Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Rogán Antal bejelentette, én meg gyanakszom

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ma sem maradtunk örömhír nélkül, ezúttal Rogán Antal mondta meg a tutit, mint a soros „úr hangja”.

A kormány úgy döntött: létrehoz valami új nemzeti izét. Mindenki nyugodjon meg, még nem a szeszesital-kereskedelmet államosítják – bár bevallom, meglepőnek találom a halogatást – hanem a lakáskasszáknak óhajtanak konkurenciát teremteni. Az új konstrukció neve Nemzeti Otthonteremtési Közösség. Meg is jegyezhetjük a NOK-ot a CSOK mellé. Jó lesz nekünk mindjárt. Bár néhány ismerősöm az új hír hallatán azonnal a zsebéhez kapott, emlékezvén a sokkal jobb állami nyugdíjrendszerre a magánnyugdíjakkal tőzsdéző szisztéma helyett és kiemelten megemlékeztek Selmeczi képviselőasszony nyugdíjvédelmi programjáról. Ugyanis ennek keretében eltűnt némi pénz.

Aztán ugye a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak összedobott pénz sem éppen oda került, ahová kellett volna. A parlagfűirtásra felajánlott összegből pedig cipőpucolótól a ceruzahegyezőig minden szépet vett a kormány illetékes szerve, csak éppen parlagfüvet nem irtottak.

A nyugdíjra befizetett összeget azon nyomban ki is kell fizetni a most nyugdíjasoknak (ők meg az előttük járóknak fizették), ettől aztán reális esélye van annak, hogy amennyiben borul a kirovó-elosztó rendszer, egy generáció fog éhen dögleni. Vagy kettő. Persze az, aki időben szül/csinál magának jövőbeni eltartót, az túlélheti. Már ha.

Az útdíj+súlyadó is elmegy valamire. Talán kátyúkat vásárol a kormány a pénzből, mert azokkal jól állunk. A befizetett mindenféle biztosításból nem lesz munkanélküli segély, lassan már orvosi ellátás sem.

Általánosságban elmondható az, ami mindenhol máshol is elmondható és amit a jelenlegi kormány is hangoztatott mindaddig, ameddig ellenzékben voltak: az állam nem jó gazda. A mostani meg pláne nem – teszem hozzá a magam véleményét. Az állam, pontosabban a kormány hazudós is kissé. Nem kezdem sorolni hányszor állította bármelyik, szabadon választható kormányvalaki hétfőn azt, hogy fehér, kedden azt, hogy fekete és szerdán azt, hogy ő mindig is azt mondta: piros. Ugyanaz. Közben a szeme sem rebbent. Akkor sem, ha írásban, videón, népdalban, akárhogy szembesítették a tegnapi, vagy tegnapelőtti állításával. Így megy ez nálunk.

Ezért aztán gyanakszom én is, az ismerőseim is. Azt nem mondom, hogy boldog-boldogtalan is gyanakszik, mert őt nem ismerem.

De, hogy ezzel a legújabb nemzeti micsodával nem stimmel valami, az biztos. Már a fellengzős nevű Családok Otthonteremtési Kedvezményét sem értem, pedig abba nem is sikerült beleépíteni a nemzeti jelzőt.

Van ugye 10 millió vissza nem térítendő támogatás és 10 millió kedvezményes hitellehetőség. De a vissza nem térítendő részhez is csak az juthat hozzá, aki a hitelhez is hozzájut. A feltételek alapján egyébként önerőből is hitelképesnek kell lenni szerintem. Értem én, hogy a parlamenti képviselők minden gond nélkül kapnak 20 milliót a fészeképítéshez, aminek a felét örökbe, a felét vissza kell fizetni, de hát van miből. Ezzel szemben nem csak a közmunkások, hanem a minimálbéresek sem jutnak hozzá. Hogy a hitelhez nem, azt értem. De a támogatáshoz miért is nem? Az ő gyerekeik nem olyan értékesek? Ők ne szaporodjanak? Vagy, ha már szaporodtak, akkor az ő gyerekeiknek jó az albérlet, a penészes falak, vécé a gangon? Lehet ám, hogy amikor a gyerekek születtek, akkor még volt normális lakás, csak közben el kellett adni, mert mondjuk munkanélküli lett az egyik, vagy mindkét szülő, netán megrokkant valamelyik. Vagy akár nem is most rokkant meg, csak most vonták meg a járadékát. Az is lehet, hogy volt hitelük és azt nem tudták fizetni, vitte a bank a fedelet.

