Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Bántják szegény Schobert Norbit, pedig ő csak jót akar

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy néz ki, hogy mivel hőn szeretett kollégáim közül senki nem vállalkozik rá, nekem kell helyrerakni a hétfői magyar celebvilágot. Merthogy helyzet van az egészségügy és a bulvár határmezsgyéjén: báncsák a Schobert Norbit, pedig ő csak jót akar. Nem lesz egyszerű dolog a védelmére kelnem, mert jóindulattal is csak foltok szintjén vagyok képben az ő értékes munkásságát illetően. Pedig nem kétlem, hogy van neki ilyen és azt sem kétlem, hogy vannak emberek, akik meg is tudják fizetni Update Norbi önzetlen segítségét. 

Mielőtt azonban el tudnám dönteni, hogy Soros György vajon a dietetikus szakma, vagy Schobert és cégei oldalán áll az ügyben (ami azért fontos, hogy én is tudjam, milyen oldalra helyzekedjek), nézzük mi az ügy. (Istenem, már megint Blikket olvasok!)

Van Magyarországon egy átfogó egészségvédelmi szűrőprogram, amit a gonosz Unió mellett ismert cégek és több tucat szakmai szervezet is támogat. E program vezetői felkérték Norbi cégét, az Update-et főtámogatónak, aki örömmel és feleséggel együtt elfogadta a nem remélt felkérést. Az egyik támogató, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) erre kijelentette: ha Norbit és cégét beengedik a programba, akkor ők kiszállnak. Példájukat mások is követték, így az igazgató arra kényszerült, hogy visszavonja a felkérést. Schobert Norbi értetlenül, sértődötten és felháborodottan áll a dolog előtt:

„Nem értem, hogy egy szervezet, amelynek tagjai az egészség megóvására esküdtek fel, így reagál. (…) Én bárkivel összeállnék azért, hogy lefogyasszuk az embereket, és elvigyük őket ezekre a vizsgálatokra. Ám úgy tűnik, hogy a dietetikusszervezetnek fontosabb ellenem cégeket felkérve, kartellként bojkottot szervezni, mint az emberek egészsége és a társadalmi felelősségvállalás.”

Ezt a kérdést most kivételesen nem onnan fogom megközelíteni, hogy Schobertnek általában egész jó helye szokott lenni a Fidesz páholyában, bár sajnos ez még neki sem nyújtott védelmet abban, hogy ne szívja meg a Quaestor-botrányt. Igen, ő is megszívta.

Azt se gondolom – még első ránézésre sem -, hogy ott ahol az agyoncukrozott, egészségesnek éppen nem nevezhető finomságokat gyártó Nestlé támogatóként megjelenhet, ott Schobert Norbinak ne lenne keresnivalója. Azt is érteni vélem, hogy az MDOSZ – amely szervezet korábban jó hírneve megsértése miatt pereskedett az életmódtanácsadó fitneszguruval, minden kódok és update-ek atyjával – miért nem szeretne az egészséges életmódért folytatott harcban ugyanazon az oldalon állni vele. Nem tudom mégis mire számított ez a drága jó ember, ez a mindannyiunk testi üdvének kovácsa.

Próbálom én védeni, mert ő bárkivel összeállna hogy lefogyassza az embereket (eddig úgy volt, hogy fogy a nemzet, de akkor ezek szerint mégse), de ezek a csúnyák, rosszak, gonoszok nem akarják. Natehát azt ugye nem lehet komolyan venni, hogy amit a Nestlé képvisel, az maga lenne a kicsattanó egészség.

Azt viszont hadd ne feledjük el, hogy amit Schobert Norbi jó pénzért árul-kínál hosszú évek óta, annak se lehet túl sok. Nem, nem a mozgásról beszélek, hanem a kódoktól hemzsegő csodaszerekről. És itt nem csak arról van szó, hogy kurvaszar, hogy ehetetlen, hogy gyomorforgató némely saját terméke – tisztelet a kivételnek -, hanem arról, hogy (ha a fele igaz lenne annak, amit árul) a leginkább rászorulók számára akkor is megfizethetetlen.

Előnézet

Update Pizza, nyámm 😛 (forrás: Velvet)

Ez persze ebben a vitában senkit nem érdekel (hálás téma ez, itt minden irányba jó helyre megy a pofon). Büszkeségek, sértettségek, szakmai fájdalmak és irigységek csapnak össze a lefogyasztani kívánt magyar emberek feje fölött.

Schobert e tekintetben meg amúgy is az egyik legokosabb magyar, aki háta mögött hagyva a rendőri pályát, kitűnő üzleti érzékkel lovagolta meg a szerinte egyik legfontosabb hungarikumot, az elhízást, és építette rá önmagát, illetve teljes termék- és cégbirodalmát. Előbb tömegeket tornáztatott, majd átnyergelt a celebritások lefogyasztására, aztán életmódtanácsadónak álcázott hobbi-dietetikusként tört be az élelmiszeriparba. Jódolgában részvényekkel is spekulált, majd miután sajnálkozását fejezte ki azok iránt, akik pénzben mérik a hazát, egy 40 milliós Porsche-t is sikerült összetörnie. Mert ő meg egyáltalán nem pénzben méri.

Sajnálom, hogy sokan pénzben mérik, hogy milyen a haza (Fotó: Norbi Update -Facebook)

Amikor egy ilyen ember tetszeleg a mártír szerepében, attól émelyegni szokott a gyomrom. Pedig értem, hogy mi fáj neki, majdhogynem meg is értem, de aki hályogkovácsként úgy került az üzletágba, hogy közben lehazugozta, lebűnözözte a tanult szakmabelieket, esetenként a nagy élelmiszeripari cégeket, annak kicsit álszent a jelenlegi megrökönyödése. Szerintem.

