Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Katinka csak az ék, ami a roppantáshoz kell?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az úszószövetség körüli hisztériával kapcsolatos tegnapi cikkünk alatt találtam egy érdekes kommentet, amely tökéletesen illeszkedik az időközben nyilvánosságra került fejlemények sorába, amelyekről beszélünk kell. Túl azon, hogy Varga Mihály, közepes tehetségű könyvelő megállapodott a munkáltatókkal a béremelésről, akik elfogadták a kormány javaslatát: nagyot nőhet a minimálbér, és nagyobb járulékcsökkentés jön.

Addig is, ameddig ennek tiszta szívből elkezdünk örülni, térjünk vissza az úszáshoz, íme a meglátás:

Általában egyetértek veletek, és most is szinte mindenben, kivétel az, hogy a lakájmédia meg fogja próbálni lejáratni Katinkát. Szerintem nem teszi meg!
Katinka zseni az úszás terén, bátor és elhivatott, de szerintem maga sem tud róla, hogy már rég eszköz. Sajnos így gondolom, miközben tisztelem és becsülöm őt és a teljesítményét. Szerintem Gyárfásnak lejárt az ideje, és ez nem Katinka vagy a többi úszó, szakember véleménye miatt van, hanem a politikai háttér akaratából, ami meg a kormány. Magyarul selyemzsinórt kötöttek politikai szinten mr. Gyárfás nyakára! Hirtelen nem tudok más szakági szövetséget mondani az úszókon és a vízilabdásokon kívül, ahol ne politikus lenne az elnök. Valaki ki akarja túrni Gyárfást a helyéről – ami önmagában jogos is lenne – de az minden híresztelés ellenére nem Shane, hanem egy politikus, vagy politikusok csoportja. Ők rángatják a szálakat a háttérből, és Katinka csak az ék, ami a roppantáshoz kell. Szerintem Katinka ezt nem is érzékeli! Nem különbözik a stadion az uszodáktól. Sok mindent lehet még építeni ott, ahol most is építkeznek. Aztán meg az olimpia. Szóval nagy pénz van még az úszószövetségben. Remélem nem lesz igazam, és Katinkáék sikerrel járnak, és javulnak majd a dolgok, csak nehogy cseberből vederbe legyen a változás vége!

És itt vagyunk ma, ehhez képest szépen alakulnak a dolgok. Ne vegyünk rá mérget, de azért jó, ha tisztában vagyunk a meg nem erősített sajtóértesülésekkel. Miszerint már készen lehet a terv a MÚSZ átszervezésére. Blikkül ez úgy fest, hogy igencsak elképzelhető: a 2017-es, budapesti rendezésű világbajnokság előtt politikai nyomásra sikerül Gyárfást elmozdítani, aki a vébé szervezésén dolgozhatna tovább, ám a szövetség éléről távoznia kellene. És ha ez így lesz, akkor vagy Czene Attila egykori olimpiai bajnok úszó és egykori (2010-2012 között) sportállamtitkár, vagy pedig Seszták Miklós miniszterúrelvtárs, aki egyébként is a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke.

Ha ez nem volna elég, a jelenlegi sportállamtitkár asszonyság is közleményt juttatott el az MTI-nek, amelyben azt pedzegeti, hogy az úszók követeléseire illendő volna reagálni, mert amit Gyárfásék eddig reagáltak, az már nem elegendő. És noha az úszószövetség belügyeibe, tisztségviselőinek választásába nem avatkozhat bele az állam és a sportért felelős államtitkárság, a jelen helyzet mihamarabbi megoldását sürgeti és elősegíti. Akkor hát ízlelgessük mi ezt a nem várt fordulatot és azt, hogy az állam és a kormány hagyományosan jól ismert be nem avatkozása olyan dolgokba, amelyekhez köze nem lehetne, miként szokott végződni.

Majdhogynem jó hír is lehetne, hogy Mészáros Lölö és Rogán Antal neve ezúttal nem merült fel, de ha jól látom, amit a kedves olvasó már tegnap is jól látott, akkor mégiscsak arról van szó, hogy a pártállam gyűjteményéből valóban hiányzik a legeredményesebb magyar sportág. Azt még de facto nem gyűrte szövetségileg maga alá, és ez teljesen független attól, hogy Gyárfás Tamás egy olajozott maffiózó úgy egyébként, vagy sem. Mivel a magyar sportszövetségek nyakán kivétel nélkül hozzáértő pártkáderek ülnek teljes súlyukkal, tényleg tarthatatlan volt ez a helyzet.

