Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezek át akarnak verni titeket. Ne hagyjátok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Palkovics László, a mindennemű oktatási ügyek felkent államtitkára egyáltalán nem tartja a – saját magával és Fekete Györggyel meg a hozzá hasonlóan fontos szereplőkkel folytatott, hülyén összerakott kerekasztal melletti – tárgyalások kudarcának a pedagógusok által meghirdetett sztrájkokat.

Értelemszerűen sem a mai, 8 és 10 óra között tartott figyelemfelkeltő 2 órás sztrájkot, sem az április 20-ára bejelentett egész napos tiltakozó megmozdulást nem érzi annak. Végül is, ha jobban megnézné, már majdnem sikernek is tűnhetne ez a nem kudarc.

Miután legutóbb is öt órát izzadt, hogy aztán végül az emberminisztérium egy aggódó közleményben jelezze, sztrájk ide, vagy oda, a gyerekeket nem lehet ellehetetleníteni, most megint nagyokat mondott és csúsztatott is rendesen.

Arról beszélt, hogy a sztrájkbizottság által követelt 25 pontban 18 esetében előrelépés történt. Palkovics szerint a követelések egy része bérelemet érint, szerinte ebben is lehet majd valamilyen megoldást találni. Jelezte azt is, bár az egyeztetések még tartanak, az állami intézményfenntartó költségvetése a jövő évi büdzsében jelentősen, 25 százalékkal, legkevesebb 100 milliárd forinttal bővülhet majd.

Palkovics elvtárs! Bevallom töredelmesen: nem semmi teljesítmény ez, még akkor is, ha Gyurcsány kottája kivételesen nem hangzott el. Azt hittem, Czunyiné beszorozva Hoffmann Rózsikával az az a szint, amelyet soha, senki, semmilyen körülmények között nem lesz képes überelni, akit valaha is a magyar oktatás élére döntéshozónak kineveznek. Erre tessék!

Palkovics László köztiszteletben álló egyetemi oktató néhány hónap alatt eljutott arra a hányingerkeltő szintre, amely annak a fáradságos kormányzati erőfeszítést testesíti meg, hogy a végsőkig hülyének kell nézni ezeket a pedagógusokat. Nincs mese.

Palkovics László két kemény hónapja tesz úgy, mintha semmit nem értene, és nem is akarna megérteni abból, ami körülötte zajlik. Palkovics László hónapok óta ismételgeti kényszeresen a kormány által rábízott sablonszöveget és közben nem hajlandó tudomásul venni, hogy amennyiben a tanárok több fronton sztrájkolnak és nem tettek le (még) ebbéli szándékukról, az annak a jele, hogy semmiféle álláspontok nem közeledtek egymáshoz, ellenkezőleg. Az, hogy december óta egy állóháborúvá merevedett a helyzet és a kormánytól mindössze annyira telik, hogy kényszeresen ajánlgatja törött lábú kerekasztalát, az nem előrelépés, de még unortodoxul is aligha lehet siker.

Aljas húzás a bérelemet kiemelni a 25 pontból, előre tolni és azzal etetni a tájékozatlanokat, hogy itt is lehet megoldást találni, amikor a Pedagógusok Sztrájkbizottságának 25 pontja – nem győzzük eleget hangsúlyozni – egyáltalán nem a bérelemekről szól és a legkevésbé sem béremelést követel. Két sikertelen tárgyalásokba fulladt hónap után álságos erre a síkra terelni már megint a közbeszédet.

De legalább ennyire álságos ígérgetni és 100 milliárdokkal dobálózni (úgy tűnik, ez az új bűvös szám, tegnap az egészségügynek is ennyit pluszt ígértek). Érthetetlen, miért kellene 100 milliárdot a Klikbe fecsekendezni, amikor a követelések gerince éppen a Klik-et érinti és annak szervezeti átalakítására/megszűntetésére sürget, amely követelés a kormány süket füleire talál. Abban az intézményben, amely több 10 milliárd adósságot halmozott fel, amelyről kimondatott, hogy minden bajok legfőbb okozója, most 100 milliárdot akarnak nyomtalanul eltűntetni? Már megint miért a fenntartóra akarnak költeni ahelyett, hogy az iskolákra, oktatási intézményekre? Az eddigi tapasztalatok alapján nem lehet kérdés, hogy ott ahol 7, 15 vagy 22 milliárd simán megtalálja a maga útját, ott a 100 milliárdra is ugyanaz a sors vár és jó esetben fillérek, morzsák kerülnek oda, ahová valójában kellene.

Ha a jóhiszeműségnek csak a szikráját látnánk abban, ahogy a kormány hozzááll a magyar oktatás kérdéshez, akkor azt készséggel elismernénk. De szó nincs itt ilyesmiről. Palkovics László köztiszteletben álló egyetemi oktatót pedig – elődeihez hasonlóan – elnyelte a politikai  érdekek és számítások szakmaiságot nem igénylő bűzös mocsara, amely nem ért az egyenes beszédből, a világos követelésekből, csak az erőből.

Mert miközben az oktatási államtitkár azt állítja, nem érzi kudarcnak a pedagógus-sztrájkokat, az állampárt a háttérben teszi a dolgát. A Somogyi Hírlap internetes oldalán egy olyan levelet tett közzé, amely egy somogyi iskola tanárijában – két nappal a 15-ére meghirdetett pedagógussztrájk előtt – történt eseményeket dolgoz fel és amelyet egy somogyi pedagógus küldött el a szerkesztőségnek.

A levél arról számol be, a kistelepülés polgármestere (aki nem munkáltató!), hogyan hívta össze a tantestületet és kirohanásában hogyan intette arra a tanárokat, hogy húzzák meg magukat:

Kifejtette, hogy a MINISZTÉRIUMból már felhívták, és figyelmeztették arra, hogy ha további pályázatokat szeretne benyújtani és persze nyerni szeretne a település, akkor valamit tegyen a helyi pedagógusokkal. ÉS Ő TETT IS! Fenyegetett, és „megígérte”, hogy ha csak egy pedagógus is sztrájkolni fog, annak lehet, hogy komoly következménye lesz a településünkre nézve is, és talán még a munkánkat is elveszíthetjük. (Persze ebbe be tud majd segíteni a tankerületünk vezetője is!)

Fölösleges a teljes levelet idéznem. Ha ez megtörténhetett akár egy helyen is, akkor világosan látszik, hogy a Palkoviccsal az első sorban harcoló kormány nem az oktatás ügyéért harcol, hanem mindenki ellen, aki érintett benne. Időhúzásra játszik, tologatja maga előtt az újabb és újabb, sehova nem vezető, semmilyen megoldással nem szolgáló tárgyalásokat. Közben a színfalak mögött megfélemlítenek, kifárasztanak, fenyegetnek, ultimátumokat adnak. Mert a zsarnokság az érdektelenségből és a fásultságból táplálkozik és mindig nem érti, hogy egy egész iskola, több iskola, egy városnyi iskola, több tíz városnyi iskola pedagógusát nem lehet kirúgni.

Még mindig, már megint és folyamatosan át akarnak verni titeket. Ne hagyjátok!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.