Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mint aki halkan belelépett

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A legnagyobb csendben feladta a kormány a Norvég Alap és az Ökotárs Alapítvány ellen indított háborút.

2014 májusában Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter komoly támadást indított az alap és az alapítvány ellen, bevonva az összes magyarországi médiumot a harcba. Sokáig, sok portálon volt vezető hír Lázár bejelentése, miszerint az Ökotárs Alapítvány álcivil szervezet (valójában Soros Györgyhöz kapcsolható), a Norvég Alaptól kapott pénzeket korrupt módon, a kormány elleni propaganda céljára is felhasználva, valójában az ellenzék megerősítését segítve osztja szét.

Lázár János követelte Norvégiától, hogy a Norvég Alap a támogatás összegét teljes egészében a magyar kormánynak folyósítsa, valamint Kehi vizsgálatot indított az Ökotárs ellen.

A Norvég Alap három ország: Norvégia, Izland és Liechtenstein befizetéseiből működik és nem is egy, hanem két alap. Egy gazdasági és egy civil támogatási szervezet. A gazdaság támogatására fordítható összegre a kormány, a civileknek szánt pénzre (ez az összes támogatás mintegy 10 százaléka) pedig az Ökotárs pályázhat, meghatározott célokra. A támogatás ötéves ciklusokban kiosztott, mintegy 45-50 milliárd forintot jelent Magyarországnak.

Lázár János emlékezetes – közvetlenül a parlamenti választást követő – kirohanása az Ökotárs és a civil szervezetek ellen, több következménnyel is járt.

Elsősorban sikerült elérni azt, hogy a Norvég Alap pénzeinek kifizetését befagyasztotta az alap kezelője. Pontosabban a civil szervezeteknek juttatott összeget továbbra is utalta, a sokkal nagyobb – kormányzati kezelésbe adott – összeget pedig nem utalta.

2014. szeptember 8-án a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya 43 rendőr részvételével házkutatást tartott az Ökotárs irodáiban, az alapítvány vezetőjének és munkatársainak lakásán, ahol iratokat foglaltak le.

A Kehi vizsgálatot indított, valamint felfüggesztette az Ökotárs és kapcsolódó szervezetek adószámát.

A Kehi 2014 októberben bejelentette, hogy hűtlen kezelés, költségvetési csalás, magánokirat-hamisítás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt feljelentést tesz. A Kehi vezetői ezt a jelentést elsőként nem az Ökotárs Alapítvánnyal, hanem újságírókkal osztották meg, majd honlapjukon tették közzé.

2014 decemberében a rendőrség – a Kehi feljelentése alapján – hűtlen kezelés ügyében rendelt el nyomozást. Kevéssel ezt követően a NAV is nyomozást indított költségvetési csalás gyanúja miatt. A nyomozást egyesítették az Ökotárs ellen folytatott – jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt indított – nyomozással is.

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2015. január 23-án kelt határozatában jogerősen megállapította, hogy az Ökotárs elleni – 2014 szeptemberi – házkutatás és lefoglalás törvénysértő volt, bűncselekmény gyanúja nem volt megállapítható.

A Norvég Alap brüsszeli központja 2015 elején úgynevezett „félidős” vizsgálatot készíttetett a civil programok működéséről minden országban, ahol a Norvég Alap működött. A jelentés Magyarországgal kapcsolatban megállapította, hogy az Alap szabályosan működött, az Ökotárs által vezetett konzorcium megbízása jó döntés volt, a konzorcium munkája pedig több szempontból is kiemelkedő, példaértékű.

2015 június 30.-án a Fővárosi Főügyészség befejezte az Alapok pénzeinek elosztásában közreműködő civil szervezeteknél indított vizsgálatot, amelyet a Kehi kezdeményezett. Az ügyészség szóvivője közölte: a pénzek elosztásában közreműködő szervezetek törvényesen működtek, tevékenységük megfelelt a magyar jogszabályoknak. Az öt vizsgált szervezet közül háromnál semmilyen szabálytalanságot nem találtak. Egy szervezetnél megállapították, hogy 2012. és 2013. évi beszámolóját nem jelentette meg a honlapján – a szervezetet felszólították ennek pótlására. Egy szervezettel kapcsolatban pedig megállapították, hogy már nem működik, és kezdeményezték megszüntetését.

2015 októberében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűncselekmény hiányában megszüntette a pénzek elosztását végző konzorcium és 17 támogatott civil szervezet ellen indított eljárást. A NAV úgy találta, hogy a vizsgálat alá vont szervezetek mindegyike eleget tett a vonatkozó jogszabályoknak.

Összegezve: hosszas hercehurca végén kiderült, hogy az Ökotárs és egyéb civil szervezetek nem Magyarország ellenségei. Csak éppen ameddig a vádaskodásokat, gyanúsításokat mindenki hallhatta-láthatta a médiában, mindenki megtekinthette Lázár János és Csepreghy Nándor szónoklatait és mára beette magát a köztudatba (illetve annak egy részébe) az az eszme, hogy a civilek valójában Soros György által fizetett ellenséges erők, az ügy lezárása már nem kap akkora nyilvánosságot, kevesekhez jut el.

Feltételezem, Lázár János, vagy Csepreghy Nándor sem fog sajtótájékoztatót tartani arról, hogy a kormány civil szervezetek megfélemlítésre irányuló kampánya drága volt (kb. 40 milliárd forint kifizetése került veszélybe), ellenben eredménytelenül zárult (nem sikerült szabálytalanságot, főleg bűncselekményt felmutatni a vizsgált szervezeteknél), ugyanakkor azt a célt sem sikerült elérni, hogy a civil pénzekre a kormány tehesse rá a kezét. A Norvég Alap nem engedett az álláspontjából és továbbra is az Ökotárs Alapítvány számára folyósítja a magyarországi civil szervezeteknek szánt támogatást.

Tehát a Magyar Kormány kénytelen volt meghátrálni. Ez nem is baj, hiszen tévedni mindenki szokott, ez alól nem kivétel sem a kormány, sem Lázár János.

Végezetül:

„Megvárjuk a Kehi vizsgálat végét. Ha ez tisztázza az Ökotársat, akkor kénytelenek leszünk bocsánatot kérni. Ha pedig történt visszaélés, akkor a norvég kormánynak kellene belátnia, hogy másra kell bízni a források elosztását.” (Lázár János)

A vizsgálat lezárult. Amennyiben sor kerül a bocsánatkérésre, arról is be fogunk számolni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.