Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ennek oka is, felelőse is van. És áldozatai is vannak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,018,900 forint, még hiányzik 1,981,100 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az LMP szerint a nyugdíjasok foglalkoztatása jelentősen segíthetne az ország munkaerőproblémáinak megoldásában, így azt a kormánynak ösztönöznie kellene és nem tiltania.  Schmuck Erzsébet frakcióvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatóján bírálta a kabinetet, amely szerinte az elmúlt években ellehetetlenítette az idősek munkavállalását azzal, hogy kényszernyugdíjazást vezetett be a közszférában a korhatár elérésekor, és akiknek mégis lehetőségük van tovább dolgozni, választaniuk kell a két juttatás között. Az LMP eltörölné a kettős juttatás tilalmát. Úgy látják: a szociális szférában, az oktatásban vagy az egészségügyben nagy hasznát vehetnék az idősebbeknek.
Szintén eltörölnék a korkedvezményesen vagy rokkantsági alapon nyugdíjazottak juttatására vonatkozó korlátozásokat – tette hozzá -, és támogatnák az idősek részmunkaidős foglalkoztatásának lehetőségét, digitális készségeik fejlesztését.
MTI

Így, rendben is lenne. Azonban azt a generációt, amelyiktől most az LMP a megváltást várja, már lemészárolta a kormány, vagy legalábbis mindent megtett ennek érdekében. Tudom, Gyurcsány. De hetedik éve Orbán van.

Most nyilván nem a 90 évesekről lehet szó, hanem a frissnyugdíjasokról. De beszéljünk nyugodtan a mai 40-65 éves korosztályról. Ők azok, akik a rendszerváltáskor vagy fiatal szülők voltak, vagy még szülők sem voltak. Ők azok, akik beleszülettek a Kádár-rendszerbe, nem maguk alakították, módjuk sem volt erre. Örökölték és vagy felfogták, miről szól, vagy nem, mert túl fiatalok voltak.

Ez a generáció az, amelyik megszenvedte a rendszerváltást – ugyanis ne felejtsük el, hogy az eufória rövid volt, az új rendszert a maga teljesen új követelményeivel megtanulni gyötrelmes – és ők azok, akiknek meg kellett küzdeni a gyermekneveléssel, munkával, devizahitellel.

Ez az a generáció, amelyiknek még segítenie kell a gyermekeit és már segítenie kell a szüleit. Ez a generáció az, amelyik még oroszul tanult az iskolában, vagy ha nem, akkor sem feltétlenül kapott használható nyelvtudást.

Ez a generáció az, amelyik a nem túl régen dúló ifjúságkultusz első áldozata lett. Ők azok, akik 40 évesen már sehová sem tudtak elhelyezkedni, ha elveszítették az állásukat, mert a munkáltatók ragaszkodtak a fiatal, többdiplomás, nyelveket beszélő munkaerőhöz akkor is, ha csak egy rétesboltba kerestek eladót. Mert megtehették és meg is tették.

Ez a generáció izzadt és izzad vért azért, hogy valahogy kinyögje a lakásra felvett hitelt, a gyerek tandíját, a szülei ápolási költségeit. Ez a generáció az, amelyik most minimálbéren tengődik, hacsak nincs valami nagyon kurrens szakmája, mert a kora miatt csak olyan munkára vették fel, amit a fiatalok nem vállaltak.

A munkáltatóknak sokkal olcsóbb volt – ma is olcsóbb – diákokat foglalkoztatni. Egy egyetemista lány ötezerszer könnyebben kapott és kap meg például egy trafikos eladói állást, mint egy negyvenhét éves családanya.

Ez az a generáció, amelyiknek nagyon alacsony nyugdíja lesz, ha lesz egyáltalán. Mert ez az a generáció, amelyiknek az Orbán-kormány eltapsolta a magánnyugdíj megtakarítását. Ez a generáció az, amelyiknek a saját gyerekei a szemére hányják, hogy ő tehet a kommunizmusról (nem, nem ő tehet), de ő tehetett a munkanélküliségről is (arról sem ő tehetett), mert elfoglalja a helyet a fiatalok elől. Ez az a generáció, amelyiknek kérvényt kellett írnia Orbán tekintetes úrnak, ha tovább akart gyógyítani, vagy tanítani és ez az a generáció, amelyiknek le kellett és le kell mondania vagy a nyugdíjáról, vagy a fizetéséről, ha tovább dolgozik. Kivéve a parlamenti képviselőket, mert nekik jár mindkettő. Innen is üdvözlöm Harrach Péter nyuggert.

Tehát ez az a generáció, amelyik vért izzad évek óta, amelyikbe a lábát törli a kormány, a munkáltató, a bank és aki csak arra jár. Most pedig lehetséges, hogy mégis kellene ez a generáció. Az a helyzet, hogy aki évek óta közmunkán tengődik, minimálbérből nyomorog, miközben igyekszik helytállni a családban is, az már mentálisan, fizikálisan is közelebb van a roncshoz, mint amit az életkora indokolna. Amelyikük még tartja magát, az vagy már elment ebből az országból, vagy most tervezi. Aki már nyugdíjas és kiesett a munka világából, nehezen fog újra beállni a kórházi ágytál mellé.

Ez van és ezzel előbb, vagy utóbb szembe kell néznie a kormánynak is, az ellenzéknek is és a teljes magyar társadalomnak is. Szép csöndesen döglődik az ország. Ennek oka is, felelőse is van. És áldozatai is vannak.adomany

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!