November 30,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Ha ezeknek a harácsolási étvágyával áramot lehetne termelni, világítana egész Európa

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,089,995 forint, még hiányzik 1,910,005 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Öntudatos, felelős állampolgár ezen a ponton már alighanem a falat kapirgálja. Ami persze még  mindig nem segíti át semmiféle szakadékon, de legalább azt jelzi: látom, hogy mit csináltok, aljadékok.

Mondom mi van: a Matolcsy-féle jegybank egyik alapítványának pénzéből (=a devizahitelesektől ellopott pénzből) 65 millió forintból kisjátékfilmet forgatnak a fiúk. A Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) nevű Matolcsy-szörnyszülött addig izzadt, amíg meg nem találta a legelmésebb indokot, amellyel újabb közpénzeket juttathat a megfelelő zsebekbe. Az RTL híradó megkeresésére közölték:

„A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány a Talentum Film Kft.-vel kötött szerződést 65.863.350 Ft + ÁFA összegben egy 25 perces ismeretterjesztő kisjátékfilm elkészítésére »Magyar találmányok« címmel. A filmhez írt forgatókönyv egy férfi és egy nő egy napját dolgozza fel, amelynek dramaturgiája célzottan arra irányul, hogy szellemesen és könnyedén mutassa be a mintegy 42, magyarokhoz köthető találmányt.”

Nem ez a legsúlyosabb, bár kétségtelenül bicskanyitogató ez a minden kritikát lefosó ámokfutás. Hanem ez: a pénzt egy olyan cég kapta, amelyet egy héttel a döntés (március 23) előtt, március 17-én jegyeztek be. Ráadásul a cégnek egy olyan társasházban van a székhelye, ahova további majdnem ezer vállalkozás van bejegyezve.

Vagyis Matolcsy közpénzzel visszaélő alapítványa Andy Vajnává lépett elő és egy mindössze egy hete bejegyzett, referenciákkal, múlttal vagy bármilyen említésre méltó tevékenységgel egyáltalán nem rendelkező céget bízott meg azzal, hogy – mivel ez még úgysem volt – filmet forgasson.

Nos, azért kell ez a film a PADI nevű Matolcsy-nyúlvány szerint, mert ennek a tetves alapítványnak a célja a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének elősegítése. A fejlődéshez márpedig szerintük elengedhetetlen a tudományos ismeretek és tapasztalatok megismerése. A magyar találmányokról szóló film ebben is segít majd a vállalkozásoknak.

Ha nem lennék egy bárdolatlan, de mégiscsak kultúrlény, akkor most szétcsapnék valamit, igaz, nem a fejemet. Sokak bánatára. Magyarázza el nekem valaki, hogy 2009 óta, amikoris az alábbi – magyar találmányokat népszerűsítő, igaz, hogy alig 4 perces imázsfilm elkészült – mi a jó büdös francot sikerült még feltalálni nemzetileg, ami miatt a jegybanknak a filmiparban is villantani kellene a köz pénzéből. Itt van okulásul:

Az a baj, hogy nagyon is jól értem. Kellett egy fedősztori a lopáshoz. És hát erre futotta a Matolcsyhoz hasonlóan alacsonyan repülő szellemi óriásoktól, a Lentner Csaba-féle közgazdasági hungarikumoktól.

Ki az a kretén, aki komolyan veszi, hogy ha csinálnak egy filmet, amelyben nem 4, hanem 25 percben mondják el, hogy a golyóstolltól a dinamón át a Rubik kockáig mi mindent találtak fel a hős magyarok, attól versenyképesebbek lesznek a kis- és közepes vállalkozások? Konkrétan melyek? Azok, amik létre se jönnek ezen a kiszámíthatatlan, jogbiztonságot foltokban sem tartalmazó narancsültetvényen? Hogyan segíti a magyar innovációt az, hogy egy férfi és egy nő 25 percig arról mesél, hogy körülbelül a fél világegyetem azért létezhet ma, mert  mi, magyarok ilyen különlegesek vagyunk? Még véletlenül sem valami értelmes, hatékony startup-támogatási kereten törik a fejüket ezek az őszsenik, hanem azon agyalnak, hogyan lehet a legtöbb pénz eltünteni. Most éppen nem milliárdokat, csak milliókat.

