Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert Péter középcsatár úgy tanulta a futsallos továbbképzésen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Két lovagkereszt postázása közötti szünetben történt tegnap, hogy a török puccskísérlet/önpuccs-kísérlet (?) után, elsőként az úgynevezett magasrangú politikusok sorában – a török kormány iránti szolidaritás jegyében -, Szijjártó Péter Ankarába látogatott és ha már ott volt, használta a nyelvét. Beszélés céljából.

Az önkéntes és szimbolikus látogatás célja előkészíteni Orbán őszi, törökországi látogatásának terepét, amelyre – most mondom, hogy aztán ne legyen meglepetés – valószínűleg október 23. előtt egy nappal kerül sor és legalább három napig fogja távol tartani a miniszterelnököt szeretett hazájától.

Mivel az MTI szolgálatkészen tartotta a mikrofont bele az arcába, a külgazdasági és külügyminiszter (nem nagyon áll rá a billentyűzetem ennek a tisztségnek a leírására, a kezem még annyira se) eldarálta a betanított, az abszurd, a groteszk és a félelmetes felső határán lavírozó szövegét:

  • Európának és benne Magyarországnak minden kétséget kizáróan az az érdeke, hogy Törökország stabil legyen. Ha Törökország nem stabil, akkor az Európára háruló bevándorlási nyomás drámai módon növekedhet, és újra tömegesen zúdulhatnak az illegális bevándorlók a nyugat-balkáni útvonalra.
  • El kell utasítani Törökország destabilizálására irányuló minden kísérletet. Ennek megfelelően Magyarország elítélte a júliusi 15-i katonai puccskísérletet. Aki Törökország stabilitását támadja, az Európa biztonságát támadja.
  • Kifejezetten károsak a hatalomátvételi kísérlet felelőseinek felderítésével kapcsolatos külföldi kritikák. Egy katonai puccs komoly dolog, éppen ezért komoly választ is igényel. Tiszteletben kell tartani a demokratikusan megválasztott elnöknek és a kormánynak a történtekre adott válaszát.
  • A barát az bajban is barát, aki mellett ki kell állni. Törökország az Iszlám Állam elleni harc és a NATO-kötelezettségek miatt is fontos szövetségese Magyarországnak; nélkülük a szíriai helyzetet sem tudja rendezni a nemzetközi közösség.
  • A török kérésének megfelelően a magyar hatóságok alaposan kivizsgálják, hogy egyes Magyarországon működő szervezetek veszélyeztetik-e Törökország stabilitását, illetve együttműködnek-e ilyen tevékenységet folytató mozgalmakkal. Ha igen, akkor Magyarország meg fogja tenni a saját, valamint Törökország és Európa biztonságának garantálásához szükséges lépéseket (ennek a gesztusnak a súlyosan felháborító, ellentmondásos mivoltáról ITT írtunk).

Bár Szijjártó július 15-ét követő villámgyors szolidaritási ömlengéséről – amelyben a török puccskísérletet csuklóból terrorcselekménynek nevezte – a maga idején ITT megemlékeztünk, és a virágzó török demokrácia majdnem mindennél aggasztóbb voltáról is ejtettünk már néhány szót ITT, ez a diplomácia legsilányabb bikkfanyelvén fogant, tartalmát tekintve hátborzongató nyilatkozat is megérdemel egy kisebb eszmefuttatást.

Ehhez ismételjük át, hogy jelen állás szerint mit tudunk a sikertelen puccsot követő törökországi állapotokról, amelyek fényében a toporzékolás és hisztérikus vergődés miniszterének nyilatkozatát értelmezni kellene. Erdogan országában több mint 50 ezer ember útlevelét vonták be mostanig, mintegy 20 ezer embert vetettek börtönbe, a közigazgatás minden szintjén, a hadseregben, az oktatási szektorban kiemelten folyamatosak az elbocsátások. Néhány napja 38 ezer tisztességes bűnözőt engedtek szabadon a börtönökből, hogy elférjenek a vélelmezett puccsisták, akikről Erdogan tudni véli, hogy Fethullah Gülen hitszónok hívei. Két napja azt is tudjuk, hogy az államvezetés paranoiája odáig fajult, hogy begyűjtik az FG betűpárost tartalmazó forgalmi rendszámokat, mivel azok a puccs megszervezésével vádolt Gülenre, mint kamuellenségre emlékeztetnek. Mindemellett Törökország ideiglenesen felfüggesztette az Emberi Jogok Európai Egyezményét, miután Erdogan szükségállapotot hirdetett és nekiállt ész nélkül tisztogatni. Hogy embereket miként semmisítenek meg (fejeznek le, beleznek ki), arról is esett szó valamelyik hivatkozott írásunkban.

