Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hülyének néznek. Megint

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lázár János bejelentette. Most éppen azt, hogy a magyar kormány elkötelezetten fel kívánja számolni a bürokráciát, ennek örömére bezárnak egy csomó háttérintézményt. A főminiszter szelíd mosollyal elmagyarázta nekünk, erősen korlátolt kisembereknek, hogy mégiscsak tarthatatlan állapot, hogy némely minisztérium háttérszervezeteiben több alkalmazott serénykedik, mint magában a minisztériumban, ráadásul ez sokba is kerül nekünk. És milyen igaza van Lázár Jánosnak! Már megint.

A vs.hu megszerezte a várhatóan megszűnő intézmények listáját. Nézzünk néhányat a lap információi szerint megszüntetésre, vagy jogutód szervezetbe való beolvasztásra ítélt háttérintézmények közül.

1. Magyar Nyelvstratégiai Intézet

Alapítás: 2014. április 1. Abban az évben (2014-ben) mindjárt sikerült is elkölteni az intézetnek 79,3 millió forintot. Hogy 2015-ben mennyibe került nekünk ez a remek intézmény, azt nem tudjuk, mert ez az adat még nem került fel a honlapra. Nyilván már nem is fog. Ahogy az alapítás óta, azaz közel két éve elkészülni képtelen „Küldetésnyilatkozat” sem. Biztosan nem találták a stratégák a szavakat.nyelstrat

 

2. Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete 

Alapítás: 2015 október. A Lázár János felügyeletére bízott intézet működésére 2015-re 157,4 millió forintot irányoztak elő a költségvetésből. Azt nem sikerült kiderítenünk, valaha is működött-e az intézet, mit csinált és ez pontosan mennyibe került nekünk. Az biztos, hogy honlapot nem találtunk, de ilyen rövid idő alatt nem is várható el egy állami szervtől ennek létrehozása.

3. Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság

Az aktuális alapító okirat keltezése: 2013. december. A honlapon a „Közérdekű információk” alatt a „Gazdálkodási adatok” fület megnyitva ezt láthatjuk:2

Innen sehová nem lehet navigálni. Ebből én nem tudom kideríteni, mennyibe került nekünk az intézmény két éves működése.

4. Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ

Az aktuális alapító okirat keltezése: 2015. március. Jogelődje:  Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Engedélyezési és Közigazgatási Hivatala; Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal. Bár közfeladatot ellátó szerv, a költségvetésre vonatkozó adatot nem találtam, tehát nem tudjuk, mennyibe kerül nekünk évente.

5. Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

Az aktuális alapító okirat keltezése: 2015. március. Jogelőd a dokumentumból nem derül ki, de kell lennie, mert 2011-től vannak költségvetési beszámolók. 2014-ben csak a személyi kiadások (fizetések) összege meghaladta a nettó egymilliárd forintot.

6. Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ

Az aktuális alapító okirat keltezése: 2015. március. Jogelőd a dokumentumból nem derül ki, de kell lennie, mert 2014 évre is van költségvetési beszámoló, 600 millió forint kiadással, 2015-ben pedig 594,3 millió forinttal.

7. Hermann Ottó Intézet

Az aktuális alapító okirat keltezése: 2015. június, de a szervezet első jogelődje 1994-ben jött létre, azóta több átalakításon és névváltoztatáson esett át. A „Költségvetési adatok” rovatban ez található:ho

Az „Üvegzseb” feliratú fül alatt pedig ez: ho1

8. Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ

Az aktuális alapító okirat kelte: 2015. január. A nettó bérek 2014-ben meghaladták a 650 millió forintot, tehát komoly költségvetésű intézményről van szó. Az éves beszámolók hozzáférhetőek.

Van még ezeken kívül több tucat ilyen – mostanában alapított, vagy átszervezett – és most megszüntetésre ítélt, vagy átszervezendő intézmény.

Kérdés: ha most tudja a szaktárca…mit is beszélek, miféle szaktárca? Ha most tudja Lázár János (vagy, aki tudja), hogy hülyeség és pénzkidobás ez a sok, magas létszámmal működő háttérintézmény, akkor ezt miért nem tudta tavaly ilyenkor, vagy tavaly ősszel? Miért kellett megalapítani, átszervezni még 2015 végén is ezeket? Akár létrehozás, akár átszervezés: sok pénzbe kerül. A működés is. Ami nem gond, ha szükséges és hasznos. De ezek szerint egy részük sem nem szükséges, sem nem hasznos.

Ha viszont most nem szükséges és hasznos, nem volt az pár hónapja sem. Ki a felelős azért, hogy rengeteg pénzből sikerült csinálni valamit, amit most – nyilván szintén – rengeteg pénzből felszámolunk, vagy átalakítunk?

Mekkora összeget dobtunk így ki az ablakon?

Ki a felelős ezért?

Lesz számonkérés?

Netán kirúgás?

Ha igazak a hírek, az elbocsátások szintén komoly összegekbe fognak kerülni, mivel 600 ezer forinttól 10 millió forintig tervez a költségvetés végkielégítéseket fizetni.

Van ennek az egésznek értelme?

Ja, igen. Van egyfajta értelme.

Szomorú. Az az érzésem, hülyének néznek.

Már megint.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.