Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Ezek ellopják addigra a szavazófülkét is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem. Nem az volt mindennek a teteje és a fedettpályás pofátlansági akadályugrásnak sem az volt a legszebb pillanata, amikor a külföldi sajtó azon hüledezett, hogy Magyarországon a Nemzeti Bank elnöke fegyverkezik és magánhadsereget csődít maga köré. Még csak az sem, hogy a Nemzeti Bank érdemi munka helyett műkincseket, luxusingatlanokat, palotákat vásárol, miközben az eszelős jegybankelnök tündérmesébe illő, unortodox gazdasági elképzeléseit népszerűsíti.

Az a pofátlanság Csomolungmája, hogy alig 24 órája hangzott el az alábbi okfejtés:

„…köszönjük és elismerjük a tanárok és az egészségügyi dolgozók munkáját. Igazuk van, noha a béremelések folyamatosak és jelentősek, nem elégségesek. Sovány vigasz, hogy ez ma Magyarországon szinte minden szakmával így van. Amit jó lelkiismerettel és józan ésszel ma Magyarország vállalni tud, annyi, hogy minden évben mindenki léphet egyet előre. A lépések hosszát, vagyis a béremelések mértékét és ütemét a gazdaság mindenkori teljesítménye szorítja korlátok közé. Én is szeretem, ha tiszta a víz a pohárban. Csak olyan béremelést támogatok – az állami és a magánszektorban egyaránt –, de azt erősen szorgalmazom, amelynek megvan a gazdasági fedezete, és amely mögött a magyar gazdaság növekvő teljesítménye áll.” 

Alig 24 óra elég volt arra, hogy egy zűrös üzleti ügyei miatt számtalanszor hírbe hozott multimilliomos fideszes országgyűlési képviselő sürgősségi eljárásban egy olyan történytervezetet nyújtson be, amely amellett, hogy jogerős bírósági ítéletnek mond ellent, jelentősen megnöveli az MNB vezetőinek bérét. Alig száradt meg a képzeletbeli tinta Németh Szilárd ex-tanítóbácsi, rezsibiztos és nehézsúlyú megmondó Postatörvény-módosításán, itt az újabb nemzeti hasbarúgás.

Bánki Erik (fotó: fidesz.hu)

Bánki Erik, Baranya megyei honatya, akinek 60 milliós adóssága mellett 223 milliója van félretéve forintban, aki havonta bruttó 1 millió forintot keres, akinek 4 darab ingatlana, egy Mercedes gépkocsija és egy azonos márkájú motorja is van, aki befektetési jegyben 124 ezer eurót és 6000 dollárt, részvényekben pedig 17,6 millió forintot tart, aki egy másfél milliós életbiztosítás és egy ezüst étkészlet boldog tuladonosa, aki több cégnek is résztulajdonosa, Matolcsy György sorsa iránt aggódik.

Aggodalmában összekutyult egy gyalázatos javaslatot, amelynek Rezsiszilárd kezdeményezésének analógiájára az a lényege, hogy egyfelől ellehetetleníti a 250 milliárd forint közpénz alaptőkéből létrehozott MNB-alapítványok pénzügyeinek megismerését (a bíróság jogerősen is arra kötelezte az MNB-t, hogy adja ki az alapítványa gazdálkodására vonatkozó, gondosan titkolt adatokat: „amellett, hogy a Magyar Nemzeti Bank vagyona nemzeti vagyon, a Magyar Nemzeti Bank közpénzből is gazdálkodik”, továbbá „minden kizárólagosan állami tulajdonban álló szervezethez az állam által juttatott, vagy oda bármilyen más forrásból beérkező pénzeszköz közpénz”), másfelől és ráadásul a Matolcsy-gárda pofátlan béremeléseiről is rendelkezik.

Bánki Erik, akinek szimbolikusan egy Keresztapás póló az egyik kedvenc ruhadarabja és aki korábban a parlamentben a ne ugassál, kis köcsög felszólítással fejezte ki Novák Előd jobbikos képviselőtársa iránti szimpátiáját (amiért a Jobbik aztán azzal vádolta, hogy diplomát hazudott magának, és ez talán ez nem is áll messze az igazságtól) azt álmodta az éjjel, hogy a Matolcsy alapítványaiba betolt százmilliárdok elvesztették közpénz jellegüket . Vagyis egy magyar bíróság jogerősen kimondta, hogy az MNB vagyona közvagyon, a pénze közpénz. Az MNB-nek semennyire nem tetszik ez, így nem marad más hátra, mint előre alapon, hoznak egy törvényt, ami arról szól, hogy leszarják az igazságszolgáltatást, úgy lesz minden, ahogy ők akarják. Nem először lesz úgy.

Nem tudom eldönteni, melyik a durvább: az, hogy a Fidesz mindenáron meg akarja akadályozni, hogy Matolcsy György százmilliárdos ügyleteire fény derüljön, vagy az, hogy miközben ezt minden bizonnyal megakadályozza, az elnök eddigi közel két és félmilliós fizetése 5 millióra ugrik. Azért, hogy ezután sokkal több pénzért tudja eltitkolni, mire szórja szét a közvagyont.

