Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Ilyenkor hol a fészkes fenében van a Békemenet és külön Bayer Zsolt?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mivel most így szombat reggel semmi kedvem azzal hergelni magam (később is ráérek), hogy európai viszonylatban az ezerstadion és kisvasút országában volt a leggyengébb a GDP-növekedés, vagyis olyan szinten sikerült egyet előrelépni, hogy a növekedési rangsor legvégére csúsztunk vissza, beszéljünk valami egyébről. Beszéljünk például rögtön az ezerkisvasútról és tegyünk egymás mellé két hírt:

  1. Akár Diósdig is elvihetik az Orbán Viktor gyerekkori traumáit okozó, soha meg nem kapott játékszerről mintázott felcsúti kisvasút nyomvonalát és végállomását és mindenét. Mert jó-jó, hogy az etyeki borturizmus fellendítéséhez már csak ez a közlekedési eszköz hiányzik, de bezzeg Diósd, ahol Európa legnagyobb barlangfürdőjét (?!?!) fogják kialakítani. Ott lenne csak igazán jó helyen a végállomás. Igaz, hogy az etyeki földtulajdonosok egyáltalán nem szeretnék, ha a kisvasút miatt az állam kisajátítaná a földjeiket. Az is igaz, hogy nekik kell valamilyen alternatív megoldást javasolniuk, ha nem akarják, hogy egy vasúti sín haladjon át a telkükön, ám így sincs semmi garancia arra, hogy elkerülhetik eme elengedhetetlen infrastrukturális fejlesztés járulékos pusztításait.

Felcsúti kisvasút

  1. Egy közönséges hétköznapon üresen ingázik a május elsején beüzemelt felcsúti kisvasút, pedig napi 2400-7000 utasnak kellene ostromolnia az ő padjait. Ehhez képest a kalauzokon kívül napi néhány tíz ember használja a viciniálist, amelynek kihasználatlanságát korábban is borítékolni lehetett. Kifogásokat persze lehet keresni és találni is: nincs még szezon, majd jobb lesz a helyzet, de tartok tőle, nincs mitől jobb legyen, hacsak nem teszik kötelezővé a lakosságnak (kiemelten közmunkásoknak, iskolásoknak) a vonatozást.

A számok, tények ellenségeinek és a nemzeti büszkeséggel mindent megmagyarázó híveknek mondom, hogy tegyék egymás mellé a fenti, meg az alábbi fotót:

Fontos, nyomtassa ki: itt van a felcsúti kisvasút menetrendje!

Amint az ábra is mutatja, a Puskás Akadémia és az Alcsútdobozi Arborétum között összesen 12 járat közlekedik, amiből 6 kizárólag hétvégén. Mint a hivatkozott riportból kiderül, a vonatocska két kocsival közlekedik. Ha egy szerelvényre jóindulattal 120-130 utas tud felkapaszkodni, az irányonként 720-780 utast jelent, azaz összesen 1440-1560 boldog magyar polgár zötykölődne a sehonnan sehova nem vezető Vál-völgyi csodán egy nap alatt. Ez azt jelenti, hogy a forgalom maximális kihasználtság mellett sem érné el a legpesszimistább számításokat (2400). Következésképpen ez azt is jelenti, hogy a leendő kapacitással kapcsolatban is ordasat hazudtak az urak: nemhogy piaci viszonyok között fenntartani nem lehet, de a befektetés sem fog megtérülni.

Nem tudom, hogy emberek magántelkeinek feldúlásával Bicskéig-Etyekig-Diósdig meghosszabbított, további milliárdokat igénylő befektetetés vajon meghozza-e az utazási kedvet, de már az is nevetséges és siralmas, hogy egyáltalán erről beszélünk.