Ezeknek a tényeknek az ismeretében egyre lesújtóbb szembesülni azzal, hogy Orbán kormánya – amelynek Szijjártó az egyik közönséges végrehajtója és szócsöve – teljes mellszélességgel, önként és dalolva kötelezi el magát (akár azzal a szövetséggel szembemenve is, amelynek tagja) egy szövetségen kívüli harmadik fél mellett. A sunyi, torz magyarázat, amely visszatérő motívuma ennek az érthetetlen elköteleződésnek, egy úgynevezett demokratikusan megválasztott elnöknek és kormánynak a kényszeres, manipulatív invokálása.

Péter középcsatár nyilvánvalóan nem érti a demokrácia fogalmát, de ha értené is, nem az a dolga, hogy ennek tudatában büfögjön. Hanem az a dolga, hogy az Orbán-féle avas repertoárból előhúzott csatakiáltásokkal manipuláljon: aki támadja X-et, az valójában Z-t támadja, nem elég, hogy Y-t. Egybites diplomácia kezdőknek. Leegyszerűsíteni, a lényeget elhallgatni, néhány közérthető és érdeklődésre, avagy jótékony pánikra számot tartó vonatkozásra kihegyezni az üzenetet.

Péter középcsatár! Egy kormány, egy rezsim nem kizárólag, és egy idő után nem is elsősorban attól lesz demokratikus, hogy demokratikusan választották meg (Törökország vonatkozásában ez ráadásul komoly fenntartásokkal kezelendő), hanem attól, hogy leváltható demokratikus úton, vagy sem. Mivel Erdogan beteg és pusztító rezsimjét nem lehet demokratikusan leváltani, az a rezsim nem demokrácia. És senkit nem érdekel ebben az összefüggésben, hogy esetleg korábban demokratikusan választották meg. Főleg, ha nem.

Ráadásul, Péter középcsatár! A történelem szolgáltat eléggé meggyőző példákat arra, hogy miért orbitálisan veszélyes az, amit ti szajkóztok. Ha jól tévedek, Hitlert is demokratikusan választották meg, mégsem gondolja azt senki, hogy a holokauszt tető alá hozását tiszteletben kellene tartani, vagy hogy mivel a német nép egy elmebeteg állatra szavazott demokratikusan azért, hogy tömegeket irtson ki, ez szintén tiszteletre méltó és mindenkinek kuss.

A bajban lévő barát legfeljebb néhány óra erejéig volt bajban, már ha egyáltalán, miközben Péter középcsatár Mongóliában védte a magyar érdekeket. Az viszont, hogy egy eszelős diktátor a valós puccskísérlet/önpuccs teremtette káoszt kihasználva a megtorlás lehetőségével élve, illetve visszaélve szilárdítja tovább beteg hatalmát és Magyarország kormánya szerint ezt stabilitásnak hívják, külön kétségbeejtő.

Az, hogy a stabilitásra hivatkozva letartóztatási hullám veszi kezdetét, amely őrületbe csap át, amelynek során a diktátor leszámol az állami és gazdasági szférán belüli érdekcsoportok egyikével, másikával, sem nem demokratikus, sem nem tiszteletre méltó.

