Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem kell a rizsa, de az álszent aggodalom se

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap délután nyögte be az emberarcúnak alig nevezhető minisztérium, hogy „Palkovics László oktatásért felelős államtitkár 5 órán át tartó egyeztetést követően, megállapodást írt alá a Pedagógusok Sztrájkbizottságának képviselőivel az április 20-i egynapos sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásokról.” Miután a hatalmas kő legördült a megfelelő belső szerveinkről, nézzük a lényeget:

  • Azoktól a tanároktól, akik részt vesznek az április 20-i sztrájkban, levonnak egy napi munkabért;
  • Sztrájkolni mindenkinek van joga, de ahhoz nincs, hogy a gyerekek életét ellehetetlenítse, a kormány ezért tartotta szükségesnek, hogy a felügyeletet és étkeztetést minden iskolában megoldják.

Helyes a bőgés, kár, hogy foltokban pofátlanul hiteltelen. Már amennyiben egyrészt tény és való, következésképpen hírértéke egyáltalán nincs annak, hogy a bér az elvégzett munkáért jár a pórnépnek (a nem pórnépre általában más szabályok vonatkoznak) tehát ha valaki sztrájkol, az a szakszervezeti sztrájkalapból tarthat igényt arra, hogy kifizessék azt a bért neki, amit az állam megvon tőle a hőbörgésért.

ennyikeJut eszembe nem pórnép és nem hivatalos, nem előre bejelentett sztrájk: tegnap reggel 9 órakor, azaz munkakezdéskor így nézett ki az ország házának ülésterme. Az érdeklődés hiányától nem szakadt le a mennyezet (via Index)

Ez rendben is van, butaság volna ezen háborogni, a kormány nem szeretetszolgálat, hogy majd kegyesen megkönnyítse a lázadó pedagógusok dolgát. Annál is inkább, hogy még mindig azon sír a szája neki testületileg, miért nem ülnek le a tanárszakszervezetek a Fekete Györggyel és egyéb bábokkal feltöltött köznevelési kerekasztalhoz.

Zárójel: remélem, nem most fog kiderülni, hogy ezeknek a drága jó szakszervezeteknek nincs honnan pótolni a sztrájknapért járó fizetéseket. Az ugyanis igen nagy rés lenne ezen a pajzson. Mert ha ezek a szakszervezetek valóban erősek lennének és az árleszállított nyaralások megszervezésén túl képesek volnának akár többszörös pótlékkal kiegészíteni az ilyenkor kieső jövedelmeket, még az is lehet, hogy a kormány számára is világossá válna, nem érdemes hergelni a pedagógusokat és kitartóan idiótának nézni őket, mert nincs zsarolási alap.

Érvényes ez valamennyi ágazatra. Ha olyan szakszervezetek látnák el az egyes ágazati dolgozók érdekvédelmét, amelyek valóban képesek az érdekérvényesítésre, akkor nem fordulhatna elő, hogy rettegő alkalmazottak azért nem mernek kiállni magukért, azért kötnek elvtelen, hosszú távon káros kompromisszumokat, azért húzzák meg magukat  évekig, mert mi lesz a szaros kis fizetéssel, ha esetleg engedetlenkedésre, sztrájkra kerül a sor. A zsarolásra berendezkedett kormányzattal szemben az erős szakszervezetek kétségtelenül védelmet nyújthatnának és nem lehetne olyan könnyen elvenni az emberek kedvét a sztrájkolástól.

Az pedig csak zárójel a zárójelben alakú költői kérdés, hogy a jelenlegi kormánypárt vajon mennyire helyezte patikamérlegre a méltányos munkavégzés után járó méltányos bérezést, amikor ellenzékben hosszú hónapokon át elkerülte a munkahelyét. Szerintem az után az el nem végzett munka után jogtalanul felvett pénzekkel azóta is tartoznak a munkaadóiknak, vagyis nekünk.

A fentiekkel szemben hírértéke annak az álszent, rothadó kormányzati aggodalomnak van, amely szerint minden intézményben biztosítani kell a gyerekek felügyeletét és étkezését. Mert sztrájkolni mindenkinek joga van (azért is herélték ki a sztrájktörvényt, nem igaz?), de a gyerekek életét ellehetetleníteni, ahhoz senkinek nincs joga.

