Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vöröslő fejjel üldözzük a burgonyás csicsókát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A tavalyi év végén annyira vártuk már a karácsonyt, hogy elsiklottunk ez évtized legfontosabb híre felett. Pedig erre várunk – vagy legalábbis én biztosan – már mióta. Még most sem késő értesülni arról, hogy végre bekövetkezett, öröm van, boldogság, kakasos nyalóka, zizi és körhinta.

Történt pedig 2015 november végén Rétvári Bence kihirdette az általános jólétet. Az MTI hivatalos oldalán ugyan nem találtam nyomát, de itt van nekünk a kelet.hu című kiadvány „Párthírek megyénkből” rovata. Szerencsére. Mert ha nem lenne, soha nem tudtam volna meg azt, hogy:

Magyarország a skandináv államok jóléti, szociális-közszolgáltatási szintjét érte el a gyermekétkeztetés terén abból a szempontból, hogy bölcsődében és óvodában a gyerekek 90 százaléka ingyen kap enni – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Nyíregyházán. Ezzel arra utalt, hogy szeptembertől a korábbinál több gyermek részesül ingyenes étkeztetésben, az ebben az ellátásban részesülő bölcsődés és óvodás gyerekek száma a korábbi 92 ezerről 318 ezerre nőtt. A menzareformról megjegyezte: – Kevesebb só, cukor, zsír, levespor jelenik meg az elkészített ételekben, ehelyett több friss zöldség, tejtermék és hal kerül a gyermekek asztalára.

Ha büdös tahó lennék, azt mondanám: lefosom a vádlimat! De én nem mondok ilyet, mert tekintettel vagyok az olvasók érzékeny lelkére. Inkább azt mondom: hinnye!

Rétvári Bence minden jó hírek szülőanyja mondott már ilyen örömteli híreket máskor is, mert a kormánynak és a parlamenti államtitkárnak az a dolga. Értesít minket arról, mennyire jó nekünk, mert amilyen barmok vagyunk, a büdös életben nem vennénk észre magunktól.

Szerencsére nem a román, szlovák, lengyel életszínvonalat tűzte ki célként a kormány, hanem egyenesen a norvégokat akartuk utolérni és igen! Megcsináltuk! Vagyis a kormány csinálta meg! Bevezetésre került az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetés.

Ez az ingyenes szolgáltatás azoknak jár…na, kedves olvasók, kinek jár és micsoda? Nekem a szám, mint általában, nade az ingyenes étel azoknak jár, akik rászorulnak. A rászorultság mértéke szerint 50 százalékos, vagy 100 százalékos térítési kedvezményben részesülnek azok a bölcsödések, óvodások, akiknek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a 89. 407,5 forintot.

Rétvári Bence tehát azt állítja: a kisgyermekes családok 90 százaléka komoly megélhetési gondokkal küzd. Ezen inkább szégyenkezni kellene, nem diadaljelentésként közzétenni. Gondolom én. Pláne nem kellene magunkat egy olyan országhoz hasonlítani, amely ország szerencsésebb gazdasági környezete okán lényegesen gazdagabb hazánknál és ez mindaddig így is marad, ameddig az univerzális tehetséggel megáldott Mészáros Lőrinc – természetesen Orbán Viktor utasítására – meg nem találja Felcsúton az első olajkincset, netán gyémántlelőhelyet.

Normális ember nem várja el a magyar kormánytól, hogy hirtelen biztosítson norvég életszínvonalat. Nem is lehetséges, de nem is dolga ez egy kormánynak. Az viszont biztosan dolga (lenne), hogy segítse minden lehető eszközzel az ország gazdasági fejlődését. Ez nem közmunkát és a szabadpiaci verseny eltörlését jelenti, nem is az uniós forrásokra és a német autóiparra felépített gazdaságot. Hanem a valós munkahelyeket teremtő vállalkozások segítését, az önfoglalkoztatás támogatását, az infrastruktúra megteremtését, az oktatás fejlesztését és mindenki számára hozzáférhetővé tételét, az eszelősen magas elvonások és adók mérséklését és hasonló, a valós gazdaságot és stabil munkahelyeket megteremtő környezet létrehozását.

De ez jelenleg nincs napirenden, mert a majdnem kontroll nélkül beömlő uniós pénzekből sokkal egyszerűbben és sokkal többet lehet „magánosítani”, mint egy szabolcsi településen létrejövő gyümölcsfeldolgozóból. Például.

A tényleges fejlődés helyett marad nekünk Rétvári Bence örömujjongása, a 90 százaléknyi rászoruló kisgyerek (holott ha a szülők képesek lennének megkeresni a család számára elegendő pénzt, nem szorulnának rá az ingyenes étkeztetésre) és a másik örömhír: nemcsak ingyen esznek a gyermekek, hanem egészségesebben is!

Jó példa erre a múltkori reformétel, amire egy ország kapta fel a fejét.

„Fokhagymás harcsaapró burgonyás csicsókával.” Jól hangzik? Hát persze! Mint a norvég jóléti színvonal a nyírmadai óvodában. Pont annyi köze is van a képen látható trutymónak a fellengzős elnevezéshez, mint Rétvári Bence bejelentésének a valósághoz.

Fokhagymás harcsaapró, burgonyás csicsóka

Fokhagymás harcsaapró, burgonyás csicsóka

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.