Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hát ne lájkold, baszom alássan. De legalább gondolkodj el rajta

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azt hittem, ez egy csöndesen unalmas nap lesz, amilyennek a vasárnapnak tűnő hétfőnek lennie kell. Ehhez képest megbolydult a szerkesztőség, mindenki sík ideg. Én is. Nem most kezdődött ez, egy ideje már sokasodnak az intő jelek. De most csordult túl a pohárkám, amibe ki ivott bele már megint?

Aki figyeli az írásainkat, már felfedezhette, hogy – bár a kormánypárt nyomasztó túlsúlya miatt többnyire a Fidesz-KDNP van porondon – kivétel nélkül minden pártnak beszólunk, ha úgy érezzük, fontos valamire felhívni a figyelmet. Igen, beszólunk, mert ezt választottuk. Mindig van néhány okos olvasó, aki nehezményezi, hogy mi mindenben a rosszat látjuk. Aha, azt. Ez a dolgunk. Nem nálunk kell keresni a virágzó pitypang feletti extázist. Ez van. Másoknak az nem tetszik, hogy nem virágnyelven fogalmazunk és sokszor elég keresetlenül mondjuk el a véleményünket. Igen, ez egy ilyen hely. Mi kimondjuk.

Azonban nem lehet nem észrevenni azt, hogy kezd nálunk is kialakulni egy olyan jelenség, ami ellen már közel egy éve ordítunk, ugatunk, hacsaknem beszólunk. Minden áldott nap. Ez pedig a szektásodás.

Írhatunk nyugodtan a kormánypártról kritikát, az rendben van. Mindaddig, ameddig be nem szólunk valamelyik másik pártnak. Mert abban a pillanatban jön a sértett hörgés: ezt nem kellett volna, Gyurcsány nem ilyen, mindenki hülye, de a DK, az LMP, az MSZP, az XYZ bezzeg és aki őket kritizálja, az lényegében saját kezével veri szét az ellenzéki pártokat.

Drágáim! Ideje lenne belenézni a tükörbe! Az nem úgy van ám, hogy az egyik feketeseggű, a másik hófehér. Centire pontosan ugyanolyan szektás, vakhitű az, aki kritikátlanul ugrik az általa favorizált pártot/politikust ért kritikákra, mint aki Orbán lábát nyalja. Aki képes foggal-körömmel nekiugrani a másik olvasónak, vagy az adott cikk szerzőjének azért, mert az ő szerelme tárgyát – itt jöhet egy Gyurcsánytól Schifferig nyúló névsor – nem látja tökéletesnek, az egészen nyugodtan elmehet orbánhívőnek is. Nincs különbség közte és a ridiküllel-bottal a vezért védő elvakultak között. Akkor sincs különbség, ha ezt mindenki kikéri magának.

Marhára gyorsan be kellene ezt fejezni. A szar az akkor is büdös, ha DK-s, ha LMP-s, ha MSZP-s, ha KDNP-s. Ami ellen mi minden alkalommal szót emelünk, az nem a valamilyen okból, megfontolásból Fideszre szavazók tábora, hanem az elvakultan, ész nélkül, kritikátlanul rajongók szektája. Pontosan ezért nem óhajtunk, sőt, nem is fogunk helyt adni annak, hogy a Szalonna közösségében is kialakuljanak ezek a beteges csoportosulások.

Ahogy nem fogunk helyt adni és nem is tűrjük el azt, hogy amennyiben egy nemszeretem véleményt fogalmaz meg bárki, azt meg lehessen támadni, ki lehessen szekálni azzal, hogy hát ez jobbikos!

És ha jobbikos, akkor mi a jó büdös franc van? Vagy ha éppen fideszes, akkor mi van? Mi, akik napról napra nagyon sokat dolgozunk azért, hogy működjön ez az oldal, örülünk és szívesen fogadunk mindenkit, aki elég nyitott és elég érdeklődő ahhoz, hogy olvassa az írásainkat. Igen. Akkor is, ha jobbikos, ha fideszes, dékás, liberális, jobboldali, baloldali, konzervatív, vagy akár mindenből egy kicsi. Erről szól ez az egész. Ezért csináljuk. Ez a célunk. Hogy fogadjuk el, de legalább toleráljuk a másikat. Hogy pont annyira tiszteljük a hozzánk képest más párthoz vonzódókat, mint a pártnélkülieket. Annyira tiszteljük, amennyi tiszteletet mi elvárunk.

Ha holnap Vona Gábor venné a fáradságot és hozzászólna valamelyik cikkhez, mi lenne? Széttépnék az olvasók? Nekünk kellene megvédenünk azt az embert, akit ezer okból is kritizálunk? Nem lenne célszerűbb figyelni egymásra és gondolkodni?

Basszus, nincs több ország! Nincs külön ország a szektásoknak. Nincs külön hely a Fidesz-szektának, a DK-szektának és a többinek. Meg azoknak, akik ezek ellen vannak. Elképesztő, mi van ebben a nyomorult országban.

Nem lájkolom, mert a végén dícséri az LMP-t, mondja a kedves olvasó. Hát ne lájkold, baszom alássan. De gondolkodj el rajta, hogy valakinek a véleményét, mégpedig a normálisan megfogalmazott véleményét olvasod. Valakiét, aki éppen azt az eget látja maga fölött, mint te. Valakiét, aki talán mást gondol, de semmivel nem rosszabb nálad.

Igykeztem higgadtan megfogalmazni a gondolataimat és be is fejezem itt, mert elfogyott a higgadtság. A végére csak ennyit:

A magunk részéről mindenkit és mindenkinek a véleményét örömmel vesszük. Akkor is, ha nem értünk egyet vele. Akkor is, ha vonzódik valamelyik párthoz és akkor is, ha nem. Viszont nem kérünk a közösségi oldalunkon sem a rasszizmusból, sem az antiszemitizmusból, sem az öncélú gyalázkodásból, sem a szektásodásból. Bármilyen irányú, színű is legyen az. Nem kérünk és nem tűrjük el.

Tudom, hogy most páran halálosan megsértődnek. Nem baj, tegyék. Hátha – miután kiduzzogták magukat – hajlandóak lesznek elgondolkodni. Legalább egyszer.adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.