Az, hogy Törökország a menekültekkel zsarolja Európát és Szijjártó Péter középcsatár az egész török kérdést erre az egyetlen vonatkozásra butítja le és azt állítja, hogy a világnak kötelessége tudomásul venni, hogy Erdogan pasa és szultán az  Emberi Jogok Európai Egyezményét is felfüggesztette, miközben a halálbüntetés gondolatával kacérkodik, aggasztó képet fest a magyar kormány elmeállapotáról és Magyarország európai jövőjéről.

Az Európai Unió következetes destabilizálásán izzadó magyar államvezetés NER-szótárában a stabilitás egyenértékű azzal, hogy nem jönnek a migránsok, az instabilitás pedig mindössze annyit jelent, hogy jönnek a migránsok és mind meghalunk. Márpedig ha Törökország nem küldi ide a migránsokat, akkor mi magasról teszünk arra, hogy bűncselekményekben való részvétel konkrét gyanúja és vizsgálatokkal megerősített bizonyítékok hiányában emberek tömegeit kínozzák meg, börtönzik be, lehetetlenítik el, teszik tönkre, és Erdogan napi elmebaja függvényében fosztanak meg embereket a megélhetésüktől. Mert Péter középcsatár úgy tanulta a futsallos továbbképzésen, hogy a rezsim bírálata, az azzal való szembeszállás jutalma minden konszolidált demokráciában a demokratikus bebörtönzés.

És ilyenkor nem az van, hogy európai elköteleződésünk szellemében elutasítjuk az emberi jogok ilyen gyalázatos lábbal tiprását, egy vérbeli autokrata késsel-villával enni képtelen, elszabadult ténykedését, hanem csontig benyalunk neki és rendreutasítjuk Európát. És ez nem elég: Erdogan útmutatásai alapján, a Brüsszelben szuverenitásáért hörgő Magyarország készséggel eleget tesz a Magyarországon élő török ellenzékiek hatósági cseszegetésének és akinek nem jön be a pofája, azt majd jól odavetjük a szultán elé. Még ez az olcsó, nekünk senki ne mondja meg, ne szóljon bele típusú nemzeti szuverenitás mantra sem megy következetesen.

Egy szó mint száz: erre az elvtelen, gerinctelen, szervilis seggnyalásra nincs magyarázat, indok, racionális érv. Mint ahogy felmentés sincs rá. Arra, hogy egy sötét, véreskezű diktátorral egy gyékényen áruljunk, közösködjünk, szövetkezzünk és támogassuk abban, hogy destabilizálja, zsarolja az Európai Uniót. Márpedig mivel Magyarország külügyminisztere egy Péter nevű középcsatár, miniszterelnöke pedig egy Viktor nevű frusztrált, hatalommániás hobbifocista, konkrétan ez történik.

Magyarország megint egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kiírja magát Európából. Nem Magyarország, csak ez a kormánynak nevezett Erdogan-Putyin-rajongó csürhe. Egy hatalmába beleőrült csürhe, aki egy olyan sötét rezsim mellett tette le a voksát, amelynek paranoiája odáig vezetett, hogy autórendszámokat von ki a forgalomból, mert az a vélt ellenzékre emlékezteti a megbuggyant államfőt. Miközben – a kormány részéről már korábban elhangzott retorika szerint – Magyarországnak és Európának minden kétséget kizáróan az lenne az érdeke, hogy a Közel-Kelet, benne Szíria stabil legyen, hogy a potenciális menekülők hulláma csillapodjon, Péter középcsatár diktátorok füttyentésére hajol földig és szolgáltatja ki az országot közveszélyes idiótáknak. Igaz, hogy ha a Közel-Kelet stabil lenne, akkor nem lenne kampánytémája a Fidesznek és nem kínálkozna hamis indok az irigyelt Erdogan módszereinek meghonosítására. Pedig erre megy ki a játék, semmi másra.

Ez pedig nemcsak azért véresen komoly veszély, mert Péter középcsatár a futsallos továbbképzésen tanulta a demokráciát, hanem mert a főnökével egyszer valaki elhitette, hogy akkora formátumú ember, hogy ő lehet a világ vezetője. Azóta Erdoganok és Putyinok nyakába lihegve dolgozik az ügyön.
adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.