Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Szarban dagonyázó küldetéstudat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Németh Szilárd hétfőn egy egész országot győzött meg arról, hogy ha nyolcszor születne újjá pártostól-kormányostól-orrmányostól, akkor sem fog sikerülni soha felfognia mi a franc bajuk van ezeknek a közpénzt megbecsülni képtelen szülőknek, diákoknak, tanároknak az oktatási rendszerrel, hogy egyáltalán probléma van az oktatási rendszerrel.

Ezek után igen rosszul érintettek a tarnazsadányi általános iskola (mellékhelyiségének) állapotáról készült fotók. Ez az a hely, ahova élete végéig száműzném Rezsiszilárd elvtársat és a Klikkel, meg a virágzónak tartott oktatási rendszerrel oly jó viszonyt ápoló döntéshozó urakat, hölgyeket beleszippantani a tutiba és aggódni a közpénzért.

Fotó: Korsós ViktorFotó: Korsós Viktor/heol.hu

Tarnazsadány általános iskolája 1959-ben épült, azóta leginkább a kegyelem taknya tartja életben. Közel 150 gyerek olyan körülmények közé jár ide iskolába, amelyek emberhez, állathoz egyaránt méltatlanok, amelyekről messziről üvölt a bizonyosság: ilyen az, amikor az Orbán-kormány rendet tesz valahol.

A Klik soha be nem váltott ígéreteinek oltárán rohad minden: áporodott bűz, koszos falak,  rozsdásodó csaptelepek és fűtőtestek; ha megtelik a szennyvíztároló, ürülékben és vizeletben úszik az iskolaudvar, mert a szippantósnak már három hónapja nem fizettek; tornaterem hiányában az egyik termet kellett átalakítani erre a célra; a tesiterem födémje évekkel ezelőtt megsüllyedt, egy szakember életveszélyesnek nyilvánította, de próbálnak szlalomozni a lehulló vakolatdarabok között. Tanárok, diákok közösen reménykednek, hátha az egyébként is teljes felújításra szoruló épület nem omlik rájuk.

Tegnap, miközben ez az információ nyilvánosságra került, a parlament oktatási bizottságának ülésén, Hoffmann Rózsa, egykori köznevelési államtitkár száját hagyta el egy másik univerzum üzenetét hordozó gondolat, miszerint az oktatás nincs romokban, mert ő csodálatos gyermekműsorokat hall a rádióban. Ha itt most abbahagynám az írást, akkor is elég lenne és mindent megmagyarázna. Pedig a kép még nem teljes.

A Klik délután kiadott közleményében azt írja: elfogadhatatlannak tartják a tarnazsadányi iskola mosdójának állapotát.  Az ember ránéz a fenti képekre, összeolvassa ezzel a kinyilatkoztatással és ökölbe szorul a gyomra. A Klik ugyanis tagad, maszatol és már megint olyan, mintha az iskolára akarná kenni – aligha lehetne találóbb – a szart. A helyzet nem az  ő klikkes mulasztásuk miatt alakult ki, az iskolának nincs is fennálló tartozása a szippantást végző cége felé, vagyis minden fasza. Majd lesz új mosdótok, parasztok, már intézkedtünk, különben is az iskola nem nyújtott be igényt a derítő gödör ürítésével kapcsolatban a Klik irányába. Pedig ha benyújtott volna, akkor soron kívül lapátolnánk már a ganét.

Ebben a központosított, szájbatekert, klikkesedett rendszerben tényleg az iskolának kell kérvényeznie a fenntartónál, hogy méltóztasson már fenntartani az intézményt? Mit művelnek akkor ezek a küldetéstudattal megáldott gazszakemberek? Várják a kérvényeket reggeltől estig? És ha nem érkezik meg a kérvény, hogy az illetékesek két fontoskodás között elolvassák, akkor diákoknak és tanároknak a közpénzből fenntartott iskolában térdig kell járniuk a szarban? Látták a mélyen tisztelt elvtársak és elvtársnők ezeket a fotókat? Alkalmi vécéhasználókként biztosak benne, hogy az elmaradt szippantás itt az egyetlen probléma? Mert szerintem ez a mellékhelyiség dugulás nélkül is vállalhatatlan. Az illetékes tankerületi főtótumfaktum mennyire kellett magasról leszarja éveken át ezt a helyzetet ahhoz, hogy az ezer stadion országában az idáig fajuljon?