Arra jutottam, hogy a legfrontálisabb arcátlanság az egészben mégiscsak a sürgősségi eljárás. Bánki Erik, aki kevesli Matolcsy szerény fizetését, arra gyúr ezzel a húzással, hogy az MNB-pénzek útját még azelőtt titkosítsa (a folyamatban lévő adatkérésekre is vonatkozik a titkosítás), hogy azt a bírósági ítélet nyomán ki kelljen adni. Ha minden a Fidesznek kedvez, ezt akár már holnap nyélbe is üthetik. Az pedig csak a kötelező hab a moslék tetején, hogy Matolcsy azért fog évi 60 milliót keresni, mert a dörzsölt Bánki szerint az MNB vezetőinek fizetését versenyképessé kell tenni a piaci bérekkel.

Nem valószínű, de nem is lehet kizárni: érzik, hogy szorul az a hurok, hogy Salgótarján segítségével talán egy lépéssel közelebb kerültünk az utolsó szorításhoz. Ezért egyre gátlástalanabbul feszítik a húrt: egészen zavarbaejtő, hogy egy mindenféle üzletekben nyakig lubickoló milliomost azért fizet további havi 1 millióval saját zsebéből az adófizető polgár, hogy törvényjavaslatot nyújtson be annak érdekében, hogy a pofátlanul megemelt fizetésű jegybankelnök eltitkolhassa, mire költi az adófizető polgár pénzét. Létezik ennél nagyobb cinizmus? Hogy jogerős bírósági ítéleteket írnak felül visszamenőleges hatályú egyéni kezdeményezésekkel azért, hogy a közpénzzel úgy bánhassanak, mintha a sajátjuk lenne? Hogy annak elköltéséről soha, senkinek ne kelljen beszámolniuk, hogy addig tömjék a saját zsebüket, amíg a bőr le nem sül a pofájukról? Az a vastag bőr, ami még eddig egyszer sem sült le.

Nem tudom, kik azok a jogászok, akik a jogállam ilyetén megerőszakolásához adják a nevüket, nem tudom, ez már az Ausztriához való felzárkózás ördögi terve, vagy csak egyszerűen nem nyugszanak, amíg lángba nem borul minden. Azt tudom, hogy Orbán Viktornak volt pofája 2010. június 8-án – kormányának első gazdasági akciótervét ismertetve – kijelenteni az Országgyűlésben:

„19. intézkedés: havi bruttó 2 millió forint fizetési plafon bevezetése az állami költségvetési szférában, beleértve ebbe a Nemzeti Bankot is. […] Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi 4, 5, sőt, esetenként 7 millió forintos fizetések is.”

Nem tudom, tegnapról mára mi a búbánatos Isten haragja változott az ország gazdasági teljesítménye terén, ami miatt a tanároknak és egészségügyi dolgozóknak adható béreket nem, de a Matolcsy- és Papcsák-félék fizetését ilyen gusztustalan módon emelni lehet. Ezt a mocskos pávatáncot, amivel naponta egy egész országot vernek át, egyszer biztosan tanítani fogják az iskolában. Míg korábban Simor András jegybank elnök pofátlan fizetése kiverte a plebejusok összes biztosítékát, a saját horda tagjait eszetlenül tömik pénzzel, mintha nem lenne holnap.

Miért nem rögtön 20 millióra emelik Matolcsy bérét? Egy ilyen tehetséges, sikeres, látnoki képességű, nemzetközileg is elismert műkincsgyűjtőnek gazdasági szakembernek nem is járhat kevesebb havonta, mint egy 30 éve a szakmában dolgozó pedagógusnak/orvosnak (?) egy egész évre. Már hogyne volna rá gazdasági fedezet, de ha netán mégsincs, majd a gyermekétkeztetési alapból átcsoportosítják és meg van oldva.

Ez az a szint, amikor elfogynak a szavak. Nem tudom, kinek mennyire életszerű, hogy Bánki Erik fideszes képviselő reggel felkel és benyújt egy olyan törvényjavaslatot, ami alapján az adóforintok elveszítik közpénz jellegüket és még mindig nem lángol a parlament. Azt viszont tudom, hogy ez már az a szint, amikor már nem tudnak leállni és nem fognak leállni. Miközben a híveket több és kevesebb sikerrel a pofátlan, bérkövetelő pedagógusok ellen hangolják, a szellemi honvédők virtuálisan békemenetelnek és lejáratnak, akit lehet, a Fidesz immár totálisan megszállta és fosztogatja, szabadrabolja az országot.

És ha valaki esetleg azon gondolkodik, hogy miért csinálják ezt a nem egészen népszerű, pármilliós szarakodást ennyire nyilvánvalóan, amikor ezeknek a millióknak a sokszorosát tüntetik el és vágják zsebre, akkor erre is megvan a válasz. A soron következő választás tétje minimális. Tökmindegy lesz, kire szavazunk, a szavazatokat ők számolják és minden leigázott, valaha demokratikus intézményben ők ülnek. Ezt a visszamenőleges hatállyal lebontott, titkosított jogállamot a szavazófülkékben leváltani már nem lehet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.