Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


A miniszterelnök helyében a pofámról sülne le a bőr

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A stadionépítési láz kellős közepén hozta le a Nemzeti Sport Online az NB I fordulónkénti látogatottsági adatait. Az eredmény mókás is lehetne, ha nem lenne tragikus.

Forrás: Nemzeti Sport Online

Forrás: Nemzeti Sport Online

A táblázatból jól látható, hogy az irgalmatlan pénzekért felépített/felújított stadionok gyakorlatilag konganak az ürességtől. A felcsúti stadion 8000 fős nézőterén 2069 ember lötyögött és arról még csak adat sincs, hogy ebből mennyi volt a fizetővendég és hány repijegyet osztottak szét.

De szinte mindegy is, hogy hányan fizettek a jegyért és hányan nem. A miniszterelnök foci iránti szenvedélyét továbbra sem osztja az ország lakossága, ami még nem is lenne baj. Sem az, hogy Orbán a fociért rajong, sem az, hogy a polgárok pedig nem rajonganak. Az azonban feltétlenül baj,  hogy Orbán van abban a helyzetben, amiben el lehet dönteni százmilliárdok sorsát. Hobbi szinten. Ha történetesen a miniszterek elnöke a bábszínházért lenne oda, akkor olcsóbban megúsznánk a dolgot.

Ezek a beruházások azonban irgalmatlanul sok pénzbe kerülnek. Egyfelől. Másfelől pedig ezeket fenn is kell tartani. Költség akkor is van minden hónapban, ha egyetlen egy néző sem kíváncsi a meccsre. Ezt valamiből finanszírozni kell és az a valami biztosan nem a jegybevétel. Bevételi forrás szokott lenni a reklámokért kapott pénz, de kétezres nézőszámok nem annyira vonzóak a reklámozóknak. Kivéve, ha állami cégekről van szó, mert akkor vonzóak. Ahogy az alacsony olvasottságú kormánypropaganda különféle elemei is rendkívül jól el vannak látva állami hirdetésekkel, holott piaci alapon legfeljebb Bubu, a látnok hirdetne náluk.

Egyszóval: közpénzből épülnek ezek a stadionok és közpénzből tartjuk fenn őket. Rendben is lenne így, ha közhasznú tevékenységet végeznének. Vannak olyan területek, ahová szükséges állami forrást biztosítani, mert a szereplői egyszerűen nem tudnak megélni piaci alapon. Ilyen a kultúra, a művészet. Például. A foci sem egyik, sem másik. Még csak nem is arról szól egy ilyen stadion, hogy a város/falu apraja-nagyja birtokba veszi a gyepet és sportolnak. Itt csak ülve, kólával-szotyival lehet sportolni. Önmagában ez sem gond, mert például egy színházban sem mászik fel a nagyérdemű a világot jelentő deszkákra, hanem ül és néz ki a fejéből. Csak az a nem mindegy, hogy abban a fejben mi történik közben. Hogy több lesz-e a rakomány, vagy kevesebb.

Nem ártana például koncerteket, színházi előadásokat, mozgókönyvtárakat vinni vidékre. Úgy értem: falura. Miután ott is emberek élnek, akik nem feltétlenül tudják sem logisztikailag, sem anyagilag megoldani az utazást a fővárosba, vagy a színházzal rendelkező nagyvárosokba. Erre érdemes lenne pénzt költeni. Focipálya pedig minden faluban van, stadion nélkül is vígan lehet focizni és szidni a bíró vak édesanyját.

De jelenleg úgy áll a helyzet, hogy van nekünk egy miniszterelnökünk (mármint nekem nincs, ugyanis nem vagyok miniszter), akinek pont a foci a hobbija és pont nem érdekli, mennyi pénzt emészt fel az ő mániája. Az meg pláne nem érdekli, hogy ez a pénz hány helyen kellene az oktatástól az egészségügyig, a szociális szférától az infrastruktúra-fejlesztésig, a kultúrától a civil közösségek erősítéséig.

Az alábbi fotót egy olvasónktól kaptuk. Szemben a rengeteg pénzért felépített és rengeteg pénzből fenntartott felcsúti stadionnal, a kórházba kerülő betegek ezzel szembesülnek.

Tatabánya, Szent Borbála Kórház 2016

Tatabánya, Szent Borbála Kórház 2016

Csöndesen jegyzem meg a végére: a miniszterelnök helyében a pofámról sülne le a bőr a felcsúti páholyban, amiért az ország kórházaiban ilyen állapotok uralkodnak.adomány

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.