Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csekonics Viktor

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Időnként komolyan felmerül a fejemben az a gondolat, hogy elmegyek szakácsnak. Vagy balett-táncosnak, esetleg kazánkovácsnak. Akkor sokkal kevesebb tulokság jutna el hozzám, mint így, hogy főállásban a híreket figyelem. Ha például cipész lennék, akkor nem olvastam volna frissen-melegen az MTI örömteli hírét:

A magyar kormány az elmúlt hat évben összesen több mint 1,3 milliárd forinttal támogatta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület oktatási-nevelési és hitéleti törekvéseit – jelentette ki Soltész Miklós államtitkár szerdán Nagyváradon.

Hát hurrá! A Dóri-ház megkapta már a beígért tetves öt milliós támogatást? Ennyit ígért Balog Zoltán miniszter az év elejére, most pedig július vége van. Futotta rá? Öt millió volt még a kasszában? Vagy erre nem telik? Ráér? Most nyaralnak a honatyák?

A romániai magyarok pontosan olyanok, mint a magyarországi magyarok. Értelmi képességek terén is, amennyiben azt nézem, hogy a honosított állampolgárok számához képest mennyi az Orbán-hívők aránya. Van azonban több különbség: az egyik az, hogy másik országban élnek. A másik, hogy Románia gazdasága dinamikusan fejlődik. A béreket nemrégen emelték, mégpedig jelentős mértékben. Már régen túl vagyunk azon, amikor a romániai magyarok voltak a szegény rokonok. Minden problémája ellenére (mert persze ott is van gond gazdagon) fejlődik az ország, a munkanélküliségi mutatóik jók. Úgy értem, valóban jók, mert azt nem a magyar KSH hamisítja. Igaz ugyan, hogy döbbenetesn sokan hagyták el az országot és vállaltak munkát más országokban.

A román és a magyar nettó átlagbér között kevesebb, mint 20 ezer forint az eltérés. Romániában olcsóbb (sokkal olcsóbb) a közlekedés és számos élelmiszer is kevesebbe kerül. Köszönhetően például a 9 százalékos élelmiszer ÁFA-nak.

Távolról sem arról van szó, hogy ott már kitört az általános jólét, mert nem tört ki. De eltérés sem nagyon van a két ország között. Ok pedig arra, hogy a magyar adófizetők pénzéből egyházakat támogasson a kormány egyáltalán nincs. Sem Romániában, sem Magyarországon, sem sehol. Főleg úgy nem, hogy ugyanez a kormány igyekszik ellehetetleníteni Iványi egyházát, miközben a ők Magyarországon működtetnek iskolákat, óvodákat, idősotthonokat, menhelyeket, kórházat.

Fel nem foghatom, a kölcsönös tiszteleten és szereteten kívül miért kellene anyagilag ilyen mértékben támogatni akármelyik egyházat. Bármelyik országban. Az egyház oktatási-nevelési törekvéseit feltehetőleg támogatja anyagilag a román állam, a hitéleti törekvéseik pedig miért is kellene, hogy érdekeljenek bárkit is, a híveken kívül?

Meggyőződésem, hogy akkora kárt még a Gyurcsány-kormány idején elhangzott hülye kijelentés sem okozott az ide csődülő 20 millió románnal, mint amit a Fidesz-kormány működése okoz. A külhoni magyarok honosítása jó döntés volt, a szavazati jog megadása tragikusan rossz. Tökéletesen abnormális dolog az, hogy más országban élő emberek – akkor is, ha magyar nemzetiségűek – beleszólhassanak a magyarországi magyarok mindennapi életét érintő kérdésekbe. Ezt a feszültséget csak tetézi a magyar kormány különbző tagjainak romániai vendégszereplése, például a választások alkalmával. Amennyire én nem veszem jó néven, ha olyan valaki szavaz magyarországi ügyekben, aki nem viseli annak a következményeit, ugyanannyira azt sem veszem jó néven, ha a magyar politikusok bele akarnak avatkozni a romániai politika alakulásába. Mert nincs hozzá közük. Ha beleszólást akarnak, nyugodtan költözzenek oda és máris joggal kampányolhatnak.

A gazdag nagybácsi szerepben tetszelgő magyar kormány rendkívüli nagyvonalúsága pedig egyenesen vérlázító. Az itt dolgozó, itt adót fizető emberek pénzéből ne legyen senki Csekonics báró.

Soltész Miklós – az MTI hír szerint – adott némi magyarázatot a kormány nagyvonalúságára:

 Az államtitkár megköszönte az erdélyi magyar történelmi egyházaknak és az ortodox egyháznak, hogy támogatták azt a romániai alkotmánymódosító polgári kezdeményezést, miszerint a román alkotmányba kerüljön be, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatán nyugszik. A román alaptörvényben jelenleg a házastárs szó szerepel. „Partiumban és a Kárpát-medencében ma legkevésbé az a fontos, hogy ki magyar, ki román, ki szerb vagy ki horvát, sokkal fontosabb a keresztény gyökér” – mondta az államtitkár.

MTI

Kérdés: mi a fene köze van Soltész Miklósnak, a magyar kormánynak, vagy bárkinek a Fidesz-KDNP soraiból ahhoz, hogy mi van a román alaptörvényben? Miért érdekel az minket itt, ahol a kórházi ágy kitört lábát egy székkel kell pótolni, ahol magatehetetlen idős emberek nem jutnak ellátáshoz, ahol haldokló gyermekek utolsó napjainak megkönnyítésére nem jut pénz?

Amennyiben Soltész államtitkár úr, Orbán Viktor, vagy bárki más ebben az országban támogatni óhajtja a romániai magyar egyházakat, tegye ezt saját zsebből, ne pedig abból a pénzből, aminek ezer helye van itthon is. Ideje lenne békén hagyni a külhoni magyarokat és nem feszíteni tovább az egyébként is elég feszült helyzetet.adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.