Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


A kézcsókolgatók is ugyanúgy megszívják

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mielőtt Varga Mihály feltűnt volna Orbán Viktor oldalán a németországi sikerkiruccanást ábrázoló fotókon (nem tudjuk, hogy került oda, mert azon a reptéri buszon nem volt rajta), még gyorsan belengette – így április derekán – a jövőre tervezett általános nyugdíjemelést.

Aki nem nyugdíjas, azt igen nagy valószínűséggel nem érinti, mert neki mondjuk elég nagy valószínűséggel egyáltalán nem is lesz nyugdíja, de azért álljunk meg itt egy szóra. Alig telt el 3 hónap azóta, hogy Rétvári Bence két porló téglával verdeste a saját és a kormány mellét azért, mert 2016-ban az inflációt követő, 1,6%-os nyugdíjemeléssel bizony túlteljesítette minden vállalását. Ő akkor úgy találta, hogy ez az 1,6 százalék = átlagosan évi 24 ezer forint (ami a legalább 125 ezres nyugdíjak esetében havi 2000, azaz napi 65.75 forintos növekedést jelent) a fényes jólét földi paradicsomába katapultálja a nyugdíjasokat.

Erre tessék, itt az újabb örömhír: április 18-án Varga Mihály már tudja, hogy az infláció jövőre, azaz 2017-ben is a pincében lesz, tehát jöhet bátran a 0,9 százalékos történelmi nyugdíjemelés. Ráadásul olcsóbb lesz a tej, a tojás, a baromfihús, az internethasználatról és az éttermi szolgáltatásokról nem is beszélve.

Erre mit vagyok kénytelen olvasni? Hogy „a Nyugdíjasok Országos Szövetsége tiltakozik a jövőre tervezett nyugdíjemelés mértéke, módja és indoklása ellen.” Mert ugyanis szerintük „a nyugdíjas társadalom elkeseredéssel és felháborodással fogadta” Nemzetgazdasági Mihály bejelentését, amelynek indoklása olyan érvekre támaszkodik (áfacsökkentés), amelyeknek közük nincs a nyugdíjas fogyasztói szokásokhoz, de legalábbis nem befolyásolják azokat. Mármint hogy a nyugdíjas nem jár étterembe, nem internetezik és a baromfihúsnak is inkább a csirkefarhát részét preferálja. Nem azért, mert tényleg, hanem mert erre fussa.

A szövetség ugyanakkor hiányolja az egyeztetést (miért, a katolikus püspöki karral egyeztettek a vasárnapi nyitva/zárvatartásról?), és elkeserítőnek találja, hogy a rendszerváltás utáni időszak tekintetében 2017-ben fogják a legalacsonyabb nyugdíjemelést kapni.

Szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy próbáljon megnyugodni. Azok főleg, akik Orbán Viktor kezét szokták csókolgatni hálából vagy csak úgy. Az, hogy a kormány több mint fél évvel korábban lenget be olyan tervet, ami alapvetően a következő hónapok gazdasági folyamatainak valós alakulásától függ, csak annyit jelent, hogy kreténeknek nézi nem a nyugdíjasokat, hanem a szavazóit úgy általában. Nem először, de legalább.

Jelezni szeretném, hogy jövőre elég nagy bizonyossággal választási kampányév következik, sok finom mézesmadzaggal és elégedettségre okot adó intézkedésekkel. Ám ahhoz, hogy legyen honnan-miről ígérgetni lefele a csillagokat az égről, most népnemzeti hergelés céljából 0,9%-ról indulnak. És pont nem érdekli őket, hogy a nyugdíjas hús helyett inkább kenyeret, egészségtelen felvágottat és gyógyszereket kénytelen vásárolni. Majd ha eljön az idő, rádobnak még egy kis alamizsnát, hátha az örök, hűséges nyugdíjastársadalom (tisztelet a kivételnek!) – amely most bőszen háborog – már régen elfelejtette ezt a számot. Igen, van rá némi esély, hogy kézcsókdosó nyuggerek 2018-ban újra megnyerik a választásokat.

Ha mégse erről van szó, akkor a B variáns szerint a kormány okleveles nyugdíjas-inzultáló-hasbarúgó főszaktanácsadója ötlete alapján folytatják, amit elkezdtek: nem hagyják az út szélén az időseket, hanem belerugdossák őket az árokba. Az a biztos.

Igen, Matolcsynak minimum 100%-os, az éhes Tállai András NAV-os alkalmazottainak 50%-os béremelés, az időseknek pedig 0,9%-os nyugdíjemelés jár. Méltányosan, ahogy azt kell. És mert az inflációnak úgy lerúgtuk a fejét, hogy ennyi jár, sajnos többre nem futja, elmentünk a falig. Mindeközben pár adat azoknak, akiket érdekel a dübörgő gazdasági sikereken túli valóság is: ma 73 ezer olyan ember él Magyarországon, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, illetve 364 ezer, aki valamilyen járadékot kap, ám ez sem éri el ezt az összeget.

A 0,9 százalék forintosítva ennyit tesz, a szociális ellátásokat is beleértve: az öregségi nyugdíjminimum esetében ez 256 forint emelést jelent, a házastársi pótlékon lévőknél 130 forintot, a rokkant járadékosoknál 300 forintot, a baleseti járadékosoknál 200 forintot, az árvaellátás esetében pedig 230 forintot havi átlagban.

Ha valamilyen érthetetlen oknál fogva, 2017. január 1-én mégsem jön az a 156%-os nyugdíjemelés, akkor 2018-ban majd nem ártana ezekre emlékezni. Azoknak is, akiket érint, azoknak is, akiket nem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.