Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Elégedetlenek a pedagógusok? Akkor államosítjuk a közétkeztetést

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ma van az a nap, amikor pedagógusok, diákok, szülők azt mondják a kormánynak: kapd be! Nem mi vagyunk érted, hanem te vagy miértünk!

Ma van az a nap, amikor a kormány és a kormány esze, országunk Fénylő Csillaga megint nem érti, miről szól a polgári engedetlenségi mozgalom. Illetve érti, de ívesen tesz rá. Ebben az országban kizárólag az egyhangú döntések számítanak, az az egy hang pedig Orbán Viktor hangja.

Pedig már túl van néhány körön az oktatási reformot követelők és a hatalmával a függöny mögött, majd a függöny előtt játszadozó fővezér és udvartartásának ügye, érdemi előrelépés nem történt. Mármint az oktatás egészét érintő előrelépés. Ami történt, az a minisztériumok és az egyes miniszterek, államtitkárok, helyettesek és fene tudja, milyen beosztásban tenyészők kínos leszereleplése. De ez legalább futószalagon.

Miközben a kormány vért izzadva erőt akar demonstrálni, fenyeget, lejárat, a gyerekekért aggódik és még ezernyi pótcselekvéssel igyekszik úgy tenni, mintha nem lenne itt semmi látnivaló és a kormánynak se lenne tennivalója a kialakult helyzettel, kezd a történet kettévállni.

Egyrészt van az egyik kerekasztal, ahol egy baráti társaság tagjai veregetik egymás vállát tiszta erőből és roppantul elégedettek a teljesítményükkel, másrészt van a másik kerekasztal, ahol pedig az oktatás érintettjei folytatnak tárgyalásokat és egyeztetnek a szükséges lépésekről. Elég baj az, hogy a szükséges lépések között szerepel a kormány tárgyalóasztalhoz kényszerítése.

Ugyanis a minisztérium, az egész rendszer – szokása szerint egyébként – fordítva ül a lovon. Betegesen ragaszkodnak ahhoz, hogy majd hatalmi szóval eldöntik, mi legyen az oktatás szereplőivel, a pedagógusok, diákok, szülők pedig lehajtott fejjel tudomásul veszik és ennyi volt. Na, ez a ló fara. A feje pedig abban az irányban áll, ahol egy normális, demokratikus országban egy normális, demokratikusan megválasztott, a feladatát jól végző kormány az érintettek bevonásával, őket meghallgatva, véleményüket, javaslataikat a döntésekbe beépítve dolgozik azért, hogy az ország érdekében a lehető legjobb oktatási rendszert építse fel.

Nem úgy az Orbán-kormány. Nekik nem az ország és az oktatás érdeke számít, hanem ez, hogy amit Orbán eldöntött, az megvalósuljon. Tök mindegy, milyen áron, ugyanis amúgy sem ők fizetik azt az árat. Tehát sorra születnek a nyilatkozatok, hogy mennyire szabálytalan, netán egyenesen alaptákolmány ellenes a polgári engedetlenség, mint olyan. A kormánypropaganda és annak minden féregnyúlványa – ide értve Bayer Zsolt részegen a netre hányt irományait is – pedig igyekszik egyesével, név szerint lejáratni a tiltakozásban szerepet vállaló pedagógusokat, szülőket, gyerekeket.

Mostanra odáig fajult a helyzet, hogy a ma tartandó polgári engedetlenségi akcióhoz 250 iskola, többezer magánember, valamint szervezet csatlakozott.

10 szakszervezet és civil szervezet együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá, mely tényről az alábbi sajtóközleményt küldte szerkesztőségünknek a Tanítanék Mozgalom:

„Alulírott szervezetek a mai napon szándéknyilatkozatot fogadtak el együttműködésükről. Az együttműködés célja, hogy gyermekeink és az ország jövője érdekében a közoktatási rendszert megújítsák. Az együttműködésben részt vevők a közoktatás átalakításáért zajló tiltakozáshoz kapcsolódóan egyeztetni fognak a továbbiakban szerveződő szolidaritási akciókról.
 
A részletekről az együttműködésben részt vevő szervezetek sajtótájékoztatót tartanak április 1-jén, pénteken 12 órakor az EMMI Szalay utcai épülete előtt.
 
A szándéknyilatkozatot az alábbi civil szervezetek és szakszervezetek képviselői tették:
  1. Tanítanék Mozgalom
  2. Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)
  3. Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ)
  4. Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)
  5. Vasutasok Szakszervezete (VSZ)
  6. Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ)
  7. Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ)
  8. Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ)
  9. Távközlési Szakszervezet
  10. Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD)”

Tehát az oktatási reformért küzdők nem ijedtek meg a fenyegetésektől, ezzel szemben egységbe lépnek és úgy tűnik, támogatják egymást az ágazati szakszervezetek is. Bár a magam részéről fájóan hiányolom a listáról a Gallóné vezette PSZ-t.

A kormány ezzel szemben ma reggel azzal van elfoglalva, hogy államosítsa a közétkeztetési piacot. Ugyanis szerintük akkor lesz olcsóbb és jobb az iskolai menza, ha majd nem a piaci szereplők, hanem mondjuk Andy Vajna, Mészáros Lőrinc, esetleg Tiborcz István fogja – természetesen egyedüliként és szigorúan non-profit alapon – uralni a teljes szektort. Úgy képzelem, hogy Mészáros megtermeli a zöldséget, előállítja a húst, kenyeret, egyéb alapanyagokat, Tiborc megteremti az infrastruktúrát – praktikusan kivilágítja az utat – Vajna pedig kisorsolja, abban a hónapban melyik kórház kapja a frissebb szállítmányt.

Egyszóval: miközben a társadalom egy része küzd egy működő oktatási rendszer létrehozásáért, a kormány éppen igyekszik családi befolyás alá vonni egy újabb piaci szereplőt és az eddigieknél is jobban egy kézbe koncentrálni a gazdasági hatalmat.

Hát, innen szép nyerni.