Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A négymillió létminimum alatt élő országából hamar a kétmillió éhenhalt nyugdíjas országa leszünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ezen a héten sem jobb hely ez az ország, mint a múlt héten volt. Az olimpia ugyan eltereli egy kicsit a figyelmet a kormány és a politikusok ügyeiről, de ez távolról sem jelenti azt, hogy olyan jól mennek a dolgok. Még csak azt sem jelenti sajnos, hogy akár egy hangyányival is jobb irányba haladnánk. De dübörgünk, ez nem kétséges. Lefelé a szakadékba.

Ma kezdik kipostázni a kormány, vagy Orbán Viktor (egyre inkább mindegy, mit, vagy kit nevezünk meg) agybajának újabb termékét, a kvótanépszavazásra buzdító levélkét. Mintegy nyolc millió példányban csodálkozhatunk rá arra, hová jutott ez a szerencsétlen ország. De semmi gond, minden fillért megér, ugyanis jól fel tudja mérni a Fidesz a saját támogatottságát, de még ennél is jobban azt, mennyire mobilizálható a társadalom őket támogató része. Ha az eredmény nem tetszik a Finkelstein-Habony agytrösztnek, még lesz elég idő újra átszabni a választókörzeteket, átírni a választási törvényt és lecserélni azokat a kádereket, akik nem szolgálják elég jól a pártot és annak vezérét.

A pedagógusok-szülők-diákok készülnek az oktatás minőségének javítása érdekében vívott harc folytatására, a kormány pedig pont tesz rájuk, ahogy eddig is. Az egészségügy összeomlása folyamatos, az orvosok és ápolók sorra hagyják el az országot. Több kórházban komoly szakemberhiánnyal küzdenek, műtéteket kell elhalasztani, vagy más kórházban végezni. Az is kiderült közben, hogy a kormány nagy ígérete – a nővérek bérének jelentős emelése – hazugság volt, mint a legtöbb ígéret. Folyik a sztrájk előkészítése, de lehet, hogy a kivándorlás beelőzi a sztrájkot és nem marad annyi nővér, amennyi szükséges egy munkabeszüntetéshez.

A kórházak adósságfelhalmozása folyamatos. Igaz, hogy semmi csodálatos nincs ebben, minden szakember évek óta jelzi a gondokat és azt, hogy a jelenlegi rendszerben hiába konszolidálja a kormány – vagyis persze mi, adófizetők – az adósságot, az újra fog termelődni. És tényleg. Termelődik.

Van azért olyan terület, ahonnan nem hogy nem menekülnek az alkalmazottak, hanem egyenesen osztódással szaporodnak, a bérük pedig úgy szárnyal, mint Kósa Lajos szellemi teljesítménye. Ja, nem. A nagy nevű Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egyetlen év alatt megduplázta a vezetők bérköltségét. 2015-ben már 1,3 milliárdba került nekünk a Klik vezetőinek bérezése. Mégegyszer: ez csak a vezetők bérköltsége. A kétezernél több beosztottra tavalyelőtt 6,8 milliárd forintot szántunk, tavaly pedig 8,5 millárdot, miközben 440 fővel csökkent az alkalmazotti létszám. Korrekt béremelések lehettek arrafelé.

Most gondoljunk bele abba, hogy ez egy darab Klik volt, idéntől pedig 58 darab lesz belőle. Mennyi közpénz, amit szét lehet csatornázni. Éljen!

A Klik vezetői és alkalmazottai valószínűleg nem fognak éhen halni agg korukra, szemben a minimálbéresekkel, akik meg de. A Bankmonitor számításai szerint a most minimálbéren élők – amennyiben nem találnak magasabb fizetéssel járó munkát és nem képesek előtakarékoskodni sem – nagyjából 50 ezer forintos nyugdíjra számíthatnak. Miután minimálbérből megélni is művészet, előtakarékoskodni pedig konkrétan lehetetlen, sok jóra nem érdemes számítaniuk. Ők most másfél millióan vannak. Az átlagbért keresők 100 ezer forint alatti nyugdíjban reménykedhetnek. A közmunkások, munkanélküliek, rokkantjáradékosok pedig abban bízhatnak, hogy a krisnások továbbra is fognak ételt osztani.

A négymillió létminimum alatt élő országából hamar a kétmillió éhenhalt nyugdíjas országa leszünk. Nem baj, a lényeges dolgokra így is telik. Ez pedig az ötmilliárdos kvótanépszavazás, a kormánypropaganda óriásplakátokon, hirdetésekben, szárazon és vízen, Paks II. amire minden évben milliárdok mennek el úgy, hogy az sem biztos, hogy megépül. Itt van továbbá a tervezett olimpia, ami szintén nem biztos, hogy megvalósul, de legalább iszonyú sokba kerül akkor is, ha nem. Valamint természetesen népünk bölcs vezérének ide-oda költözése is megér minden fillért.

Azt mondtam már, hogy várhatóan drágulni fog a kenyér, mert emelni kell a pékek fizetését addig, ameddig el nem húznak ők is a haldokló nyugatra?

Ezek a hírek hétfőn és még csak kora délelőtt van. adomány