Mielőtt Németh Szilárd agyvérzést kapna, hogy a gyerekek lemaradnak az egészséges tökfőzelékről (múltkor a változatosság kedvéért azért kerülgette a szívroham, hogy a kukában landolt a finom ebéd, mert a szülők voltak olyan rohadtak, hogy nem szóltak előre, nem megy iskolába a gyerek), megnyugtató, hogy már megint a nebulók érdekeire hivatkozik a Balog-féle szörnyszülött minisztérium és úgy állítja be a dolgot, mintha az ő gondoskodása nélkül itt még a fű sem nőne. Mert már megint a Palkovicsok itt a jó rendőrök, akik lerúgják a fejüket a felelőtlen, gaz bűnöző tanároknak.

Úgy látom, nagyurak, hogy tényleg kell ide a hergelés, mint egy falat kenyér, különben a végén még megunják és hazamennek. Közben meg azon gondolkodom, így körülnézve, hogy az aljas kommunikációs bravúrokon túl, az átgondolatlan, erőszakos intézkedésekre épülő ágazati pusztítást figyelembe véve: ki az, aki itt mindenkinek az életét – beleértve a gyerekekét – immár hatodik éve ellehetetleníti?

A gyerekek életét senkinek nincs joga ellehetetleníteni még a mindennapi testneveléssel sem – Évek óta problémát jelent a tornaterem hiánya, a téli időszakban a folyosón tartják a testnevelésórákat Ősiben (Forrás: osikozseg.hu/Gáspár Gábor)

Felhánytorgatták a gyerekek, tanárok, szülők életének ellehetetlenítését bizonyos Hoffmann Rózsikának? Elkezdte már az önkritikát gyakorolni Balog Zoltán miniszter úr? Dr. Czunyinét mi a búbánatért távolították el, ha oly sok jót tett a gyerekek életének megkönnyítése érdekében? Kinek volt joga állandó melldöngetések közepette forrásokat kivonni az oktatásból és egy bürokratikus, felesleges, pusztító szervezetet ráerőltetni a hányatott sorsú magyar oktatási rendszerre? A Klik nevű állítólagos fenntartó intézménynek jogában állt a ki nem fizetett fűtésszámlák okán, télvíz idején veszélyeztetni a gyerekek egészségét? Vajon a tarnazsadányi iskolában uralkodó állapotok miatt miért nem csapdosták magukat a földhöz az illetékesek? Hol voltak akkor a gyerekek jogai? A Klik nevű szégyenteljes parazita-intézményben kiknek a bérét vonták meg az eltűnt milliárdok miatt azon kívül, hogy beismerő vallomásként lecserélték a víz fejét?

Az ürülékben úszó tarnazsadány iskola mellékhelyisége és az elégséges szolgáltatások (Forrás: Korsós Viktor/heol.hu)

Már megint azok beszélnek a gyerekek jogairól, akiknek sűrűn kussolniuk kellene, akik a szájukra nem vehetnék a gyerekek jogait, akiknek semmilyen erkölcsi alapjuk nincs arra, hogy a megmentőt, a felelősségteljes döntéshozót eljátsszák. Megint megy a ferdítés, a csúsztatás: a szakszervezetek azzal ültek le tárgyalni az érdemi tárgyalásokra továbbra sem hajlandó kormánnyal, hogy a sztrájk mellett felelősséggel tartoznak a gyerekek felügyeletével kapcsolatban. Legyen nagyon világos: nem a kormány oldotta meg eddig sem és nem a kormány oldja meg most sem a gyerekek felügyeletét, nem a kormány aggódott hat évig azon, hogy rohad az egész rendszer a krétától a másolópapírig, a lerohadt mellékhelyiségekig, az ellehetetlenített tanítási folyamat egészéig.

A kormánynak joga van hülyének lenni, de ahhoz nincs joga, hogy mindenki mást lépten-nyomon hülyének nézzen. A sztrájk önmagában annak a bizonyítéka, hogy a kormány éveken át magasról leszarta mindenkinek az életét. Nehogy már most kezdett volna el aggódni, amikor még mindig Fekete György vállát veregeti annál a kerekasztalnál. Nem kell a rizsa, elég volt!