Ahol Deutsch Tamásnak, Németh Szilárdnak, Kósa Lajosnak, Kocsis Máténak, Szalay Ennyihülyevénkurvát Ferencnek jár a sportági szövetségi elnökség, ott szerintem nem kérdés, hogy Seszták Miklós (vagy bármelyik hozzá hasonló) jellemtelen maffiózó kiváló személycserének tűnik. A KDNP dörzsölt sztárügyvédje és üzletembere, aki raklapnyi mocskos ügyben, úgy értem, gazdasági bűncselekményre hajazó disznóságban érintett, ideális jelöltnek tűnik. Arra mindenképpen, hogy világszintű teljesítményekért naponta vért köpő sportolók feje fölé köztörvényes bűnözökkel rokon pártkádereket ültessenek.

Csak azért, hogy ne a levegőbe beszéljünk és mert Seszták elvtárs jó elvtársról egyébként is kevés szó esik: ő az az ember, aki évekig volt részese olyan vállalkozások alapításának, amelyek szinte kivétel nélkül cégtemetőkben végezték rövid és kevéssé átlátható működésüket. Orosz és ukrán állampolgárok nevére néhány kisvárdai címre legalább 700 betéti társaságot jegyeztek be. A társaságok cégbíróságokon fellelhető dokumentumaiba szúrópróbaszerűen belepillantva az látszik, hogy az egy kaptafára alapított cégek bejegyzésénél közreműködő jogász rendre Seszták Miklós volt. Kifizetetlen közterheik, törvénytelen és követhetetlen tevékenységük miatt a cégbíróság azóta gyakorlatilag az összes céget felszámoltatta (részletek ITT és ITT).

Van még kérdés azzal kapcsolatban, hogy a soha semmibe be nem avatkozó kormány mekkora aljasságra készül? Túl azon, hogy megint egy tökéletesen korrupt pártkatona neve merül fel a Fidesz által teljesen maga alá gyűrt magyar versenysport kapcsán, a legnagyobb baj mégiscsak az a helyzet, amibe a sportolókat belekényszerítik.

Amellett, hogy egy Seszták-típusú, hatalomhoz gondolkodás nélkül lojális fazon maximális garanciát jelent arra, hogy a szakmai szempontokat a politikai érdekek írják felül, most az lesz, hogy bár nem feladata és semmi köze nem lehetne hozzá, a kormány nagyvonalúan kegyet gyakorol, és eltávolítja az embert, akinek személyével kapcsolatban a legtöbb kritika merült fel. Ha az úszók ezt elfogadják, akkor borítékolható, hogy az eddigi fos rendszert egy másik fos rendszer vált fel, csak nem Gyárfás áll majd a kupac tetején, hanem egy Seszták, vagy egy állampárthoz hűséges bárki más. Ha az úszók ezt nem fogadják el, akkor lehet majd mutogatni, hogy lám-lám, mi áldozatokat hoztunk, figyelembe vettünk, jót akartunk, de ezeknek sehogy nem jó.

Tartok tőle (és nekem se legyen igazam), hogy az egyes társadalmi csoportok felszalámizásának, elhallgattatásának jól bevált receptje ezúttal sem fog csődöt mondani. Remélem ugyanakkor, hogy Hosszú Katinkában nagyobb az elhatározás és a teljes reform iránti elkötelezettség, minthogy belemenjen egy ilyen látszatcserébe és visszavonulót fújjon.

Az, hogy a kaméleont megszégyenítő dörzsölt Gyárfás helyére egy ideológiailag vegytisztán elkötelezett, hasonló maffiózói kvalitásokkal bíró pártkatona kerül, nem javít a helyzeten, viszont jó eséllyel ront rajta. A kirakatmegoldásokkal, ráadásul az ilyen típusú politikai manőverekkel hatalmasat lehet rombolni azon a sportágon, amely mindig a legnagyobb nemzetközi elismeréseket hozta Magyarországnak. Azért, hogy néhány folyton éhes narancskáder jóllakjon, túl nagy árnak tűnik ez. Úgyhogy kíváncsian várom a fejleményeket, egyúttal javaslom a magyar kézilabda hanyatló teljesítményét szem előtt tartani. Oda Kocsis Nembuzeráns Mátét sikerült kakas minőségbe beejtőernyőzni a szemétdombra.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.