Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Zuckerberget ki lehet kapcsolni, Orbánt nem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vasárnap lévén (talán most pihennek a fegyverek) van idő egy kicsit szétpillantani a sajtóban, mi hír a nagyvilágban és a kicsiny agyakban. Találtam egy rendkívül vicces írást G. Fodor hihetetlenül sikeres lapjában. A cikk – gazdagon alkalmazva az öklömnyi betűkkel pofánvágás művészetét – azt taglalja, hogy hány perc múlva veszi át a hatalmat a galaxisban a Facebook-Google páros.

Miután eddig sem hittem a véletlenekben, nem tudom nem észrevenni a párhuzamot a fussunk, mert jön a világvége hangulatú írás témája, a kormány azon törekvése, miszerint roppantul szeretné megadóztatni a két vállalatot (is) és Kövér László víziója – a Google-n keresztül az ármányos idegen hatalmak akarják elfoglalni véráztatta anyaföldünket – típusú propaganda között.

A cikk szerzője mindenféle szörnyűségeket vizionál a világhatalmi törekvéseket dédelgető völgylakókkal kapcsolatban. Azzal indít, hogy bár az átláthatóságról szónokolnak, ezek a cégek egyáltalán nem átláthatóak. Zuckerberg és társainak hatalma lassan vetekszik Rockefellerével.

Egy szovjet típusú, új technokrata elit létrejöttének vagyunk tanúi.

A reklámokon keresztül befolyásolják gondolkodásunkat, manipulálják a világot.

A cikk a Guardian egy írásából idéz, miszerint:

(…)egy szovjettípusú, új technokrata elit létrejöttével is számolni kell. Ez tébolyult és túltolt kapitalizmust hozhat el magával, amelyhez képest a neoliberalizmus legvészesebb privatizációval teli évei is silány jóléti szocializmusnak tűnhetnek majd.

Esküszöm, ha nem olvasom el figyelmesen a cikket, meg lettem volna győződve arról, hogy a Fidesz-kormány látleletét írta le a szerző. Már csak azért is, mert éppen az ő mániájuk titkosítani mindent, ami rájuk nézve gázos lehet. Miután mindent visznek, amit érnek és miután van nekik egy unortodox jegybanki elnökük, aki laza csuklóval osztja szét a köz pénzét egyrészről önmagának, másrészről a rokonságának, ismerőseinek és barátainak, mit is léphet erre egy felelősen viselkedő kormány?

Így van! Titkosítja az egészet. Az a tuti! Ahogy sikerült titkosítani Pintér Sándor szinte teljes múltját, az óvodáig visszamenőleg, a paksi beruházást és még ezernyi dolgot, most titkosítják az MNB, valamint az összes, közpénzből működő államosított vállalat pénzköltéseit is. Igazuk is van, mi a franc köze van az átlaghülyemagyarnak ahhoz, hogy mire szórják el a pénzét? Az meg teljesen hihető, hogy azért kellenek a titkosítások, hogy nehogy a konkurencia helyzetbe kerüljön. Ciki is lenne, ha valaki megtudná, hogy a Magyar Posta kitől és mennyiért vásárolt bringákat a postásoknak. Ezen az információn kicombosodva egy élelmes vállalkozás máris beférkőzhetne a piaci résbe és ő hordaná széjjel a leveleket. Arról nem beszélve, ha megtudnánk, Matolcsy miért és mennyiért vette meg közpénzből a saját könyvét, pláne, hogy miért, kitől és mennyiért vásárolgat festményeket és ingatlanokat közpénzen, akkor bárki elkezdhetne pénzt verni és eláraszthatná a piacot maszek százasokkal.

Mindez rendkívül életszerű.

Az a benyomásom, hogy a kormány és az ő propagandagépezete mostanában fedezte fel azt, amit mások már jóval régebben. A technikai fejlődésnek nevezett dolog nem a múlt héten kezdődött el. A Facebook sem most robbant bele az életünkbe, ahogy a Google nevét sem most tanulgatjuk. Mármint mi, többiek. A kormány egyes tagjai ezek szerint mostanság vágódtak mellkakason ezeknek a világot behálózó rendszereknek a meglététől.

Az is lehet egyébként, hogy egyszerűen csak most szembesültek ezek hátrányaival. Hogy ugyanis az internet nem felejt. A Google mindent megtalál, még azt is, ki és mit mondott 2-5-10 évvel ezelőtt. A Facebook pedig komolyabb közösségformáló erő, mint egy tömeges békemenet. Ráadásul ezeket sem betiltani, sem korlátozni, legfőképpen pedig manipulálni nem képesek fideszék.

Hogy vannak hátrányai, veszélyei? Biztosan. Meg kell tanulni ezeket a veszélyeket kezelni.

A magam részéről nagyságrendekkel jobban tartok a kormánytól, mint a Facebooktól és a Google-tól együttvéve. Ugyanis ez utóbbiakat simán ki tudom zárni az életemből, ha akarom. Ha ésszel és elővigyázatosan használom, nem parázok. De van kikapcsológomb minden eszközön. Megnyomom és ennyi.

Ezzel szemben a kormányt nem tudom kizárni, mert bemászik a küszöb alatt, bele akar látni és bele akar ugatni mindenbe, az én pénzemből él és előlem akarja elzárni az információkat. És még kikapcsolni sem lehet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.