Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Vendégírás: Róza néni kiszámolta

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kasztokat építünk. Ezt tanuljuk Indiától, ezért kellett aláírni a „Gangeszügyi” Minisztériummal azt a valamit. („indiai víz-, folyógazdálkodási és Gangesz helyreállítási minisztériuma” – az Origo szerint, így… Nem kellett volna több nagybetűs szó esetleg?)

Már csak ezzel a Boldogságügyi Minisztériummal kellene valami együttműködési szándéknyilatkozatot aláírni és akkor már tényleg mindenki boldog lesz nálunk is…Ha kell, akár parancsszóra is…lassan. De ilyen is van (kérdés, hogy igaz-e a mondás, mi szerint „a pénz nem boldogít”):

Egyre többet keresnek a jól kereső magyarok, írja a Világgazdaság. Ez nagyon jó hír. Nekik, mármint a jól kereső magyaroknak, sőt egyes bérből/fizetésből élő magyaroknak is, mert hogy:

„A múlt évre vallott (tehát 2015-re) legmagasabb munkaviszonyból származó bérjövedelem 1 milliárd 757,4 millió forint volt”, ez havi 146.450.000 forintot jelent (jól számoltam???!!!).

Ezzel szemben a 347/2014. (XII. 29.) Korm. rendelet szerint 2015-ben:

Minimálbér (kötelező legkisebb munkabér): 105.000 Ft/hó

Garantált bérminimum (a  legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló) garantált bérminimuma: 122.000 Ft/hó

Továbbá a közfoglalkoztatási bérek „kasztok” szerint:kf
Tehát a legalacsonyabb közfoglalkoztatási, azaz munkáért járó havi bér 79.155 Ft volt tavaly.

A 2015. évi átlagbér Magyarországon
247.800 Ft volt.

Így tehát a havi 146.450.000 Ft, 2015-ben körülbelül:

– 591 havi átlagbérnek, vagy
– 1200 havi bérminimumnak, vagy
– 1394 havi minimálbérnek, vagy pedig
– 1850 havi közfoglalkoztatási bérnek felelt meg 2015-ben
(fentiek mind bruttóban értve).

Vagy másképp: ezt az összeget a sok-sok keményen dolgozó magyar(?!) kisemberből „a legkisebb” több, mint 154 év alatt, aztán érettségizettként 100 év alatt, átlagbéresként pedig közel 50 év alatt keresheti meg.

Divatban van még a társadalmi igazságosság? Vagy mindig csak utópia volt? Tényleg ekkora lehet a különbség ember és ember, képességek és képességek között? Vagy csak tudni kell jó helyre születni?

Egyébként meg nem azzal van baj, hogy annyi amennyi a legmagasabb bérjövedelem kis hazánkban (mondhatni: ügyes… vagy inkább sok hasonlót kívánunk?) hanem azzal, hogy miért annyi a „legalja”?

Ja, és akkor mi van azzal amit…amennyit elloptak, nagyságrendileg nem 1,7 milliárdnyi (feltehetően munkával szerzett) jövedelmet messze meghaladóan? Csak úgy számolgattam, elgondolkoztam…

Róza néni
🙂

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.