nap kellően megalázott embereket az állampárt. Egy viccpárt ellenében. És a törvények ellenében?

Nem normális országban ebben semmi vicces nincs. Kovács Gergely, az MKKP elnöke a 444-nek azt mondta, eddig ketten jelentkeztek azzal, hogy beszéltek a plakátokat tépkedő emberekkel, akik azt mondták nekik, hogy közmunkásként, az önkormányzat megbízásából tépkednek. Miután ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, a Facebookon közzétett felhívásukban is várják mindazok jelentkezését, akik bizonyítékokkal igazolni tudják a tépkedést.

Itt tartunk a mindent elsöprő, mindennél jobban teljesítő, magabiztos Fidesz-kormányzással. Az önkormányzatok arra vetemednek, hogy szervezetten, közmunkásokkal tépetik le egy viccpárt plakátjait. A portál szerint ezt azért tehették meg, mert a választási törvény szerint országos népszavazási kampányidőszakban politikai reklámot csak annak szervezői, illetve az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező (=parlamenti) pártok tolhatnak.

Szerény vélemény szerint (is) az van, hogy amennyiben a kormány választási kampányidőszakon kívül társadalmi célú hirdetésnek nevezett aljas kampányt nyomott (nem most először), akkor a nem parlamenti pártként futó kétfarkúak plakátjai semmiképpen nem nevezhetők politikai reklámnak. Túl azon, hogy a kétfarkúak plakátjai formailag és tartalmilag (hacsak a két nyakkendős kutyát nem vesszük figyelembe) egyáltalán sem illeszkednek a politikai reklám definíciójába, ennél a plakátkampánynál társadalmi célúbb hirdetéseket el sem tudok képzelni ebben a közpénzen hirdetési célúvá züllesztett országban.

Abban szerintem egyezzünk meg és ki, hogy plakátokat tépdesni akkor sincs rendben, ha közmunkások cselekszik, vagy baloldali aktivisták. Az sincs rendben, hogy a kormány propaganda-plakátjainak tépdeséséért megtorlás jár, miközben a civilek önkéntes adakozásából készült plakátok eltávolítása kötelesség és nemzeti érdek. Egyenlőtlen küzdelem ez, egy kicsinyes, humort, viccet, iróniát elviselni képtelen rezsim ellen. A napi 8 órában kényszerűségből vigyázzban álló közmunkások állnak szemben a napi 8 óra munka után önkéntesen plakátoló, újraplakátoló aktivistákkal.

Már megint keresem az erkölcsi alapvetéseket ott, ahol nyoma nincs moralitásnak. Csóró kispártok és civilek tiltakoznak ezekkel a nagyon is társadalmi célú hirdetésekkel a mindent elöntő, mindent elsöprő uszítás ellen, a hatalom alulfizetett, valószínűleg kényszerített rabszolgái pedig eltávolítják a humoros és jogos kritikát. Ez mi, ha nem hatalommal való visszaélés? A milliárdok felett diszponáló, ökölbe szoruló kezű  mindenhatók, akiknek minden esélyük megvan a győzelemre (a nem-ek győzelmére az igen-ek felett) képtelenek nagyvonalúan, elegánsan tűrni a bírálatot, ráadásul a közfoglalkoztatás céljaival egyáltalán nem egyező feladatot kényszerít nyomorult emberekre.

Ezek abban a versenyben sem képesek tisztán, egyenesen részt venni, amelyben hatalmas fölénnyel indulnak, ahol a pálya az ő érdekeik irányában lejt, ahol gyakorlatilag minden tekintetben ellenfeleik fölött állnak. Ezek már túl vannak azon a rettegésen, ami megakadályozhatná őket abban, hogy nyilvánvaló törvénytelenségeket kövessenek el. Egy egész apparátus fosik attól, hogy mi van, ha érvénytelen lesz a népszavazás, mert vajon mennyire gurul el akkor a fővezér gyógyszere.

Ha igazak az értesülések, fölöttébb visszataszító, hogy nem a Bayer-Stefka-Csizmadia-Bencsik-Széles-féle önszorgalomból és jó pénzért agitáló kommandó állt neki elpusztítani minden útjába akadó, idegesítő plakátot, hanem közmunkásokkal, kötelező üzemmódban végeztetik el a mocskos munkát. Jogkövetkezményeit tekintve nincs különbség, egyébként óriási a különbség aközött, hogy én önként és dalolva rongálom meg a hülyekék plakátokat, vagy ha tetszőleges fideszes polgármester kizavarja a közpénzből fizetett (nem lehet elégszer hangsúlyozni) közmunkásokat, hogy marjanak le minden, a kormány véleményével ellentétes álláspontot megjelenítő köztéri plakátot.

Ez a kormány képtelen helyén kezelni a humort, a kritikát. És miközben persze végtelenül szomorú, hogy ebben a gyalázatos kampányban egyedül a viccpárt képes (civilek támogatásával) valami igazán szóra érdemeset villantani, az állampárt úgy vetemedett a magyar emberek önkéntes felajánlásaiból készült plakátok megsemmisítésére, hogy közben minden előzetes várakozás és közvéleménykutatás szerint toronymagasan vezet a hülye kérdésükre adható hülye válasz. Hát igen, lassan hivatalosan is kijelenthetjük, hogy a Fidesz egyetlen komoly ellenfele a Kétfarkú. Nem csoda, hogy csírájában akarják elfojtani minden kezdeményezésüket. Mint Kim Dzsong Un a gúnyt.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.