Bár Norbi általában megmagyarázza, hogy félreértik őt szegényt, a dietetikusok (mármint nem az önjelölt egészségszakértők) úgy látják: a fitneszguru Update diétájában semmiféle rendszer és következetesség nincsen. Édesítőszert rak az ételeibe, zsírégetőt az ásványvízbe, és nem ellenzi az alkoholfogyasztást sem. Ez meg állítólag nem olyan jó. Azt már meg se akarom érteni, hogy miért egészséges például a hidrogénezett növényi olaj, vagy hogy egy kiló kenyér miért kerül 1500 forintba az Update univerzumban, egy kurva egészséges hot-dog pedig 600-ba, de mintha pont erről beszéltem volna fent.

Bár azt gondolom, hogy ebben a fontos társadalmi kérdésben mégiscsak jó lenne közös platformra jutni az önzetlen segíteni akaróknak, a társadalmilag felelőseknek, Schobert egyik-másik ordenáré marketingkamuját elnézve, vagy visszagondolva, miként hülyítette (valótlanul állította, hogy az Update termékek gyógyító hatásúak, vagy azt, hogy az egész világon csak az Update pékáruk rendelkeznek fogyáshoz, diabéteszhez elismert klinikai vizsgálattal) az erre kapható népek széles tömegeit, nekem is lennének fenntartásaim vele szemben. És nem az MDOSZ vagy a Nestlé melletti kéretlen védőbeszéd megírásának okán. Szerencsére ők sincsenek rám szorulva.

Norbi nem érti miért nem kell az arca, ezért én elmagyarázom neki: rühellik, utálják a pofáját ezek a szakmai szervezetek. A túlárazott, aranyáron kínált, fogyókúrásnak kikiáltott nasikáit meg a kuruzslós-varázslós, agresszív, foltokban hazugságokat tartalmazó marketingjét is. Kettő az egyben utálják.

És miközben folyik ez a dühítő harc, a brandek harca, a helyzet az, hogy régen is marha egészségtelenül táplálkoztak az emberek. Szalonnát ettek hagymával, zsírral sütötték a koleszterinbe fulladt (fene tudta, mi az a koleszterin) rántottájukat, halomra főzték a tésztákat, egyesek még cukorral is meghintették minden második nap és a levest is könyörtelenül vastagon berántották. Ették a zsírt zsírral, aztán elmentek kapálni a krumpliföldekre, vagy a hullámzó búzamezőkre aratni-vetni. (Az ugye megvan, nem ide tartozik ugyan, hogy az igazmondó Schobert a Rákosi a búzamezőn c. közismert képről valótlanul állította, hogy az ő apja festette, aztán az igazi festő – Bass Tibor – örökösei ellen pert vesztett az ügyben?) Aki a nehézgépgyárban szelidítette a vasat annak sem kellett aggódnia a szálkásítás vagy a lugosítás miatt (bármit is jelentsen), az összes egészségtelen kalóriát eltüzelte amíg a nap lenyugodott. Boldogan haltak meg valamennyien. Álmukban, a kilencvenen is túl.

Úgyhogy szerintem tegyünk pontot e szánalmas picsogás végére. Amíg a gigászok eldöntik, hogy kinek nagyobb az arca és kinek van joga arra, amire a másiknak nincs: együnk kevesebbet, mozogjunk többet és a testünk fényre derül. Nem kell idióta kódok és updat-ek dallamára bohóckodni. Ha nagyon nem muszáj, nem árt néha zsírban kevésbé tocsogó disznóságokat zabálni, nem kell foggal-körömmel ragaszkodni a finomliszthez, a cukrozott italokat sem kell jobban szeretni, mint az édesanyánkat, ha egy mód van rá, érdemes kerülni az alkoholt és a dohányzást, de legfőképpen a sarki boltba sem szükséges autóval járni. Aki hozzávetőleg képes ezeket betartani, annak nem kell feltétlenül Schobert Norbert és Rubint Réka másfél milliós Facebook-csoportjához tartoznia, azt várva, hogy mikor jön a mester és margaréta a fővárosból nyilvánosan ugrabugráltatni a lefogyásra szoruló népet, vagy rábeszélni az éppen aktuális termékcsalád csodákra képes ínyencfalatjára. A piaci ár hatszorosáért, lehetőleg.

Mert miközben Schoberték üzleti vállalkozása pörög, a többmillió beetethető biodíszlet mellett van még több millió, aki nem azért nem tud lemondani az ellenségesen egészségtelen szénhidrátról, mert öntudatlan idióta. Hanem mert még az emberhez méltó táplálékra sem jut, nemhogy incifinci update-okra. Ugye, az is megvan, hogy a tartósan éhező gyomor hangosabban korog, de beéri az olcsóval és laktatóval? Amíg az ország egyre jelentősebb részét ez a közállapot jellemzi, addig Schobert Norbi sértődött performansza és az MDOSZ szakmai sértettsége is magasról le van szarva. Addig nem kell az észosztás, sem a siránkozás, hogy pedig mi csak jót akarunk.

Lábjegyzet: E sorok publikálásakor Norbi éppen az ATV-n siránkozik. A Facebookon korábban közzétett állásfoglalása után szerintem nagyjából mindegy, mit mond. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.