Tőkés László úgy megsértődött, hogy Orbán Viktor lányos zavara adta a másikat

Régi harcostársak (Fotó: hetek.hu) Régi harcostársak (Fotó: hetek.hu)

Hiszik vagy sem: a volt püspök úr, Orbán Viktor miniszterelnök régi harcostársa annyira felkapta a vizet, hogy nem volt hajlandó aláírni azt a nyilatkozatot, amely egyebek mellett éppen az általa vehemensen képviselt, az összmagyarság autonómiáját szorgalmazó kitételt is tartalmazza. Pedig mindenki más aláírta, aki számít.

A kínos intermezzónak helyet adó esemény Budapesten, a Várkert Bazárban történt, ahol a határon túli magyarok legmagasabb fórumára, a Magyar Állandó Értekezletre (Máért) került sor december 3-án. Itt sikerült Tőkésnek megformálnia ezúttal a durcás óvodást, aki a nol.hu forrásai szerint megsértődött a szervezőkre, így még a beszédét sem volt hajlandó elmondani.

Ha már ekkora nagy veszteség érte a Kárpát-medencei magyarságot, nem árt tudni mi állt a jelenleg a Fidesz EP-képviselőjeként jegyzett ex-püspök gyermeteg viselkedésének hátterében. Nagy valószínűséggel az, hogy csak Kelemen Hunor, az ősi ellenség RMDSZ elnöke után mondhatta volna el beszédét, amit a hányatott múltra és jelenre való tekintettel, nehéz volt lenyelni az érintettnek. Ezért ahelyett, hogy szónoklatra nyitotta volna a száját, inkább csak annyit mondott: neki azt tanácsolták, spóroljon a szóval, nem jut mindenkire elég idő, így nem fogja megtartani a beszédét. Majd kinyomta a mikrofonját. Sőt, az ülést levezető elnök könyörgése dacára is hajthatatlan maradt.

A legnagyobb fájdalom viszont, hogy mindez Orbán Viktor jelenlétében történt, aki jobb híján kényszeredetten nevetgélte végig a váratlan színjátékot. Többen úgy emlékeznek, Tőkés a szünet után ott is hagyta a rendezvényt. Bármit is gondolunk Orbán Viktorról, az összmagyarság érdekeiről, ez a gesztus simán bunkóság, egy önző, kisstílű kirohanás volt Tőkés László részéről. 

Tőkés nem írta alá (fotó: nol.hu)

Annál is inkább, hogy bár az utóbbi időben Orbán inkább az RMDSZ oldalára állt, a többi erdélyi szervezet (így a Tőkés által képviselt Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács) már nem jut akkora támogatáshoz, mint 2010 után közvetlenül, azért a püspök úr sokat köszönhet a Fidesznek. Tulajdonképpen Orbán Viktor kínálta fel tálcán neki az EP-lista első helyét azért, hogy ne maradjon szegény az út szélén, miután az RMDSZ színeiben már nem kapott lehetőséget, saját pártja(i) pedig labdába sem rúghattak volna a választáson.

Úgy tűnik, Tőkés László régen elfelejtette, mit jelent az, hogy a közösségi érdek felülírja a személyes érdekeket, sérelmeket, kínkeserveket. Nekünk nem fáj, hogy Tőkés aláírása nem szerepel a Máért zárónyilatkozatán, viszont az összmagyarságnak szimbolikusan teljesen jogosan fájhat. Ez a Tőkés László már nem az a Tőkés László, ez van.