Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Egyéb


Az évek óta hülyének nézett keze ökölbe szorul, de nem azt gyűlöli, aki átveri

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Számomra a nap legnagyobb arca, meg a tegnapi, meg a holnapi nap legjobb arca is – azon hétköznapi hősök mellett akikről itt most nem esik majd szó – Ágoston László operaénekes, aki közösségi oldalán saját bevallása szerint a társadalom számára – szerinte – fontos üzeneteket próbál terjeszteni a humanizmus, a békés együttélés, a gondolkodó felnőttség nevében.

Ágoston László, aki tehát magánemberként közéleti-politikai kérdésekben gyakran foglal állást, honlapján tett közzé egy cikket, amely az Fidesz-szavazó iszlámmal kapcsolatos viszonyának kiderítésére tett kísérletet, és amelyben az alábbi szövegrészlet olvasható:

Azt gondolom, hogy minőségi, szeretetteljes és boldog életet csak olyan országban lehet élni, amely a tisztelet kultúráján alapszik, következésképpen a tisztelet hangján beszél. Magyarországnak annak a helynek kell lennie, ahol mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is tisztelettel fogadják és az iszlámot, a muszlimok, arabok civilizációs gyökereit is rendkívül nagyra értékelik.
Az iszlám egy nagy lelki és szellemi építmény, amely nélkül a világnak azon a részén sem béke, sem boldogság, sem kiegyensúlyozott emberi élet nem jöhetne létre.
Ezért számunkra az iszlám világból érkezett emberek nem fenyegetést jelentenek, hanem egy magas civilizáció képviselőiként üdvözöljük őket. És nem szégyellünk időnként tanulni sem tőlük.
Az iszlámmal kapcsolatos szöveget közösségi oldalán is megosztotta vasárnap délelőtt 11:37-kor , amit aztán 1500 forintért az Orbán Viktor és a Fidesz oldalát kedvelők között hirdetett. Konkrétan fizetett Facebook-hirdetésben jelentette meg. Néhány óra alatt az oldalát gyakorlatilag elöntötte a gyűlölet-cunami: gyalázkodó, személyeskedő, felmenőit szidalmazó kommentek sorjáztak a fenti magasztos gondolatok alatt.
Látva a nem mindennapi érdeklődést, a művész lelőtte a poént, ha egyáltalán ez poénnak nevezhető: az idézett szöveg nem az ő műve, ellenben tavaly, 2015. június 9-én hangzott el Budapesten az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén, egészen pontosan Orbán Viktor miniszterelnök szájából.

Ágoston az Orbán beszédéről készült fenti videót kommentelte mindenhova, és azt írta, arra volt kíváncsi, hogy mennyire fogják őt gyűlölni azért, amit a miniszterelnök szájából szó nélkül lenyeltek. Hozzátette: egyértelműen provokációnak szánta az akciót, mert így akarta gondolkodásra késztetni az embereket.
A magam részéről egyáltalán nem találom viccesnek a dolgot, pontosabban nem gondolom, hogy ez a jó szó rá. Mint ahogy szintén csak félig érzem poénosnak, hogy a kísérlet után fél nappal elérhetetlenné vált Ágoston László weboldala (e sorok írásakor sem lehet elérni). Mint a Facebookon közölte, valószínűleg egy túlterheléses hackertámadás miatt állt le az oldal.

Ez itt sem nem a reklám helye (Ágoston László eddig is remekül kommunikált az arra nyitott közönséggel), sem nem egy öblös összeesküvés-elmélet gyártására tett kísérlet. Csak találgatni lehet, hogy vajon a nagyobb portálok beszámolói nyomán megnövekedett forgalom miatt omlott össze az oldal, vagy pedig (saját tapasztalataink alapján ezt egyáltalán nem tudom kizárni) csak a szokásos történik: a fizetett internetes gerilla teszi a dolgát.

