Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Mi vagyunk az átlag. Andy Vajna, én és a szomszéd

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mindenki nyugodjon meg, dőljön hátra és élvezze az anyagi biztonságot! A jegybank bejelentette: minden egyes magyar háztartás nettó 7,7 millió forint megtakarítással büszkélkedhet.

Innen is csókoltatom Matolcsy Györgyöt, aki szép, mint egy rózsabimbó és legalább annyira okos is szerencsére. Én most végigkérdeztem a családom tagjait, ki rakta be a fehérneműi alá a család pénzét, de senki nem vállalta.

Ebből azt a következtetést vontam le: nekünk momentán nincs 7,7 milliónk. Kérdeztem a szomszédot, de nekik sincs. Pedig elméletileg neki 15,4 milliójának kellene lenni, akkor nekünk nulla és átlagban kijönne a 7,7 millió. De nem jön ki. Merem állítani, ha végigkérdezném az utca összes családját, akkor sem járnék sokkal közelebb az igazsághoz. Tehát mi nem tartozunk az átlagba, pedig nem is lakunk a szegényebb régióban, ezzel ellentétben kifejezetten gazdag környéken élünk. Mégis így jártunk.

A kérdés csak az, hogy akkor hogy jön ki ez a családonkénti 7,7 millió? Persze, tudom, jártam iskolába. Átlagot úgy számolunk, hogy összeadjuk, elosztjuk. A jegybank és Matolcsy György szerint a magyar háztartásoknak 39 574,4 milliárd forintja volt az idén, de mivel adósságok is voltak (meg vannak is) azt levonjuk az összegből, elosztjuk a háztartások számával és így jön ki az, hogy mindenkinek van 7,7 milliója. Ha akarja, ha nem.

Ezzel csak az a gond, hogy nincs. Nekünk sem, a szomszédnak sem. Pedig mi nagyságrendekkel jobban élünk, mint például az az óvónő ismerősöm, aki három gyereket egyedül nevel és akkor még nem beszéltünk a minimálbérből éhezőkről, a közmunkásokról, a munkanélküliekről, rokkantakról és a hajléktalanokról. Mert ebben a statisztikában ők is benne vannak, ha egyébként az egész gazdasági életből, de még a szociálpolitikából kiszorultak is már régen.

A megoldás nem túl bonyolult, csak kissé gusztustalan. Vagy nagyon. Mert – bár matematikailag rendben van – kicsit sem életszerű összeadni az Orbán-klán milliárdos vagyonát, meg a Lázár, L. Simon, Szijjártó, Vajna, Simicska és hasonló dinasztiák anyagi tartalékait a baktalórántházi postás és a felcsúti stadiont fényesre suvickoló takarítónő, valamint az Interspar mögötti rekettyésben sátrazó hajléktalanok semmijével, elosztani a versenyzők számával és örülni, milyen ügyesek is voltunk.

Vagyis lehet ennek örülni, csak nem érdemes. De lehet az is, hogy érdemes. Mert a rekettyésben lakó hajléktalan amúgy sem tud róla, meg igazából szarik is rá. Örül, ha van mit ennie, két kiflivel elvan magának. A baktalórántházi postás ugyan tudhat róla, szentségel magában és kész. Mit tud tenni? Semmit.

A közmunkás is tudhat róla, de ő is lapít, mint szar a fűben. Dehogy pofázik, mert akkor nem kap a következő hónapban munkát a polgármester úrtól, akkor meg mi lenne a családdal? Azzal a családdal, amelyiknek elméleti 7,7 milliós megtakarítása van, de ettől még kikapcsolták a villanyt, mert nem tudták fizetni a számlát, a gyerek gyertya mellett tanul és a szupermarket mögötti kukából kibányászott kartondobozokkal fűtenek jobb napokon. Rosszabb napokon semmivel se fűtenek.

Akiknek ezek az adatok igazán fontosak, azok a kormány szavazói. Náluk van ennek jelentősége. Igaz ugyan, hogy a többségnek szintén nincs ennyi pénze, de még ennek a töredéke sem, de az nem is fontos. Elég az a tudat, hogy mindenki másnak van, mégpedig azért van, mert a kormány annyira jól teljesít, hogy be kell szarni tőle. Tessék kérem, itt a kánaán és a tejjel-mézzel folyó! Bezzeg a szocik alatt nem volt, Gyurcsány egyenesen ellopta, ezért csak 7,7 millió családonként. Ha nem lopja el tuggyukki, akkor most 27,7 lenne!

Egyetlen csoport hallgat erről az egészről. Azok, akiknél ez a pénz ténylegesen ott van. Persze nem a 7,7 millió, mert az nudli, az új kastély kertjébe vásárolt gipszhattyúk lakkozására se lenne elég és akkor a valódi műanyag kertitörpékről még nem is beszéltünk. Meg a grillező körül ácsorgó márványoszloporól, vagy a nappalit rondító hetvenkilós swarovski csillárról, ami bűnronda ugyan, de látszik rajta, hogy rohadtul sokba került.

Lehet ám ilyen csillárja mindenkinek, csak elég közel kell ülni a tűzhöz, a tűzön rotyogó húsosfazékhoz és az azt kavaró főszakácshoz. Elég hangosan kell éltetni az ő főzőtudományát akkor is, ha sótlan, kozmás, ehetetlen az étel. Akkor majd jut gipszhattyúra.

Meg átlagban 7,7 milliós megtakarításra. Addig kuss van, kedveskéim.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.