Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Holnap egyenként mindenkivel így fognak leszámolni, és nem marad, aki kiálljon értünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,141,887 forint, még hiányzik 1,858,113 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hát ez van, piros napos, sátoros ünnep, megértük, hurrá és halleluja: a totális sajtó- és vélemény- és szólásszabadság jegyében megszűnt a Népszabadság. Nem írok szándékosan felfüggesztést, mert bár a hír úgy szól, hogy a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig felfüggesztik a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását, van itt pár olyan dolog, ami nyomasztóvá teszi ezt a történetet. Ami miatt a felfüggesztés olcsó átverésnek tűnik számomra.

Nem kezelem tényként, csak emlékeztetni szeretnék: régóta közszájon forog a pletyka, miszerint a több fontos lapot is birtokló, osztrák tulajdonban lévő Mediaworks kiadó körül kormányközeli cégek szaglásznak, és hogy a fideszesek konkrétan a Mediaworks megyei lapjaira és a Nemzeti Sportra fenik a fogukat. Idén nyáron az is világossá vált, hogy éppen valami Mészáros Lőrinchez közeli cég sertepertél a Mediaworks körül.

Ehhez tegyük hozzá, hogy mai hírek szerint – miután a nol.hu tegnap este óta nem frissült és reggel 9 óta elérhetetlen – a szerkesztőséget nem értesítették, a főszerkesztőt nem értesítették erről a lépésről, több munkatárs azt állítja, puccs történt. Sőt:

Az Index információi szerint a Népszabadság több munkatársa szombat reggel motoros futár által kézbesített levelet kapott, amelynek értelmében felmentik őket a munkavégzési kötelezettség alól. Nem tudnak bemenni a helyükre, nem tudják megnyitni az emailezésüket sem. Fizetést  még kapnak (csak az alapbérüket), ám mától nem kell dolgozniuk.

A hivatalos halandzsa – hogy új koncepció, üzleti modell, átalakítás – különösebben nem érdekel, nem is hat meg. Nem tudom, ezt demokráciákban minek hívják, de ebben a halszagból lett dögszagban nekem úgy tűnik, hogy valamiféle gennyes leszámolásról lesz itt szó. A Rogán-féle vállalhatatan luxus-helikopterezésért, Matolcsy áporodott, bűzös magánéleti lírájáért, és minden olyan napvilágra hozott információért, amibe nem banánköztársaságokban kormányok belebukni szoktak. Banánköztársaságokban és névleges demokráciákban viszont a megtorlás, ellehetetlenítés, felvásárlás, elhallgattatás az egyenes következmény.

nepszab

És nem az a meglepő és ijesztő, hogy bedarálták a lapot (tudtuk, csak nem sejtettük), hogy esetleg politikailag kilóra felvásárolt, rezsimszolga, félanalfabéta gázszerelők érdekeltségébe kerül, hanem a hogyan, a miként. Azért az nem éppen a szürke hétköznapok velejárója szokott lenni, hogy egy lapot egyik napról a másikra felfüggesztenek, lekapcsolják az online kiadását, kiröhögik az előfizetőit. Akármilyen kevéssé pragmatikus, veszteséges piaci modellben működött, akárki is a tulajdonosa, azért az alapvető szokott lenni, hogy a tisztelt kollégát és gyapotszedő munkást előző nap tájékoztatjuk arról, hogy mi lesz holnap. Hogy a kretén ne arra készüljön, hogy új/régi helyre költözünk, vasárnap buli, hanem hogy ennyi volt, holnap alhat délig.

De mert ismerjük az előzményeket és mert képesek vagyunk összeolvasni a mai történésekkel, pontosan látjuk, mennyire elkeserítő a helyzet. Ki lehet az a baromarc, aki felfüggeszti a működését és minden bevételről lemond arra az időre, amíg azon gondolkodik, miként lehet tök mást csinálni ebből, ami van? Ja, hogy nincs ilyen, hanem az van, hogy vége a népszavazásnak, győztünk, megvan az új egység, viszont Rogán szaros bilije olyan szinten a fejünkön landolt, hogy ki sem látszunk belőle. Hát itt volt a nagyszerű pillanat elhallgattatni egy újabb lapot, amelyik nem a hatalom szája íze szerint ír, ahol az újságírók munkaköri leírása nem merül ki a propaganda ész nélküli szajkózásában. Lázár kinyírta az Origót, a Népszabadság pedig szintén kényelmetlen volt, útban volt.