Nem is fogok találgatni, viszont szeretném felhívni a figyelmet annak a korábban számtalanszor szektaként aposztrofált fideszes rajongótábornak a működési mechanizmusára, amire Ágoston jelen kísérlete remekül rávilágít. Tragikomikus, vagy sokkal inkább véresen tragikus, döntse el ki-ki saját ízlése szerint.

Ágoston László civil – az én olvasatomban – bebizonyította, hogy mennyire szánalmasan működik az egyszerű bálványimádó agya, hogy mennyire borzasztó az, amikor népek tömegeit egyedül a vakhit tartja össze és szervezi. Kiderült, hogy Orbán Viktor szó szerint idézett szavai is provokációnak minősülnek. Az átlag-rajongó irracionális viselkedésének fő jellemzője: az évek óta hülyének nézett keze ökölbe szorul, de nem azt kezdi el gyűlölni, aki átveri és kreténnek nézi, hanem azt, aki felhívja a figyelmét arra, hogy öregem, téged semmibe vesznek.

Ebben a történetben nem Orbán Viktor a hír, hiszen az ő egész politikai pályafutása az egymásnak ellentmondó, egymást cáfoló és megsemmisítő, következmények nélkül maradt kijelentésekre épül. Annak a köpönyegforgató politikusnak az igehirdetéseiről van szó, aki mondott már mindent és mindennek az ellenkezőjét, aki mindig, minden időben, kormányon és ellenzékben, ellenzékben és kormányon a kollektív memória rövidségére alapozta politikai pávatáncát.

Ez a hír azokról szól, akik gondolkodás nélkül zabálják az eléjük odahányt moslékot, akik képtelenek szűrni és szelektálni az információk között, és akik hónapok, hetek, de akár csak napok távlatából sem emlékeznek arra, hogy mit ettek. Az nem hír, hogy Orbán Viktor segget csinál a szájából, az viszont hír, hogy a hívők agyában-lelkében csak a gyűlöletet szító, háborús retorika magvai fogannak meg és szökkennek szárba. Az ő hitüket a legkevésbé sem képes megtörni, hogy eléjük teszik feketén-fehéren a tényeket: nem a megfelelő embernek szidod a jó édesanyját, hanem imádott, erőskezű vezérednek. Nem Ágoston László operaénekes hazudott neked, hanem Orbán Viktor élőistened. Vagy 2015 júniusában, vagy azóta (és azelőtt) folyamatosan.

Pedig ez akkor is így van, ha ez egy jóval összetettebb kérdés annál, mint amit egy gondolkodó ember a fenti módszerrel bemutatott. Igen, a valóság sokkal árnyaltabb ennél, viszont árnyalatokról ott reménytelen beszélni, ahol a kormány szótárából törölték a menekült/menedékkérő kifejezést és mindenhol a migráns/gazdasági bevándorló/illegális határátlépő kategóriákkal manipulálnak.

Nem Orbán Viktor az egyedüli baj ebben a történetben, hanem az a hálás, termékeny táptalaj, amire köpönyegforgató hazugságai hullanak. A pénzes arab üzletemberek és a háborús menekültek iszlámon átívelő dichotómizálása márpedig az aljas hazugság, az álszent propaganda eszköze. Erre mutatott rá Ágoston László, és a reakciók alapján pontosan lemérhető mekkora nagy a baj. Mert a tisztelt hozzászólók zömének át sem fogta a tudata, hogy Orbán Viktor kurv*anyját szidalmazza. A bálvány tévedhetetlen. Akkor is, ha pörög, mint a szélkakas. Tökmindegy mit mond, a lényeg az, hogy ő mondja. Ami az ő szájából iránytű és csatakiáltás, az egy évvel később lincselésre okot adó, bocsánatos elszólás.

Egyelőre ez a helyzet. Reménytelennek látszik, de Ágoston László és a hozzá hasonló gondolkodó emberek adnak némi reményt. Arra, hogy talán nem annyira primitív ez a nép, mint amennyire bölcs vezére annak nézi. Talán.

adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.