Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A hülyegyerek beszopja ezt is, mint a rezsicsökkentést

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vigadjunk, egyre szebb az életünk! Tállai András hurkakóstoló és NAV fővezér megsimogatta a bunksinkat és bejelentette: most nagyon jó lesz nekünk. Mert a jólelkű kormány leviszi a nyers tej áfáját. Ezentúl 5 százalék lesz a mostani 27 százalék helyett. Majd. Hát mi ez, ha nem egy valóságos gazdasági csoda? Egy kánaán. Az UHT féltartós és tartós tej áfája nem csökken. Kulcsszó: friss tej. Ami egy nap alatt romlik meg. Nyáron 2 óra alatt.

Akinek kicsi gyerekei vannak, az tudja: lehetetlenség eldönteni, mennyi tej fog fogyni aznap. Vagy innának a gyerekek kakaót, vagy nem. Vagy egy bögrével, vagy kettővel. Aki olyan szerencsés, hogy van a közelében élelmiszerbolt, az legfeljebb elugrik naponta tejért. Ha még szerencsésebb, akkor házi tejet tud vásárolni, vagy egyenesen ott áll egy tehén a réten és reggel-este megnyitja az ember a tejcsapot.

Azok a kisgyerekes szülők viszont – vagy akár nehezen mozgó idős emberek – akiknek praktikus okokból célszerű néhány doboz tartós tejet beszerezni, vagy azok, akik valami misztikus okból nem egy pláza mellett élnek és akár 15-20 km.-t kell buszozni/vonatozni/autózni a legközelebbi, megfizethető árú üzletig, nem naponta, hanem hetente, vagy ritkábban teszik meg ezt az utat. Ugyanis többnyire azért vállal az ember hosszabb túrát az élelmiszer bevásárlása okán, mert a közeli boltban túl drága és párszáz forint megtakarítás egy extra rúd olcsó parizert jelent. Vagy pár kiló kenyeret. Na, nekik nem lesz olcsóbb a tej.

Viszont a tejtermékek (kefír, sajt, túró) senkinek sem lesznek olcsóbbak, azokat nem érinti az áfacsökkentés.

A baromfihús és a tojás áfájának csökkentése a legtöbb háztartást érinti és bölcs döntésnek tartom. Nem, mintha az én véleményem lenne mérvadó ebben, vagy bármiben. Csak mondom, mert végre valami pozitívumot is fel lehet sorolni Tállai Andrásról, vagy a kormányról.

Az egyik szemem nevet, a másik meg kifolyik mérgemben. Ugyanis úgy tűnik, az olcsóbb tojást és csirkehúst mindjárt vissza is csinálja a kormány az üzemanyagok kacifántos drágításával.

Azt találták ki, hogy amennyiben egy bizonyos szint alá megy az olaj világpiaci ára, akkor ők majd jól extra adót tesznek az árba. Ha drágul az olaj, akkor meg kiveszik az extra adót. Ebből a plusz adóból majd utakat javítanak – mondta Tállai András. Hápersze!

Ezzel több gondom is van. Egyrészt a nyersolaj árának annyira nincs köze Tállai Andráshoz, hogy arról szonetteket lehetne írni. Meg az adóhoz sincs köze. Egyiknek sem, jegyzem meg. Másrészt talán egyedül én emlékeszem rá, hogy az idők homályában valamikor valamelyik kormány beépítette a benzin árába (pontosabban annak adórészébe) a súlyadót. Mert az olyan demokratikus dolog és tényleg mindenki majd így annyit fizet, amennyit használja a hepehupákat és gödröket. Aztán mégsem törölték el a súlyadót, bár többször átnevezték. Ezzel szemben – én úgy tudom – az üzemanyagok árában is bennehagyták. Ha van az olvasók között olyan, aki okosabb nálam (tudom, mindenki, de aki ebben az ügyben biztos információt tud adni), az helyesbítse bátran.

Az viszont biztos, hogy jelenleg is fizetünk külön súlyadót – most teljesítményadó néven – ami azért van, hogy abból csinálják meg az utakat. Amit Tállai megint meg akar csinálni a plusz adóból, amit majd kivetnek. Vagy be.

Mindez nagyjából azt fogja jelenteni, hogy akinek el kell mennie nagyobb távolságra a bevásárláshoz, az áfacsökkentésen megspórolt pénzt mindjárt bele is tankolhatja az autójába. De azok se csüggedjenek, akiknek nincs autójuk. Ugyanis az üzemanyag árak emelkedése emelni fogja minden árát. A buszjegyét is, de a tej, tojás, csirkehús árát is. Ugyanis ezeket valamivel oda kell szállítani, ahová. Ha drágábban szállítják, a boltban is drágább lesz.

Összegezzünk. A kormány azért, hogy kampányolhasson a megélhetési áfacsökkentéssel (vagy mi a francnak nevezték el), most nagy durrogással úgy csökkent adót, hogy valójában emel. De a hülyegyerek beszopja ezt is, mint a rezsicsökkentést. Ahogy azt is beszopja, hogy ez mennyire remek kormány, bezzeg a szocik áfát emeltek, rohadjanak meg! Mert azt valahogy mindig elfelejti megemlíteni a Fidesz-KDNP-Tállai, hogy 2009-ben valóban 25 százalék volt az ÁFA, csakhogy nem mindenre. Éppen 2009-ben csökkent például az élelmiszerek áfája 20 százalékról 18 százalékra, de 2009-ben például a gyógyszerek, a könyvek, napilapok áfája 5 százalék volt.

Jött a jelenlegi nagyonjó kormány, cuzammen felemelte az áfát 27 százalékra, miközben harsányan üvöltötték, hogy bezzegék meg felemelték 25 százalékra. Na, most ebből az egységesen 27 százalékból kegyeskednek csökkenteni a tojás, a baromfihús és a friss tej áfáját, párhuzamosan az üzemanyag adójának emelésével.

A pofám leszakad.

Nekem már csak az jutott most eszembe, hogy puszilom Tállai Andrást.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.