Ezer egy oka lehet annak, hogy egy család méltatlan körülmények között kénytelen élni. Nem kell ahhoz alkoholistának, sem munkakerülőnek lenni. Ezért nem igazán értem az új szisztémát. Rendben van, ne rászorultsági alapon menjen, hanem mondja azt a kormány: ennek az országnak ennyit ér egy, két három gyermek. De azt megszabni, hogy a jól kereső szülők gyermeke többet ér, a keveset keresőké meg semennyit sem? Egy albérletbe kényszerült családnak jól jönne az a pénz, vidéken 10 millióból igen takaros házat lehet venni. Az rendben van, hogy megszabja a kormány, hogy abból a pénzből lakást/házat kell venni és semmi mást. Helyes. Nőjenek fel normális körülmények között a gyerekek. De miért is ne nőjenek fel a keveset kereső szülők gyermekei is normális körülmények között? Ők már születésüktől kezdve másodrendű állampolgárok? Hogy van ez, kérem?

Aztán azt sem értem, miért is nem lehet használt ingatlant venni ebből a pénzből? Tudomásom szerint 70 ezer lakatlan ingatlan van jelenleg az országban. Ha korszerűsítésre van szükség, még akkor is olcsóbban kijön, mint egy új építésű. Arról van szó esetleg, hogy az amúgy is döglődő építőipart meg kell támogatni, mert az uniós források most nem fejlesztésekre mennek ebben a ciklusba, tehát nem a díszburkolat ide-oda rakosgatás és a négymilliárdért átépített 20 méteres útkereszteződés fogja fialni a pénzt? Aztán ki fog építeni, tessék mondani! Felkészül Mészáros és Mészáros? Hm?

Az is roppantul érdekelne, hogy egy olyan ország, ahol emberek halnak meg azért, mert nem jutnak időben szakorvoshoz, mert hónapokat kell várni egy vizsgálatra és éveket egy műtétre, mi a búbánatos francból fogja finanszírozni ezt az összeget? Összedobják oligarcháék?

Aztán még az is érdekelne (ha már egyszer Rogán Antaltól indultam), hogy tervben van esetleg a lakástakarékok államosítása, a tagok „önkéntes” átterelése az új rendszerbe?

Van még kérdésem. A szónoklatban említett elszólás. Idézem.

A közfoglalkoztatottak esetében a kormány azon dolgozik, hogy ők – az önkormányzatok bevonásával – a vissza nem térítendő támogatást vehessék igénybe.

(Rogán Antal/fidesz.hu)

Hogy tetszenek ezt gondolni? Úgy, mint a felnőttápolásért járó ápolási díjat? Amit megvont a kormány, pontosabban áttolta az önkormányzatokra. Hogy fizessék az önkorik saját forrásból, ha van nekik saját forrás. Márpedig nincs. A közmunkásoknak meglengetett 10 milliót is így gondolják? Majd a szügyi önkormányzat lesz a bűnös, mert nem tudja előteremteni a pénzt?

Már csak egy kérdésem van. Illetve sok van, de egyet teszek fel: miért is nem bérlakásprogramban gondolkodik a kormány? A röghözkötöttség így is elég súlyos gond. Miért nem alakítanak ki normális lakásokat elérhető áron, hogy a családok mobilabbak lehessenek és oda költözhessenek, ahol munkát találnak? Miért nincsenek megfizethető bérlakások a fiataloknak? A magánszemélytől bérelt lakás egyrészt horror drága, másrészt arra nem lehet alapozni, mert akár holnap eladhatja a tulajdonos a fejük fölül.

Most komolyan hülyének néznek mindenkit?

Nincs több kérdésem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.