És most benyögik, hogy „elfogadhatatlannak tartják” és intézkedéseket foganatosítottak? És megint azt sugallják, hogy a felelősség az iskola igazgatóját, tanári karát, és a rohadt szülőket terheli, akik ilyen borzasztó körülmények közé nem szívesen engedik a gyerekeiket? Annyira szimbolikus ez az egész történet: nyakig ér a fekália, de még véletlenül sem a vízfejű, alkalmatlan, veszteséges, kontraproduktív intézményfenntartó mulasztása miatt van a baj. Sőt, tulajdonképpen nincs is probléma, az az apróság, ami van, azt megoldják. Már meg is oldották.

A Kliknek különben sem az a dolga, hogy mindenféle szir-szar ügyekkel foglalkozzon. Nekik küldetéstudatuk van. Hoffmanntól, Czunyinén keresztül Palkovicson át Balog Zoltánig. A nyilvánvaló rombolásról tudomást szerezni nem akaró, kultúrfölényeskedő, bagatellizáló, pusztító, szarban dagonyázó emberi-erkölcsi rosszhiszeműséggel felvértezett küldetéstudaté.

Közben meg kiskorúak, felnőttek, emberi életek veszélyeztetéséről szól már évek óta ez a történet, nem egyszerűen arról, hogy nincsen kréta vagy papír. Az iskola és a nyomor állandóan egymás mellett megjelenő képei annak a kormányzati politikának a szimbólumaivá váltak, amelynek öndefiníciója, hogy nem csinál Magyarországból Európát. És tényleg nem. Ez a nagy büdös helyzet (szó szerint), ennyire becsülik meg a felnövekvő generációt olyan emberek, akik döntési jogkörrel rendelkeznek és minden nap szemet hunynak afölött, ami a dolguk lenne. Ez a tarnazsadányi iskola szellemiségük igazi tükre. Ahol életben maradni is kihívás, nem hogy ismeretek elsajátítani, tanulni, felzárkózni, fejlődni, valós esélyekkel indulni a csodálatos jövő felé.

Egy olyan elcseszett ország kórképe, ahol szülők adóforintjaiból valahol teljesen máshol stadion épül, ahol a miniszterelnök kacsalábon forgó majorságának, Makovecz-stílusú kazánházzal fűtött focipályájának, vagy a közpénzeket eltulajdonító és önkényesen felhasználó Magyar Nemzeti bank wellnesbunkereinek árnyékos oldalán – minimális higiéniai feltételek hiányában – iskolák süllyednek el az emberhez méltatlan körülmények pöcegödrében.

Nem tudom, van-e olyan ember ebben az országban, aki ilyen iskolába szeretné járatni a gyerekét. Nem tudom hány Hoffmann Rózsa és hány Balog Zoltán van közöttük. És végképp nem tudom, hány iskolának kell összedőlnie és gyerekeket maga alá temetnie ahhoz, hogy végre elég legyen ezeknek a szarban dagonyázó, küldetéstudattal fevértezett, álszent népségeknek az ügyködéséből.

A tarnazsadányi iskola mellékhelyiségét jelen állás szerint – a gyalázatos Klik helyett – az Unilever Magyarország Kft. fogja felújítani. Addig is el tudnám képzelni, hogy a virágzó oktatási rendszert szimbolizáló csodálatos gyermekműsorok dallamára Hoffmann Rózsa, Czunyiné, Palkovics, Balog – Németh Szilárd irányításával – ingujjra vetkőzve, nagy lélegzetet véve, vállat a vállhoz vetve takarítsák ki/el az általuk okozott ürüléket Tarnazsadány általános iskolájának ötvenes éveket megszégyenítő vécéjéből.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.