Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Gondoljunk erősen a kolozsvári szalonnára

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az ország fele fogyókúrázik, a másik fele pedig nem tud főzni. Mondom, mi a megoldás.

Úgy kezdődött, hogy egy ismerősöm elkezdett recepteket írni. Egy olvasó viszont megjegyezte, hogy ő amúgy is diétásítja az ételeket. Én pedig úgy határoztam, segítek a diétásításban, valamint hasznos tanácsokkal látom el a fogyókúrázókat és egy füst alatt segítek a főzni nem tudó embertársaimnak is.

Savanyú bableves 

Veszünk fél kiló babot és berakjuk a kamrába. Egy nagyobb fazekat a tűzhelyre helyezünk, öntünk bele 2 liter vizet. Egy idő után bekapcsoljuk a tűzhelyet, rezsicsökkentés esetén lehelgetjük a fazekat. 1,5-2 óra elteltével elzárjuk a fazék alatt a lángot, illetve befejezzük a lehelgetést. Fogunk 3 nagyobb burgonyát. Ha már eleget fogtuk őket, mehetnek a kamrába, a bab mellé. Megpucolunk egy gerezd fokhagymát és elrágcsáljuk.

Most jön a nehezebb rész: egy szál füstölt kolbászt veszünk ki a hűtőből, egy ujjnyi darabot karikára vágunk és odaadjuk a kutyának.

Tálalás: az időközben langyosra hűlt vízből merünk a tányérunkra. Ínyencek meg is sózhatják! Elkeverünk a tányéron lévő levesben egy evőkanál ecetet és egy füstölt csülökről készült fotó nézegetése közben jóízűen elfogyasztjuk a fogyókúrás bablevesünket.

Diétás gombóc 

Kihozzuk a kamrából a három darab  burgonyát és nézegetjük egy ideig. Ha letelt a nézegetési-idő, lerakjuk a konyhapultra. Egy tálba szitálunk 20 deka lisztet. Odakészítünk két darab közepes méretű tojást, egy kis tálkában ikrás kacsazsírt és két szál újhagymát. Az újhagyma nem kell a gombóchoz, de jól fest a kacsazsír mellett.

Kávédarálón megőrölünk 10 deka kristálycukrot és elkeverjük egy csipet őrölt fahéjjal. Ezt egy szép, mintás peremű kerámiatálba tesszük. Most fogjuk a burgonyát, lisztet, porcukrot és gondosan visszavisszük a kamrába. A kacsazsírt megszagoljuk. Igazi zabagépek megszagolhatják az újhagymát is, mert együtt az igazi. Szagolás után elhelyezzük a hűtőszekrényben, a tojásokat pedig a tojástartóban.

Előveszünk egy – lehetőleg herendi – tányért és ízlésesen elrendezünk rajta 4 szem szilvát. Késsel-villával ügyesen felvágjuk a gyümölcsöket, kiemeljük a magokat.  Még mindig késsel-villával dolgozva a szánkba helyezzük a szilvamagot és nagy élvezettel leszopogatjuk.

A magtól megfosztott gyümölcsöt fóliával letakarjuk és betesszük a hűtőbe. Kelleni fog a holnapi resztelt libamájhoz.

Ha ezzel megvagyunk, pihenünk egy kicsit és máris készülhetünk a vacsorához. Készítsünk a kezünk ügyébe egy nagy pohár vizet. Először feküdjünk le egy vízszintes felületre (én ágyat javasolnék), csukjuk be a szemünket és lazuljunk el. Ez kell a jobb emésztéshez. Amikor már minden izmunk laza, könnyűnek és nyugodtnak érezzük magunkat, akkor kezdjünk el koncentrálni.

Gondoljunk egy darab frissen sült kenyérre. Olyanra, aminek a belseje hófehér és foszlós, a héja roppanós és még langyosan illatozik. Képzeljünk mellé egy ujjnyi vastag (vigyázzunk a mennyiségekkel, nehogy gyomorrontás legyen a vége) kolozsvári szalonnát, gusztusos húsrétegekkel, kellemesen sós ízzel. Végül erősen koncentráljunk az ebédnél szagolt zöldhagymára.

Ezt az állapotot tartsuk, ameddig csak jól nem lakunk. Amikor úgy érezzük, több már nem fér belénk, már fel se keljünk. Igyuk meg az ágy mellé készített vizet és aludjunk reggelig.

Ha tudunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.