Márpedig – mint sokszor írtuk már – azért lehet téma ez a nyomorult kisvasút, mert ilyen tragikus bohózatokba fullad minden, ami a megalomán, komplexusos, gyerekkori traumákkal küzdő főzseni akaratából történik. Irracionális, értelmetlen, fölösleges, veszteséges, de megcsináljuk, hadd lássa a világ, hogy épülünk-szépülünk. Hogy 600 milliót vissza kell fizetni a gaz Brüsszelnek, aki nem érti? Na és? Majd jól megmondjuk a magunkét. Hogy mindemellett mennyibe kerül fenntartani évente ezt az őrült lázálmot, az sem téma, hiszen a közpénz a Matolcsy-fán terem, az adófizetőknek egyetlen fillérje sem fogja bánni. Pedig de.

Egyelőre úgy fest a dolog, hogy 600 millió forint uniós támogatás fejében sikerült munkahelyet teremteni 1-2 kalauznak, mozdonyvezetőnek meg a büfés kislánynak, aki ugyanazzal a lendülettel eladja azt a napi 20-30 jegyet is. Már ha van ennyi utas. Csak azt nem értem, hol a fészkes fenében van a Békemenet és külön Bayer Zsolt? Miért nem vonatoznak testületileg egész nap, ahelyett, hogy jól megmagyarázzák, mekkora kitörő siker nekünk ez az üresen zötykölődő rémálom? Lehetne indulni, egyrészt közelebb van, mint Brüsszel és be lehetne bizonyítani, hogy minden pénzt megért nekünk Viktorka nagyot álmodása.

És továbbra is kitartóan azzal szívatják az embereket, hogy ezt a siralmas gyászmenetet elviszik Bicskéig, Etyekig, Diósdig. Ugyanbiza mekkora forgalom van ezek között a települések között? Semennyi. Akkora forgalom biztosan nincs, ami újabb 15 milliárd forint elköltését indokolhatná. Jelen állás szerint, amikor a kormány újabb milliárdokat készül spórolni a legkiszolgáltatottabbakon, amikor a magyar gazdaság szégyenletes zuhanórepülésben van (nem dübörgés lesz az, fiúk, hanem halálsikoly), amikor egyik oldalon megy a látványos sanyargatás, a másik oldalon két kézzel pazarolnak a semmire. Érti ezt valaki? Azok a fideszes szavazók, akiknek a telkét keresztülszeli ez a beteljesült gyerekkori álom, értik vajon?

Hogy ki a cinikus, Viktor? Hogy cinizmusból nem épül semmi? Hát nem: például egyetlen kórház nem épült emiatt a pofátlan cinizmus miatt. Sőt, még csak nem is a tömegeket vonzó, megtérülő befektetésre számot tartott kisvasutakat újítjátok fel (pl. Szilvásvárad, Lillafüred), hanem felfoghatatlan nagyzási hóbortodat kell közpénzből kielégíteni. Ha akarjuk, ha nem. Mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy soha nem lesz annyi utas ezen a kertvégi játékvonaton, amennyit hazudtatok. Turisztikai vonzereje nulla, nem visz sehonnan sehova, legfeljebb akkor fognak fürtökben lógni rajta, ha alaptörvénybe fércelitek, hogy kötelező lesz minden polgárnak használnia.

Az ellopott pénznél is szomorúbb, hogy nem értelmesen kerülnek elköltésre ezek a – szektának felfoghatatlan nagyságrendű – milliók, milliárdok. Hogy értékteremtő beruházások helyett minden pénz urizálásra és megalomán értelmetlenségekre megy. Hogy rohad  a gazdaság, és ahogy a stadionok üresen tátonganak, úgy ez a valódi csoda is pusztulásra van ítélve. Az üresen pöfögő felcsúti kisvasút egymagában annak a szimbóluma, amivé egy olyan ország válik, amelyet a megingathatatlan személyi kultuszra épülő, szabadon garázdálkodó maffia irányít.

Igen, ha egyszer eltakarodik ez a horda az ország éléről, az akármeddig meghosszabbított Vál-völgyi kisvasút, mint az összes többi agyament orbáni vívmány mementóul fog szolgálni az utókor számára. Hogy pusztulásra ítélt hely az, ahol minden egy megalomán, komplexusos, gyerekkori traumákkal küzdő főzseni akaratából történik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.