Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Volt az ókor, a középkor és van a Matolcsy-kór

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Volt az ókor, a középkor és van a Matolcsy-kor. Vagy kör, már a fene sem tudja. Minden napra jut valami ínyencség, valami bicskanyitogatóan gejles gagyi a hülye magyar kisember arcába. Mert mi – hülye magyar kisemberek – jól bírjuk, ha idiótának néznek. Ha mellette még ki is fosztanak, azt direkt szeretjük.

Miután a kormány mindent megtesz, hogy boldoggá tegyen minket, ezen belül, vagy ezen felül pedig a Matolcsy kézivezérelte jegybank teljes szimbiózisban működik a kormánnyal, mi sem természetesebb, minthogy a napi öröm menetrendszerűen érkezik. Dudál is minden kanyarban, mint a hírneves felcsúti kisvasút.

A mai hír az, hogy az elhíresült és hihetetlenül hatékonyan működő jegybanki alapítványok sehonnan sem sajnálták a közpénz-jellegét el nem veszített vagyonok adományozását, abból jutott külföldre is. Biztosan nem csak Felvidékre, de ma pont ez derült ki. Hogy Felvidékre is.

Persze más külhoni támogatásra is hullott a pénzesőből, péládul a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor sem panaszkodhat, de hát senki nem panaszkodhat, akit szeret a miniszterek elnöke.

Pontosan így nem lehet oka elégedetlenkedni a felvidéki, ezen belül somorjai Méry Ratio könyvkiadónak. A könyvkiadó azért kapott 1,2 millió forintot Matolcsy György kegyelméből, hogy megjelentessen egy gyűjteményes kötetet. Nem, nem Móra Ferenc, vagy Arany, Petőfi, Csukás István, még csak nem is a nagy gazdasági zseni, Matolcsy munkáiból. Nem is Orbán Viktor magvas gondolatait kellett kötetbe gyűjteni ezért a pénzért (jelzem, ennyiből ki sem jött volna), hanem Fricz Tamás, a neves Civil Összefogás Fórum atyamestere, a békemenetek avatott szervezője és a CÖF honlapján időről-időre publikált blogbejegyzések szerzőjének alkotásait rendezte kötetbe 1,2 millióért a kiadó.

Gondolom, hatalmas igény van a műre, már szét is kapkodták. Nem ügy, majd kapnak még pár milliót, hogy utánnyomják. Javasolnám a különféle nyelvekre való fordítást is, mert a Matolcsyról szóló könyv fordítása is kijött nyelvenként 10 millióból. Az ukránok azóta is abból okosodnak.

Tehát ezen az alapon Fricz Tamás még akár meg is sértődhet, hogy a Matolcsyról írott műre szánt 70 millióval szemben az ő blogposzt-gyűjteménye csak 1,2 milliót ér. Amit ráadásul nem is egy neves magyar kiadó gondozására bíztak.

Azonban van ennek több haszna is. Egyrészt ugye a kormány reklámozása, ami nagyon fontos. Már persze, ha bárki elolvassa. Másrészt lehet azzal jönni, hogy külhoni magyarokat támogatott az alapítvány ezzel a pénzzel, hiszen a kiadó felvidéki. Márpedig aki meg meri kérdőjelezni a külhoni magyarok támogatásának szükségességét, az magyarellenes, migránssimogató, aljas, idegenszívű áruló. Na, ugye!

Egyébként ez az egész Matolcsy alapítványos história bárhol máshol világbotrány lenne. A deviza árfolyamkülönbözetéből elért nyereséget a Magyar Nemzeti Bank alapítványok létrehozásába fekteti, iszonyatos összegeket fizet ki elképesztő baromságokra, ráadásul az alapítványok egymásnak is beszámláznak, százmilliók vándorolnak innen-oda, ameddig már követni sem lehet a pénz útját.

Nem beszélve az ilyen extrém megbízásokról, mint ez a meg nem nevezett magánszemély és a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány között létrejött megegyezés:

Megbízási szerződés – a megbízó részére az Európa és Ázsia határát alkotó régióval kapcsolatos átfogó geopolitikai témájú rendszeres elemzések, riportok készítése.

Nem tudom pontosan, mi lehet ez a nagyon fontos elemzés, de havonta kell elkészítenie a magánszemélynek. Havonta egymillió forint ellenében.

Egy másik magánszemély:

Megbízási szerződés – az alapítvány munkaszervezete számára, az alapítvány céljainak megvalósulását elősegítő oktatási tevékenységét támogató tanácsadó tevékenység ellátása.

Ez csak havi 750 ezer forint.

A végére a kedvencem:

Megállapodás Tárgya: a 2015. december 18-án közzétett pályázat „középiskolai tanulmányi ösztöndíjprogramban való részvételre” keretében középiskolai diák által beküldött pályamunkákon fennálló egyes szerzői jogi jogosultságok átruházása a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványra, melynek ellenértéke a pályázat keretében odaítélt díjazás.

Ilyen szerződésből 36 darab van. Darabonként 45.295 forintot fizetett a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány ezekért a pályamunkákért. Ha ez a díjazás, akkor egyrészt miért ilyen sok díjazott van, másrészt miért kell a szerzői joghoz kapcsolódó jogokat megvásárolni? Miért ilyen olcsón? A szerzői joghoz kapcsolódó jogokkal (maga a szerzői jog nem átruházható) mit tervez az alapítvány? Kiadja egy kötetben? Netán felhasználja valaki? Publikációban? Hm?

Szóval bűzlik ez az egész, pedig a fenti példák apró töredékek csupán a nyilvánosságra került adatok sokaságából és még távolról sem nyilvános az összes dokumentum.

Ja, mielőtt elfelejteném: innen is nagyon gratulálunk Fricz úrnak az új könyvéhez! Örülünk, hogy hozzájárulhattunk a magunk szerény anyagi eszközeivel.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.