Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Melyik részét nem érted, kedves Baltazár?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap óta tudjuk, hogy a Tv2 nyíltan közszolgálati csatornává történő bedarálása okán hullanak a fejek. A vasalt herék egyelőre tartják magukat, de ebben semmi meglepő nincs. Miközben a Vujity mehet vissza Szilárdnak, egy fél ország tudni véli, hogy Tvrtkót Berki Krisztián miatt menesztették Magyarország elsőszámú állami-kereskedelmi csatornájától. Ahol egyébként Vajna és Szalai Vivien pártutasításra már el is kezdte a civil társadalom Fidesz-érdekkel szembehelyezkedő tagjainak karaktergyilkolását.

Persze a konzummédia alja szintről legalja szintre süllyesztésének szellemében még az is hihető lehetne, hogy Tvrtkónak azért kell mennie, mert Vajna Timikének nehézséget okoz meglehetősen sok mássalhangzót tartalmazó, idegen nevének kimondása. Nyilván nem erről van szó, de nem is arról, amiről a közhiedelem szól mostanság.

Múltkor már kifejtettem, mit gondolok a Tvrtkó-Berki szellemi párbajról, most akkor még egyszer: nem az előbbi önmagában vett emberi és szakmai nagyságát méltattam akkor sem és most sem azt fogom tenni. Ellenben azt látni kell, hogy a magyar médiapiac sajátos viszonyait tekintve és figyelembe véve az, amit a tudományos bulvár megszakértett tegnapról mára, nyilván nemigen lehetett más végkifejlete ennek a történetnek, mint az, hogy „Baltazár inkább meghal”.

„Baltazár inkább meghal, de nem alkuszik!” (részlet a Linda c. filmből)KÖSZÖNÖK MINDEN SZÉPET ÉS JÓT, TV2! Tvrtko

Közzétette: Vujity Tvrtko official – 2016. február 26.

 

Csakhogy Baltazár nem önként, dalolva ment a halálba. Még akkor sem, ha kultúrszemmel nézve, ellenfeléhez képest Baltazár szellemi óriás. Vagy éppen azért. A Tv2-nek viszont nem Baltazárok kellenek, hanem nézettség. Baltazár márpedig csak egy jelentéktelen réteggel képes kommunikálni. Benfenntesek persze azt szeretnék, ha bevenné a gyomrunk, hogy Baltazárt azért rúgták ki páros lábbal pont most, mert „kezelhetetlen és nem volt képes beállni a sorba”. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy 1997 óta – amikor Baltazár az első sorból tette hozzá a magáét a csatorna megalapításához -, a régi-új csúcsvezetés most jött rá először, hogy kezelhetetlen az ember és most kell páros lábbal kirúgni, amíg nem késő?

Tvrtkónak egyáltalán nem ez volt az első vérlázítóan sekélyes, álhíres, szóra sem érdemes vendége. Miért nem akkor lökték ki az utcára, amikor Kiszel Tündét, Geronazzo Máriát, VV Cristofelt és további névtelen alja-celebeket ekézett? Vagy miért nem akkor, amikor páros lábbal szállt bele a magyar labdarúgó válogatottba, vagy éppen Havas Henrikbe? Miért most, amikor a vasalt heréjű kopasz-kigyúrt sztárceleb vált az áldozatává?

Készséggel elfogadom, hogy a fentiek közül egyik sem volt a csatorna arca (nézővonzó mágnese – by Demcsák Zsuzsa). E tekintetben valóban igaz, hogy Tvrtkó szakmaiatlanul helyezkedett szembe munkáltatója döntésével, műsorpolitikájával és mint ilyen, a csatorna (egyik) legnépszerűbb termékét támadta élő adásban, amit a munkáltató nem hagyhatott következmények nélkül, hiszen ez érdekeivel ellenkezett. Igen, majdhogynem a Telekom-Kovács Ákos hasonlat jut eszembe: Tvrtkó mondanivalója ártott a Tv2 megítélésének és legfőképpen profitjának. Az mégsem lehet, hogy egy adócsalással, sikkasztással, hűtlen kezeléssel összefüggésbe hozható, semmiből nagyon jól megélő, a tahóságot jelenséggé emelő Berki Krisztiánt egy sapkás újságíró élő adásban fikázzon.

Ebben az összefüggésben viszont egyáltalán nem jelentéktelen az sem, hogy miként került a Tv2 az új tulajdonoshoz, miért pont ahhoz a tulajdonoshoz és mi áll az egész hátterében. Az a cél, amiért a Tv2-t Andy Vajna megvette, pontosan arról szól, hogy nem fér bele a butaság, a primitívség, a silányság, az értéktelenség fikázása. Itt a szemét-valóság (trash reality) az egyedüli szervezőelv, a szájbarágott moslék, ami stratégiai megfontolásokat követ: minél nagyobb szellemi sötétségben tartani a nézők tömegeit. Az egyedüli, ami belefér: a tájékozódásukat szolgáló propaganda ömlesztése. Üljenek a tévé előtt, csorgassák a nyálukat Berki Krisztiánok prosztóságán, addig sem tüntetnek és szervezkednek.

Az intellektuális tévézés habonyárpádi értelemben vett újabb lépcsőfokához érkeztünk, innen már csak egyetlen lépés a pincemély sötét. Alakul az új kereskedelminek nevezett állami tévé, amelynek hitelessége ugyan nem lesz, de állami bevétele annál több. Ebbe az egyenletbe Tvrtkó nem fér bele, mert soha nem lehet tudni, mikor durran el az agya fontos emberekkel szemben ülve. Ezért aztán mi sem természetesebb, mint hogy egy húsz éves együttműködést pillanatnyi celebek okán lapátra lehet tenni.

Ha tehát igaz, hogy Tvrtkót nagyon megviselte a TV2 döntése, akkor ez csak félig komolyan vehető és mindenkit óva intek attól, hogy könnyeket hullajtson. Ugyanis bár hiszem és vallom, hogy egy újságírónak túl kell mutatnia a mikrofonállványon, lehet véleménye és lehetnek elvei, de ha Tvrtkónak valóban voltak és vannak elvei, akkor aznap kellett volna felállnia, amikor a Tv2 szerződést kötött Berkivel. Hogy ehhez képest megvárta, hogy kirúgják, az számomra azt jelenti, hogy Baltazár igenis megalkuvó.

Az fájó lehet persze, hogy egy valamihez értő újságírónak repülnie kell egy tanulatlan percember miatt, de azért Baltazár évekig dolgozott ennek a fideszes csatornának a kiépülésén, ha nem is érdekelte a politika (saját bevallása szerint,persze újságírótól fura egy kicsit) azért látnia kellett, hogy mi zajlik körülötte. Ezért aztán aligha kellene meglepődnie azon, hogy mihelyt a Fidesz megkaparintotta a tévét, ott már számára nincsen hely.

Meg lehet nyugodni: a stróman Vajna ugyanúgy nem tűri maga körül az értelmet, mint pártja és kormánya. Ebben a pártállami televíziós kultúrában nincs helye az értelmiségnek, a különvéleménynek. A kérdés az, hogy valaki képes napról-napra megkötni azokat a megalázó szakmai kompromisszumokat, amelyek a képernyőn maradáshoz szükségesek, vagy pedig fogja magát és továbbáll. Baltazárnak elég sokáig sikerült,  de megnyugtatásul mondom neki és másoknak is: nem Berki Krisztián miatt rúgták ki, csak az alkalmat keresték ehhez. És meg is találták.

A siránkozás helyett el lehet rajta gondolkodni és le kell vonni a tanulságokat, kedves Baltazár!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.