Szeretném felhívni az örömükben táncra perdülő Bayer Zsoltok és hithű rajongók figyelmét, hogy itt és most nem a lap politikai, ideológiai hovatartozása, minősége, milyensége a kérdés, hanem az eljárás és az az ocsmány, vérfagyasztó mód, ahogyan a magát demokratikusnak hazudó kormány lassan, de nagyon biztosan felzabálja a magyar szólásszabadságot. Nem akárhogyan, hanem diktatórikus, sunyi, aljas, geci módszerekkel. Ha a Magyar Időket vagy a Magyar Hírlapot számolná fel valaki ugyanilyen gyalázatos módon, esetleg a G. Fodor nevű torz lelkéből táplálkozó 888-at, azért is szót emelnék.  A VS-sel és az Origóval elindult folyamat, amelyet az ATV szemmel látható színeváltozása kísért, most újabb állomásához érkezett. A kormány harácsoló maffiamódszereivel és demokráciafelfogásával ellentétes világnézetet valló entitásokat meg kell szüntetni.

Még egyszer: sugárban hányok a kormánypárti sajtó elvtelenségétől, de elfogadhatatlannak tartanám bármely seggnyaló sajtóorgánum kivégzését (a közpénzes csapokról nyilván azonnal letiltanám őket), merthogy ezzel a demokrácia sérülne, a szólás és vélemény szentnek vélt szabadsága. Aki tapsolva örül annak, hogy kilőttek egy újabb, teljesen fölösleges, kártékony, ballibsi oldalt, annak nincs igénye a demokráciára, annak a Fidesz az Isten. A Fidesz nevű fertőző betegség márpedig erről szól: az autokrácia, a tekintélyelvűség imádatáról, és arról, hogy nem tűrjük a pluralizmust, az ellenvéleményt, szeretjük, ha megmondják, mit gondoljunk, mit szabad gondolnunk. Eldöntheti egy ember, hogy mi a jó, és az lesz.

Ha ma Magyarországon a kormánypárt következmények nélkül kivégezhet egy mértékadó lapot és hírportált csak azért, mert szerepet vállalt mocskos ügyeinek feltárásában, ha visszamenőleg minden írást elérhetetlenné lehet tenni, akkor ma Magyarország nem demokrácia, hanem önkényuralom. Ha az újságírók a sajtóból értesülnek arról, hogy mihez tartsák magukat, ha visszamenőleg le lehet tiltani minden korábbi tartalmat, akkor ez itt az állampárti cenzúra eddigi legmocskosabb húzása. Amiből eddig sem volt kevés.

És ne fárasszon senki, a Mediaworks a legkevésbé se fárasszon azzal, hogy veszteséges a lap, azért kellett bezárni. Magyarországon minden lap veszteséges, amit nem közpénzből tömnek, mert Magyarországon egy elvetemült hatalom irányítja kénye és kedve szerint a médiapiacot. Ez itt már a fal. Innen már megint nincs hova hátrálni. Ma a Népszabadság, de felkészülhet az összes többi még ellenzékinek, vagy függetlennek számító médiaorgánum is egészen nyugodtan. Mert akit nem bírnak más módon elhallgattatni, azt megzsarolják, felvásárolják.

Diktatúrákra jellemző leszámolás ez, ne szépítsünk rajta, semmilyen üzleti, piaci megfontoláshoz nincs köze, kizárólag Orbán Vitkor teljhatalmához van köze. És ha valaki azt hiszi, hogy ez nem ügy, ez nem a mindannyiunk ügye, akkor téved. A 98%-os, fideszes médiakonszolidáció ma ennyiről szól: nálunk a közpénz, bármit megvehetünk, bármit bedönthetünk, bármit megtehetünk. Az adófizetők pénzéből zsírosodó Mészáros Lőrincek most bekebelezték a még szabad sajtó újabb szeletét. A olvasókat meg a saját pénzükből törölik pofán. Mert ezek tényleg azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, teljesen mindegy, hogy mit tesznek, ha a sajtón keresztül nem szivárognak át a korrupciós ügyek. Hiszik, hogy elég lesz bedönteni a független magyar médiát és akkor örök életük lesz a hatalomban. Most kellene valami nagy-nagy tüzet rakni, mert holnap már késő lesz. Holnap egyenként mindenkivel így fognak leszámolni, és nem marad, aki kiálljon, szót emeljen, tiltakozzon értünk.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!