Matolcsy kihúzza a jellegétől megszabadult közpénz fiókját, és eldönti (nem ő, az értelmes kuratóriuma), hogy egy 5 nappal ezelőtt bejegyzett kamucéggel forgattat egy – ha ingyen lenne is – teljesen fölösleges filmet (majd 683-an megnézik a Youtube-on), amit hobbiból alkotó egyetemisták legrosszabb esetben is 2-3 millióból kihoznának. Mint ahogy ki is fogják hozni kamuék, adóelkerülőék, pénzmosóék. Mert ki az, aki egy pár napos cégre tízmilliókat rábíz csak úgy? Egyáltalán hol van olyan cég a földgolyón, amely néhány napos pályafutás után, semmilyen verseny nélkül állami megbízást kaphat? Hát Magyarországon. Ahol azért hoznak létre egy céget (meg további ezret, ugyanazon a címen), mert meg akarják dobni közpénz milliókkal. Mert a kritikát nem tűrő gazemberségnek nincsen felső határa.

Igen, ez a film el fog készülni. Csak azért, mert a számlák és a teljesítési igazolás kézzel tapintható valósága mellett be kell fogni a nemzetellenes, balliberális sajtó és közvélemény pofáját. Ha titkosítani lehetne, akkor ezt sem kellene. Ezek tényleg elszakadtak a földi valóságtól, tényleg meggyőződésük, hogy örökké tart ez, amit most művelnek. Ha Matolcsy&Co. csillapíthatatlan lopási étvágyával áramot lehetne fejleszteni, kivilágíthatnánk egész Európát. Ehelyett középkori sötétség és bénultság ül az agyakon. Miszerint ezek a mocskos lipbsik nem tudnak örülni semminek, ami nemzeti, ami magyar, ami büszkeség a hazának.

De, b*zmeg, tudunk örülni. Sőt. Legközelebb a tiencsini gyarmatról, a pozsonyi csatáról és trianonról is forgasson filmet Matolcsy. Ja, ne. Mert Matolcsynak kurvára nem dolga semmiről filmet forgatni. Se Lévai Anikó pöttyös-műanyag otthonkájáról, se a turulmadár párzási szokásairól, se a ’48-as szabadságharcról. Egy tetszőleges jegyban elnökének és csatolt testrészeinek sehol a világon nem dolga játékfilmeket támogatni abból a pénzből, amit a polgárok nyomorúságán harácsolt össze. Mert amire nincs szükség, arra akkor sincs szükség, ha ingyen dobják utánad, ha meg 65 millió forintért, akkor meg végképp.

Üzenem a három váltásban Brüsszelre vicsorgó honvédőknek, hogy ők is megértsék: a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének elősegítése, a magas hozzáadott értékű foglalkoztatás erősítése, a vállalkozói ismeretek bővítése, az innováció és a vállalkozói tudásteremtés ösztönzése (ahogy fogalmaznak Pallas Athéné unortodox nyelvén) egyáltalán nem a filmkészítés címén lenyúlt, elközvagyontalanodott adóforintokból lesz. Hanem versenyképes oktatásból, oktatásból és megint oktatásból. Amely oktatási rendszer nem rúgja szájba és nem tiporja el a tehetségeket, nem uniformizált csicskákat nevel, ellenben erején felül támogatja, felkarolja és hagyja kibontakozni a tehetséget.

Matolcsyt meg vagy eltüntetik záros határon időn belül az MNB vezérlőpultja mögül, vagy abba a veszélyes hulladékba, amit maga köré termelt, előbb-utóbb belefulladunk. Az összes találmányunkkal együtt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!