Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Amit elismerni képtelenek, azt gyomorszájon rúgják

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miközben Európa fővárosát drámai történések rázzák meg és a teljes magyar sajtó (jogosan) Brüsszelre figyel és a kormánypárt értelemszerűen igyekszik a maximumot kihozni az egyébként valóban tragikus szituációból, szerintem fontos a „lényegtelen, jelentéktelen”, apró eseményekre is figyelni. Most egy ilyen következik.

Hír 1– 2016. március 15. A European Cultural Foundation által Margit holland hercegnő tiszteletére létrehozott díjat (Princess Margriet Award) nyerte el a Krétakör. Ez Európa egyik legrangosabb kulturális kitüntetése.

Hír 2 – 2016. március 22. Az állam elismerte a Krétakör külföldi díját. 24 hónapra kiterjedő adóellenőrzést indítottak velük szemben. Erről az örömteli hírről néhány órája tájékoztatott közösségi oldalán a társulat, íme:

Kevés dolog van ezen a szomorú napon (meg az összes többin), ami jobban kifejezhetné, mennyire mélyen van ennek az országnak a hatalmi elitje. Ami jobban mutatná, hogy az adófizetők pénzén hízlalt közintézményeket a kormány ugyanúgy verőlegényekként használja, mint az Erdősiné asszonyság népszavazási kezdeményezésének hitelesítését elősegítő kopasz izomagyúakat a választási irodánál.

A Krétakörröl itt most csak röviden annyit jegyezzünk meg, hogy a Schilling Árpád által 1995-ben alapított színház a kétezres évek közepére Magyarország (egyik) legsikeresebb színtársulatává vált: darabjaikkal beutazták a világot, bemutatóikra egy évvel korábban kellett megvenni a jegyeket, negyven embert foglalkoztató, komoly költségvetéssel működő társaság voltak. 2008 óta a Krétakör kortárs művészeti központként és produkciós irodaként funkcionál, amely érzékeny társadalmi kérdésekre reagálva hoz létre kreatív közösségi játékokat.

Schilling Árpád, a Krétakör vezetője (fotó: Bielik István – Origo)

Tény és való, hogy március 15-én Schilling Árpád nem volt jelen Amszterdamban a díj átadásán, mivel szerepet vállalt a tanártüntetés megszervezésében. Ennél fontosabb tény, hogy a díjátadón a magyar kormány részéről sem vett részt senki. Az ennél is gyomorforgatóbb történésről pedig ma értesültünk: az igazi szarháziság szellemében, a rangos nemzetközi elismerés illendő honi megkoronázásaképpen ráuszították Tállai András hurkafesztivál-szakértő NAV-elnököt éhesen a Krétakörre. 

Tették ezt úgy, hogy a NAV 2015 elejétől egy éven keresztül – a Norvég Civil Alap több kedvezményezettjével együtt – ellenőrizte a Krétakör pénzügyeit, és végül úgy zárta le a vizsgálatot, hogy nem talált semmilyen szabálytalanságot. Most 2016 márciusát írjuk és a saját erkölcsi leépülésének fekáliájában dagonyázó hatalom úgy fitogtatja az erejét, hogy egy már megvizsgált és semmiféle szabálytalanságra nem utaló időszakot most újravizsgáltat. Nem, Orbán Viktor vagyonosodása továbbra sem téma, Habony, Vajna, Rogán, Mészáros fronton sincs semmi aggályos, az évi többszáz milliárdos ügy mind felgöngyölítve, már csak egy független kulturális műhely vegzálása maradt. Ha már egy hanyag, odavetett mozdulatra sem futotta, ha még elismerni sem hajlandóak a teljesítményt, rúgni kell beléjük egyet. 

A NER ugyanis nem díjazza az effajta európai szellemiségű sikert, ami nem bűzlik Fekete György vagy Kerényi Imre penetráns szellemi lábszagától. Mi nem ezt a fajta kultúrát műveljük. Nálunk arra a művészetre van igény, amely csontig benyal a kormánynak, a pártnak, a zászlónak. Amely fejet hajt a hatalomnak, nem kérdez, nem bírál, belesimul a nagy magyar sztyeppébe. Nálunk a kultúra ennél a két művészóriásnál kezdődik (és ott is ér véget), nem különféle jöttment, demokráciát, kisebbségi létet, hajléktalanságot, szegénységet, szolidaritást feszegető, tanárlázadások megszervezésében aktív szerepet vállaló Schilling Árpádoknál.

Amit Európában elismernek, azt Magyarországon tűzön-vizen át – ha nem TEK-el, akkor NAV-al – írtani kell, el kell lehetetleníteni, meg kell nehezíteni még a levegővételt is számára. A fokozhatatlan aljasság újabb szintet lépett, bár eddig sem kellett másoktól kuncsorogni az ötleteket. A NAV, az uralkodó osztály vasökle most újabb meghatározott időre ráül a független alkotóműhelyre, hiszen teljesen életszerű, hogy közpénzből tobzódásuk miatt tart itt az ország; teljesen jogos és indokolt, hogy független, államilag magasról leszart színházi társulatokat kell ellenőrizgetni éveken keresztül, az elcsalt ÁFÁ-t üldözve. Köztudott, hogy ők a legnagyobb befizetők (kiemelt adózók!!?!!) ebben az országban, ők élősködnek az adófizetők nyakán, majd ezután meggondolják kétszer, hogy milyen tüntetést rendeznek.

Nincs szükség itt semmiféle társadalmi kérdéseket feszegető, interaktív színházakon túlmutató alkotói közösségekre, amelyek érthetetlen köröket rajzolgatnak Európa kulturális térképére. Krétával ráadásul. Igen, többek között ők azok a paraziták, akikről szó volt.

És miközben persze a legnagyobb kitüntetés éppen az, hogy az urak nem tartották elismerésre méltónak a Krétakör munkáját, itt az újabb bizonyíték, hogy minden a kormány megrendelésére történik és már meg sem próbálnak úgy tenni, mintha ez nem így lenne. A független hatóságok harcba lendítésével, a mindenféle önkontrollját elveszített rezsim sarokba szorított patkányként – válogatás nélkül – mar bele mindenkibe, aki szembenáll, mást gondol, máshogyan cselekszik.

Nem elegáns, de legalább gyomorforgató. Nekünk meg nem maradt más, mint ebben a gyalázattal felérő jelenben is örülni annak, hogy Európában sokan vannak olyanok, akik Magyarországot nem egy önkívületi állapotban hörgő, demagóg-populista és szélsőségesen nacionalista kormánnyal, hanem a Krétakörrel azonosítják.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.