Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Remélhetőleg a bíróság előtt is humoránál marad, drága miniszter úr

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap lemaradtam ugyan Lázár János félretájékoztató stand-upjáról, ezt ma pótoltam. Nem kellett volna, mert még nem vagyok erőm teljében, de ez van. Nézzük, mire gondolt a költő.

„ Az újságírók, akik Soros György pénzéből élnek, sokszor kritikával illetik a közmédia munkatársait, hogy adófizetők pénzéből élnek, de nem tudom, miért.”

Az a helyzet, hogy tisztelt mindenminiszter úr kissé csúsztat. Jó nagyokat. Pár dolgot nem árt tisztázni. Soros György magánember, a pénze magánvagyon. Az alapítványai nyilvánosak és legálisak. Amelyik újság – vagy egyéb szervezet – pályázik az alapítványi összegből valamennyire és elnyeri a kért összeget, azt nem egy zárt borítékban, az éj sötétjében kapja, hanem szabályosan, ellenőrizhető és nyilvános módon. Soros Györgyöt lehet kedvelni és lehet nem kedvelni, de valamiféle sunyi dologra célozgatni az alapítványi összegek kapcsán – mondjuk így – nem elegáns.

Ezek a Soros-pénzek távolról sem jelentenek fedezetet egy újság fenntartására, az újságírók nem soros pénzéből élnek. Ráadásul rá is vannak szorulva a támogatásra, ugyanis az Orbán-kormány igyekszik nagy erőkkel kivéreztetni az ellenzéki sajtót, például úgy, hogy kizárólag a baráti lapokhoz irányítja a többszörösen túlárazott állami hirdetéseket.

Ellenérzés nem a közpénzekből élő közmédia munkatársaival szemben van – az viszont elég gusztustalan dolog, ha egy párt a közmédiát kizárólag saját propaganda céljaira használja – hanem azokkal a lapokkal szemben, amelyek elméletileg magán-működtetésűek, gyakorlatilag azonban a pártpropagandáért cserében a kormánypárt tartja el őket közpénzből. Azokról a lapokról van szó, amelyek valós versenykörülmények között egy hónapig sem maradnának talpon, az olvasottságuk és a reklámbevételeik köszönőviszonyban sincsenek egymással.

„Ha ennyi volna az ország baja, minden rendben lenne– válaszolt arra a (jogos) kérdésre Lázár, hogy miért zártkörű rendezvényen mutatták be a közpénzből készült Egy szabad országért című dal videóját tegnap.”

Sajnos nem ennyi az ország baja, köszönhetően a remek kormánypártnak és a még remekebb ellenzéki pártoknak. Azonban itt nem arról van szó, hogy valaki a saját pénzén rendelt egy nótát és annak bemutatójára nem enged be mindenkit, hanem arról szól a történet, hogy közpénzből sikerült kifizetni 50 millió forintot egy újramelegített halkonzervért, amit elméletileg az egész ország üdvére rendelt meg Schmidt Mariska, mivel Orbán Viktor már kitolatott az ügyből. Márpedig ha a mi pénzünkből fizetik a halkonzervet és nekünk szánják, akkor mi az, hogy a sajtót nem engedik be? Rinyálni tetszenek?

„Magyarország arra készül, hogy megváltoztassa az Európai Bizottság bürokratáinak döntését a kötelező kvótáról. Mivel a kormány ehhez nem elég erős, az emberek segítségét kérik az október 2-i népszavazáson.”

Láthatnánk azt a uniós döntést, ami ellen szavazunk? Ha létezik ilyen, tessék szépen nyilvánosságra hozni, ne csak mesélgessenek róla. Ha nem létezik ilyen hivatalos döntés, akkor miről beszélünk? A Fidesz-kormány elkölt 5 milliárd forintnyi közpénzt valamire, ami nem is létezik? Vagy a Fidesz közpénzből és nem a pártkasszából óhajt kampányolni és felmérni a szavazói aktivitást a választásokra? Amennyiben a népszavazás megbukik, lemond Orbán Viktor? Jó, csak vicceltem.

„Lázár szerint hatalmas előny az ellenzék számára, hogy nem közvetíti a közmédia a parlamenti üléseket. – Képzelje csak el, hol lenne a népszerűségünk, ha az ország minden hétfőn látná, mit művelnek az országgyűlésben.

Én inkább azt képzelem el, hogy mit szólnának a választópolgárok ha látnák, hogy az ország miniszterelnöke és miniszterei micsoda surmó, pökhendi, pofátlan módon kerülik meg az ellenzéki képviselők által feltett kérdéseket. Akkor látnák a tévénézők, hogy az általuk a parlamentbe küldött, őket képviselni hivatott politikusokat semmibe veszik és a kormány tagjai otromba gúnyolódással helyettesítik a válaszokat, miközben magántulajdonként kezelik az ország vagyonát.

Lázár János nem tegnap kezdte el gyakorolni a cinikus pofátlanságot, de mára olyan szintre fejlesztette, hogy az embernek még akkor is kinyílik a bicska a zsebében, ha nincs is ott ez a vágóeszköz. Remélem, nem fogja elhagyni a mindenminisztert a sajátos humora akkor sem, amikor majd nem a sajtó, hanem a bíróság teszi fel a kérdéseket.adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.