Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor egy ősfideszes megvilágosodik, lefejeli a rendőrt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Most elmesélek egy nem éppen kedves történetet arról, hogyan változnak az évszakok az állam- és kormánypárt háza táján parlamenti és kormányzati ciklusokat átívelően. Se nem mulatságos, se nem megható, de legalább tanulságos. Arra nézve, hogy ha valaki jószántából belefetreng a narancssárga trutyiba, az akkor is büdös marad, ha időközben leslagolja magát.

Illés Zoltánról, a Fidesz egykori (2014-ig) környezetvédelmi államtitkáráról lesz szó, aki a harmadik Orbán-kormányban azért nem kapott pozíciót, mert ellenezte a paksi atomerőmű bővítésének tervét. Ez persze nem akadályozta meg abban, hogy megmaradjon annak, ami: fideszesnek. A párt budapesti, terézvárosi csoportjának elnöke és a minap azzal került – hosszú idő után – a figyelem középpontjába, hogy a városligeti fák kivágása elleni (jogos és helyes) tiltakozás jegyében nem mindennapi módon üvöltözött a vele (nem éppen jogosan és helyesen) üvöltő rendőrrel, sőt annak sapkáját is sikerült lefejelnie.

Az elszánt környezetvédő a minap terjedelmes interjút adott a nyomtatott Figyelőnek, amelyben pártjára és kormányára húzta rá a vizeslepedőt.

  • Elsősorban barbár, szakmaiatlan cselekedetnek nevezte a városligeti fák kivágását.
  • Másodsorban úgy vélte, hogy Paks II nem fog elkészülni, mert az oroszoknak fogy a pénzük és 2030-ig még sok idő van, ez a kormány sem örökéletű.
  • Harmadsorban azt állította: másfél éve mondja a nyilvánosság előtt, korábban mondta belső körökben is (pl. Pokorninak, Kövérnek, Pintérnek), hogy a szakmaiatlanság, a mohóság, a síbolás a kormány bukásához fog vezetni.
  • Negyedsorban hatalmas felfedezést tett: Orbánék, Kósáék, Lázárék, Rogánék egy saját külön világban élnek, és nagy a különbség most ahhoz képest, ami 2014-ig ment (ami most megy, abban nem szeretne részt venni), mert belátták, hogy 2020-ig jönnek az EU-s pénzek, ezért most kell megfogni azokat. Minden mást kiiktatva, rá kell repülni ezekre a forrásokra, hogy dinasztiákat lehessen építeni, erről szól a pénz felhalmozása.
  • Nem utolsó sorban arra jutott, hogy ezzel a politikával a Fidesz-szavazók többsége is elégedetlen, országszerte tapasztalja, hogy a fideszesek is keserűek, ezért sok szempontból a párt szemben áll a kormánnyal. Márpedig a tagság és a szavazók megtartásához változás szükséges: ezek között azt javasolja, hogy a korrupciótól érintetlen Kövér László legyen a párt elnöke.

Hát nem lehet könnyű Illés Zoltánnak lenni és bár minden, amit mond (a korrupciótól érintetlen Kövér László azért némi magyarázatra szorul) igaz és helyénvaló és csak esetleg a narancsköd akádolyozhatja, hogy ezt bárki tisztán lássa; és bár örömre is okot adhatna, hogy van egy szintje a gusztustalanságnak, amit már a mi kutyánk kölykének gyomra sem vesz be; és bár minden szög jól jöhet, ami a NER koporsójában landol, azért egyáltalán nem indokolt mennybe juttatni ezt az embert (sem).

Illés Zoltán tipikus fideszes: azok közé tartozik, akik szinte a kezdetek óta kvázi első vonalból tolják ezt a nemzeti szekeret, amiről mostanság derült ki, hogy kiáll neki a rúdja. Illés téglánként járult hozzá ennek a mostanra elviselhetetlen bűzt árasztó rendszernek a kiépítéséhez és teljesen érthetetlen, hogy amennyiben ezeket a megállapításokat asztalborításnak szánja, mit keres még a pártban.

Bármennyire is próbálom nagyvonalúan kezelni a felismerését, nevetségesnek találom az elhatárolódást a 2014 előtti időktől, amikor Illés ugyanazon húsosfazakat ülte körbe, mint azok, akik azóta is. Ha nem is ennyire látványosan, mint ma, de hat éve konkrétan az folyik, ami most. Amikor ahhoz az elithez tartozott, Illés ugyanazzal a hévvel és ugyanazzal a visszataszító szolgaisággal védte a legvállalhatatlanabb disznóságokat, mint ma egy Németh Szilárd. Ettől az egész mondanivaló egy sértett ember megkésetten keserű vagdalkozásának tűnik. Merthogy:

Amikor 2013-ban Szél Bernadett azt kérte számon rajta, hogy miközben egész Európa tiltakozik a verespataki és a nagybányai ciános technológiájú aranybányák megnyitásával kapcsolatban, a magyar kormány kussol és kivár, Illés Zoltán mester így válaszolt a felvetésre: Attól, hogy ön szép, még nem következik az, hogy okos, attól hogy ön állít valamit, még nem következik az, hogy ön ért hozzá, hogy úgy vannak a dolgok”, egyúttal butaságnak, baromságnak minősítette az elmondottakat. Majd hozzátette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lépések tömkelegét tette meg a nagybányai beruházás ellen. A miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára – mondta a képviselőnek, és megjegyezte: „nem a ruha teszi az embert, és attól, hogy ön pólóban beszél, még nem környezetvédő”.

Illés Zoltánnak hívták azt a politikust is, aki 1998 óta gyakorlatilag másolta a vagyonnyilatkozatát, arra hivatkozva, hogy nem tudja, mennyi a fizetése (és persze nem is érdekli és idejes sincs hülyeségekkel foglalkozni). Mint ahogy szintén Illés Zoltán volt az, aki a fülkeforradalom mámorában elmagyarázta, hogy az új vezetői posztok betöltésénél miért nem írnak ki pályázatot (a Fidesz nem mellesleg kitartóan a szocialistákon köszörülte a nyelvét, amikor nem szakembert, hanem politikai kinevezettet helyezett a különféle hatóságok élére). Illés szerint köztudott, hogy a pályáztatási rendszer korrupt: „Ha önt fel akarjuk venni, akkor meghirdetjük az állást, majd jelentkezik 180 szerencsétlen, akik mind abban reménykednek, hogy őket fogják felvenni. Három hónapon keresztül meghallgatják őket, majd önt kihozzuk győztesnek.”

És itt állunk most, 2016-ban 2-3-6 évvel Illés Zoltán pixisből kiesett ősfideszes egykori szervilizmusban, korrupcióban és erkölcstelenségben fetrengő megnyilatkozásai után és próbáljuk komolyan venni azt, amit mond. Számomra lehetetlen küldetés ez. Nem hallottam a környezetvédő államtitkárt szűkölni, amikor a Kossuth-téren kivágták a fákat. Nem hallottam, hogy felemelte volna a szavát amikor a magyarok magánnyugdíját ellopták, vagy 40 ezer trafiktulajdonost tapostak el a dinasztia kedvéért. Illés Zoltán ehhez képest most azt próbálja elmagyarázni, hogy ami 2014 előtt volt, az igaz sem volt. Akkor miért nem zavarta a szakmaiatlanság, a mohóság és a síbolás? Aki 15 éven keresztül kamu vagyonnyilatkozatot nyújt be, attól mennyire lehet hiteles, amikor elvtársainak ugyanezt a tahóságot veti a szemére? Az intézményesített, törvényesített rablás nem 2014-ben kezdődött és Illés Zoltán vastagon benne van abban, hogy a Fidesz megvalósíthatta az ország ilyen mértékű kizsákmányolását és szétlopását. Ez a komor valóság hat éve és bármit picsog is az egykori kitartott, a következmények nélküli felelősséget aligha fogja tudni levakarni magáról.

Nincs olyan, hogy korrupcióban érintetlen és olyan sincs, hogy keserű fideszes, aki nem örül a korrupciónak és icipicit elégedetlen. Ezt a rezsimet pontosan az ilyen utólagos felismerések tartják életben, a bajusz alatti morgolódások és meghunyászkodások, olyan emberek sértett tehetetlensége, akik hosszú évekig szó nélkül alárendelték magukat egy pusztító, fékevesztett ember és holdudvara ámokfutásának. Törvényszerű volt, hogy Illés Zoltánt is az a talp nyomja agyon, amelyet annyi időn keresztül vehemensen nyalt, amelyért hülyét csinált magából annyiszor.

Illés Zoltán kései siratónak is beillő performansza legfeljebb arra adhat némi halvány reményt, hogy előbb-utóbb valóban meghasad ez a kikezdhetetlennek hitt egész. A repedések már láthatóak: valószínű, hogy az elpofátlanodott vezérkar és a nem eléggé kielégített, idővel egyre frusztráltabbá váló tábor előbb-utóbb egymás torkának esik. Azon persze ez nemigen változtat, hogy az Illés Zoltán-féle megalkuvóknak köszönhetően több generáció jövőjét elmeszelték. Mindazok, akik komolyan gondolták, hogy senkinek nem szabad bírálati céllal Orbán Viktor nevét a szájára venniük. De akik utólag, hirtelen felindulásukban és megvilágosodásukban néha látványosan lefejelik a sapkát a rendőr fejéről.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.