Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Orbán és baráti köre bármikor az asztalunkra szarhat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tudom, nem kell nézni és akkor nincs. De én már csak ilyen hülye kíváncsi vagyok, nem tehetek róla. Most éppen a Csatt című műsort bámultam tátott szájjal és nem hittem a fülemnek, szememnek, agyamnak. Nem először.

Nyilván téma, hogy mennyire normális dolog az, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hol Matolcsyval ebédelget, hol Orbán Viktor oldalán néz focimeccset. És most jön a magyar csoda, az unortodox polgári gondolkodás csúcsrajáratása. Pesty László és Bencsik Gábor szerint tök normális. Hámerhogy miért is ne ehetnének és szurkolhatnának ők együtt? Egyáltalán, hogy lehet ez kérdés, téma?

Üzenem az uraknak: nem, basszus! Rohadtul nem normális dolog, ha a legfőbb ügyész együtt ebédelget a jegybank elnökével, vagy a miniszterelnökkel. Azért nem, mert neki függetlennek kell lennie. Elvileg. Látszatában is. Még a gyanúját is kerülni kell annak, hogy bármi módon befolyásolható. A felesége pedig még csak véletlenül sem lehet Matolcsy munkatársa. A legfőbb ügyész felesége semmiféle állami cégnél nem lehetne, még portás sem. Nemhogy egyik kurátora valamelyik közpénztelenítő alapítványnak. Ilyen sehol Európában elő nem fordulhat, csak nálunk.

Ahogy egyébként Orbán veje sem nyerhetne, de még csak nem is indulhatna semmiféle tenderen, amihez bármi köze van a közpénzből akár csak egy fillérnek is. Orbán apja, felesége, lánya ugyanez a kategória. Szájer felesége sem lehetne a posztján. Matolcsy fia sem kaphatna hitelt.

Hogy miért nem? Mondom, de ezt sem Pesthy, sem Bencsik, sem egyetlen fideszes sem fogja érteni. Vagy nem akarja érteni.

Azért nem, mert nem etikus. Tudom, ebben az összefüggésben, illetve abban az összefüggésben, amelyben a Fidesz bármi módon érintett, az etika nem értelmezhető. Próbálom ősmagyarul elmondani, hátha.

Ha én vendégeket hívok vacsorára, nem fogom külön elmondani nekik, hogy ne fürdőgatyában jöjjenek és mossanak kezet. Azt sem fogom nekik elmondani, hogy ne kézzel zabálják a kaszinótojást, ne böfögjenek az asztalnál, ne egyenek, vagy köpjenek bele a szomszédjuk tányérjába és ne szarjanak a szőnyegre.

Nem mondom el, mert ez természetes, alapvető elvárás. Szerintem. A vendégeim szerint is. A Fidesz szerint meg nem az. Ha nincs kiírva, a falra kalapálva, ha nem mondják el szóban, versben, dalban, akkor lehet.

Orbán és baráti köre bármikor az asztalunkra szarhat. Matolcsy nyugodtan átkutathatja a fiókokat és zsebre rakhatja az ékszereinket. Polt Péter meghívhatja hozzánk vendégségbe az összes rokonát, barátját, ismerősét és felfalhatják a hűtőnk tartalmát. Németh Szilárd ránk rúghatja az ajtót és elküldhet minket a büdös picsába. A tulajdon otthonunkban. Tállai András felzabálhatja a sarokból a fikuszt, amit nászajándékba kaptunk. Lázár János a gyerekei nevére írathatja a vagyonunkat. Szijjártó Péter felcsavarhatja a szőnyegünket és viheti, mert pont passzol a szaunájába. A komplett KDNP beköltözhet a hálószobánkba, átkutahatja a szekrényeket, kidobálhatja a tangabugyikat, óvszert, fogamzásgátlót.

Mindezt lehet, mert nem szóltam előre, hogy nem lehet.

Majd Pesty és Bencsik megmagyarázza, hogy nincs ebben semmi fura. Sőt! Tök normális a miniszterelnökkel röhögcsélő legfőbb ügyész egy focimeccsen, hiszen hát a MOL-vezér Hernádi is ott vigyorgott mellettük. Márpedig ennél jobban semmi nem támasztja alá a dolog normalitását. Amúgy tényleg.

Hernádi felvergődött a 100 leggazdagabb magyar listájára és örömmel mutatkozik a vagyontalan miniszterelnökkel.Valószínűleg a MOL-tól folyamatosan kirugdosott szakemberek (nem ám a parkolóőrök, hanem évtizedek óta ott dolgozó, nemzetközi szinten is elismert szakemberek) nem vigyorognak mostanában ilyen lelkesen. De megértem én, spórolni kell a magyar multinak. Mióta a kormány a mi pénzünkön bevásárolta magát a MOL-ba, azóta minden évben fizet osztalékot a vállalat, holott előtte inkább visszaforgatta a nyereséget. Most kimondottan nem volt nyereséges az év, mégis extra osztalékot fizettek a részvényeseknek. Hogy ez azzal jár, hogy ki kell rúgni párszáz szakembert, akik nélkül kétséges, hogy fog-e tudni működni a cég hosszútávon? Az ki a faszt érdekel?

A lényeg, hogy az urak jól mulatnak. A holnapra pedig egyáltalán nem kell gondolni, mert nincs holnap. Csak a tegnap, de azt is átírják lassan az elvtársak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.