Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Fegyverbe, elvtársak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Talán először fordul elő, hogy szándékosan visszatartom azt, amit máskor indulatból írnék. Válogatok a szavak között, fogalmazom a mondataimat. Dühös vagyok, de nem most van itt az ideje az ordításnak. Előbb nagy levegő. Mindenkinek.

Szerintem mindenki gyanította, hogy be fog következni valami hasonló. Túl sok a repedés a gáton, már semmi nem tarthatja bent a szivárgó szennyvizet.

Nem is naponta, hanem folyamatosan borul a bili. Ha történetesen annyi migráns és menekült jönne, mint tavaly, az sem terelné már el a figyelmet az ezernyi bajról.

Azt csak gyanítom, hogy Putyinnal is lehet valami kínos a háttérben. Azt látom, hogy az Unióval folyamatosan van. A Klik viseltes alsógatyája közszemlére téve, a fizetetlen rezsiszámláktól a szarban úszó iskoláig sorra kerülnek nyilvánosságra az eddig leplezett mocsokságok. Ugyanis ezek nem most, varázsütésre romlottak ennyire. Évek óta rothad, csak eddig mindenki félt kiállni vele a nyilvánosság elé.

Ennyi történt, semmi más. Megtört a varázs. Már nem félnek annyian és egyre többen nem félnek. És mivel nem félnek, beszélnek. Az ország egyik végétől a másikig ki mernek állni pedagógusok, szülők, egészségügyi dolgozók, közlekedésiek és már a földjeikből kiforgatott falvak, még a fideszes vezetésű önkormányzatok is.

Ez van, meg zizi, ropi, körhinta.

Ilyenkor az eddig lefojtott indulatok is felbugyognak, a szóra sem érdemes ügyek is előkerülnek. A Ráhel esküvőn eltűnt mobiltelefonoktól Tiborcz viselt dolgain keresztül Mészáros uram frenetikus üzleti érzékéig hirtelen érdekes lesz, amire eddig csak legyintettünk.

Bugyogognak kifelé a Magyar Nemzeti Bank vezérének viselt dolgai is. Hirtelen túl sok lett. Túl sok stadion, drága festmények, fűtött gyep, eltüntett közpénzek, meg nem valósult beruházások, gazdagodó kormánytagok és mindezzel szemben a lepusztuló oktatás, részben működőképtelen egészségügy. Hirtelen túl sokan mentek el, de még így is túl sokan maradtunk, akik látjuk és szóvá is tesszük a hibákat.

Ilyenkor van az, hogy keresztül lehet esni a félvak kuvaszon.

Hetek óta értetlenül figyelem a kormány eszelős kapkodását. Képtelenek jól reagálni, minden mozdulattal csak mélyebbre süppednek az évek óta szorgosan, önkezűleg ásott gödörbe. Még most sem lett volna késő Orbán Viktornak kiállni a nyilvánosság elé és azt mondani: bocsánatot kérek, hibáztam. Jóváteszem, helyrehozok mindent. Kérek egy kis türelmet, rendbe rakom a közoktatást, az egészségügyet. Kérem az emberek belátását, segítségét. Felállítok egy stábot, ott jelezze mindenki, aki visszaélést, hibát tapasztal. Csináljuk együtt!

Ezzel szemben Orbán olyasmit vár el az emberektől, amit normális kormányfő, de még normális (amennyiben ez a megfelelő jelző) diktátor sem tenne soha az életben. Azt akarja elérni, hogy ő fontosabb legyen a szülőknek, mint a tulajdon gyermekeik jövője. Azt akarja, hogy mindenki felejtse el a kórházban fekvő hozzátartozóját, férjét, feleségét, gyerekét, idős szüleit és álljon mellé. Azt gondolja Orbán, hogy képes felülírni a legősibb ösztönöket. De hiába manipulál ösztönökkel a kormány már évek óta, a szülői felelősséget nem írhatja felül még a rettegés sem. Semmi.

A kormány ezért most hadba vonul. Azt hiszem, nem engedheti meg magának a hatalom a március 15.-re tervezett tüntetést, ami elég komolynak ígérkezik. Félnek és ismét hibáznak.

Tartok tőle, hogy az imént kihirdetett migrációs válsághelyzet nem annyira az ország, mint inkább a kormány védelméről szól. Nem hinném, hogy indokolt lenne egyik percről a másikra kiállnia Pintér Sándornak (jut eszembe: mennyire normális dolog az, hogy ki sem látszik a mikrofonok mögül? A rendőrségnél nincs valami minimum elvárás a testmagasságot illetően? Bár nem ez a legsúlyosabb probléma az emberrel, az is igaz) és minden további magyarázat nélkül riadót fújni.

Értem én, hogy fegyverbe, elvtársak! De nem kellett volna részleteket is közölni? Például, hogy konkrétan mi indokolja ezt a döntést, egészen pontosan mit jelent a következő napokra és hosszabb távon, mennyi időre tervezik. Mi indokolja, hogy a határszakaszokon kívül az egész országra kiterjesztik a hatályát? Mert amennyiben arra megy ki a játék, hogy egy tollvonással be lehessen tiltani a március 15.-re előre bejelentett demonstrációt, mert veszélyes dolog gyülekezni, akkor ez nagyon rossz gondolat.

Az elmúlt időszak idióta döntései sorában ez a legrosszabb, ami csak eszébe juthatott valakinek. Ezt a szellemet már nem lehet visszatuszkolni a palackba. Ráadásul már annyit ijesztgették ezt az országot, hogy már nincs tovább, már nem lehet tovább frászban tartani. És nincs meg az oly nagyon vágyott rendeleti kormányzás lehetősége sem. A hiányzó kétharmad visszaütött.

Elhiszem, hogy nyakig be van szarva mindenki, aki részt vállalt az elmúlt időszak mocsokságaiból, de villámsebesen át kellene gondolni ezt a dolgot, mielőtt nem túl késő.

Szerintem.