Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha zavarunk, el is mehetünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Komolyan úgy tűnik, hogy ez már nem egy ország, amelyben többségében felnőtt, viszonylag normális emberek élnek, hanem lassan (gyorsan) olyan, mintha David Lynch rendezett volna bele az életünkbe. Csak itt nem szól mindig a zene.

Szombati üzengetős.

MSZP: Országgyűlési határozat-tervezetet akar benyújtani az MSZP a jövő héten a munkaerőhiány enyhítésére. Gúr Nándor szerint Magyarországon 600-800 ezer ember alkalmas vagy alkalmassá tehető munkavégzésre. Az MSZP szeretné elérni a minimálbér nettó 100 ezer forintra emelését, a közterhek, valamint a járulékok csökkentését. Átképzési, utazási és lakhatási támogatást szeretnének, hogy a szakmunkáshiány orvosolható legyen belső forrásból és ne kelljen külföldről munkaerőt importálni.

Fidesz:

A Fidesz szerint a baloldal előbb adna munkát a bevándorlóknak, mint a saját állampolgárainak, ezt bizonyítja, hogy az Európai Parlament legutóbbi ülésén a baloldali politikusok megszavazták a migránsok foglalkoztatásának könnyítését.
A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaztak, a bevándorláspárti baloldal és Brüsszel migránsokkal akarja elárasztani Európát és a munkaerőpiacot.
MTI

Folytatódik még a közlemény, összefoglalom: blablabla…migránsok…blablabla…bukottbaloldal…blablaba…elmúltnyolcév…blablabla.

Tisztelt (vicceltem) urak, elszórtan hölgyek! Nem zavarjuk az önök bugyuta játékát? Mert ha igen, el is mehetünk.

Az MSZP kivételesen nem állt meg a sajtótájékoztatónál, hanem kidolgoztak egy javaslatot. Nagyon helyesen. Ugyanis helyzet van. Szakemberhiánynak hívják a helyzetet. Ez azon túl, hogy továbbra is súlyos gondot jelent a munkanélküliség – a csecsésre kozmetikázott statisztikák ellenére is – elfogytak a szakemberek. Varrónőktől az informatikusokig, villanyszerelőktől az ápolónőkig számos területen baj van. Ez köszönhető az oktatási rendszer szétverésének és az elvándorlásnak. Csakhogy az nem úgy van, hogy néhány hét, vagy hónap alatt át lehetne képezni egy volt konyhai dolgozót informatikussá, vagy egy gyári melóst ápolónővé. Vagy villanyszerelővé. Ez évekig tartó folyamat és nem biztos, hogy a magyar ipar képes évekig várni. Ha nincs elég és megfelelő szakember, akkor le fog lassulni a már amúgy is csak vánszorgó gazdaság.

Ehhez járul még a természetes fogyás is. Minden évben kevesebb gyermek születik, értelemszerűen kevesebben fognak jelentkezni az oktatásba. Bármennyire jól hangzik is, hogy ameddig a magyar embereknek nincs munkájuk, addig ide ne jöjjön külföldi, ez így nem fog működni. Nem véletlen, hogy például Németországban minden évben bejelenti a sajtóban a kormány, hogy hány külföldi munkavállalóra van szüksége az országnak. A tényeket tudomásul kell venni.

Az már más kérdés, hogy ki a búbánat jönne ide és miért. Mert sem a bérek, sem a társadalom hozzáállása nem olyan vonzó, hogy nagyon csődülne a munkaerő. Hosszabb távon természetesen a hazai munkaerő átképzése, saját forrásból való pótlása a cél, de ez több éves folyamat, a most fennálló bajokat pedig most kell megoldani, nem öt év múlva.

A kormánypárt pedig igen jól tenné, ha a folyamatos sikoltozás helyett legalább elemi korrektséget tanúsítana az ellenzéki pártok irányában. Nem visszamutogatni kellene és ökörségeket hazudozni, hanem komolyan átgondolni a megoldási lehetőségeket. Attól még, hogy az amúgy is agyhalott hívek eggyel többször morzsolnak el egy rohadt komcsit az orruk alatt, nem fog megoldódni semmi. Célszerű lenne legalább tanulmányozni az ellenzéki párt javaslatát és elgondolkodni azon, mit lehet belőle hasznosítani.

Látható módon egészen jól szórakozik mindenki, aki akár kormánypárti, akár ellenzéki politikusként a közösből kapja a fizetését. Jó fizetést és elég biztos állást. Csakhogy vagyunk itt néhány millióan, akik például nem vagyunk parlamenti képviselők és akár a munkavállalói, akár a munkáltatói oldalról kapjuk sűrűn a pofonokat.

Tudom, hogy a kormány tagjainak egyetlen álmatlan éjszakát sem okoz az, ha egy gyárnak be kell zárnia szakemberhiány miatt, vagy ha egy család utcára kerül, munkanélküliség miatt. De előbb-utóbb nem lesz mit szétlopni, mert nem lesz, aki újratermelje a szétlopható javakat. Olyan sem lesz, aki megtermelje a nyugdíjakat, a pedagógusok, egészségügyi dolgozók, vagy akár a parlamenti képviselők fizetését. Az rendben van, hogy többen több generációra kiterjedően összeharácsolták az anyagi biztonságot, de a többség nem.

Hatékony intézkedések nélkül a gazdaság le fog lassulni, az oktatás rendbetétele nélkül a szakemberképzés megszűnik és lassan nem marad senki az országban, aki képes lenne életben tartani és működtetni. Üzenem a kormánynak: a Brexit nem fogja megtorpantani a kivándorlást, mivel más országok tárt karokkal várják a munkavállalókat.

Tehát a bárgyú üzengetés, hazudozás és visszamutogatás helyett jó lenne felkötni a gatyát, ameddig eszébe nem jut valaki másnak felkötni. Az önök gatyáját.adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.