Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


200 rendőr – 10 Ligetvédő és a hatalom gőgje

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Városliget Zrt. birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a Ligetvédők ellen a volt Kertem területére. Bár a mellékelt közleményben kifejtettek szerint a terület elhagyására kötelező határozat jogszerű kiadásának nincsenek meg a feltételei, a civileknek nincs okuk abban bízni, hogy  e tény megakadályozná a kijelölt jegyzőt a döntés meghozatalában.

A civilek kizárólag a nyilvánosság erejében bízhatnak. Abban, hogy a nyilvánvaló jogsértés előzetes feltárása visszatartja a jegyzőt a terület elhagyására kötelező döntés meghozatalában.

Hiszen ilyen döntés birtokában nem kétséges, hogy a karhatalom erőinek bevetésével végrehajtják a döntést, aminek az előzmények ismeretében beláthatatlan és jóvátehetetlen következményei lehetnek.

Ezért kérem, hogy a civilek mellékelt közleményét a nyilvánosság felé közvetíteni szíveskedjenek.

Sajtóközlemény

Egyes, a Ligetvédők céljaival szimpatizáló magánszemélyeknek tudomására jutott, hogy a volt Kertem területére a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. birtokvédelmi eljárást kezdeményezett Zugló jegyzőjénél, aki az önkormányzat tulajdonosi érintettsége miatt a kérelmet felterjesztette a kormányhivatalba. A kormányhivatal egy másik kerületi jegyzőt jelöl ki a kérelem elbírálására.

A birtokvédelemre vonatkozó hatályos kormányrendelet[1] szerint a kérelemnek kötött tartalmi követelményei vannak, ezek megsértése esetén a kijelölt jegyzőnek érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani azt:

„A kérelem tartalmazza annak a félnek a nevét, továbbá lakcímét vagy székhelyét, akivel szemben a birtokvédelmet kérik. A jegyző a kérelmet határozattal elutasítja, ha a birtokvédelmet kérő a kérelem valamely tartalmi elemére vonatkozóan nem nyilatkozott.

A jegyző a kérelmet és a csatolt bizonyítékokat az eljárás megindulásától számított három napon belül nyilatkozattétel céljából saját kézbesítője útján vagy személyesen átadott iratként kézbesíti, vagy hivatalos iratként postai úton megküldi az ellenérdekű félnek.”

Tudjuk, hogy az ingatlanfejlesztő kérelme nem tartalmazza az érintett magánszemélyek nevét és címét, ezért a kérelem elutasításának van helye. Ha ennek ellenére a jegyző mégis eljárást indít, az érintettek nyilatkozattételre történő felhívásának elmulasztása az ügy érdemére kiható olyan eljárási jogsértés, ami alapján jogszerű kötelezést hozni nem tud.

Tudomásunk van arról is, hogy az ingatlanfejlesztő azt állítja, hogy a volt Kertem területén található épületek életveszélyesek, és erre való hivatkozással szeretné elérni az ott tartózkodó magánszemélyek eltávolítását. Az épületek életveszélyes állapotának megállapítására az építésügyi hatóság jogosult, azonban hatóság helyszíni szemlén nem járt, továbbá ilyen határozatot nem hozott.

Ezzel szemben, az épületek állékonysága a valóságban semmilyen kockázatot nem jelent a Ligetvédők által birtokolt területre, amelyről statikai szakvélemény is rendelkezésünkre áll.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. állításával szemben, a terület jogszerűen nem kerülhetett átadásra semmilyen kivitelezőnek, hiszen ez az elektronikus építési naplóban nincs dokumentálva, az Országos Építésügyi Nyilvántartásban nincs ilyen megnyitott napló. Ennek hiányában jogszerűen nem lehetett átadni kivitelezésre a területet.

[1] a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló 17/2015. (II. 16.) Korm. rendelet.

    – Elkezdték bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a területet – közölte a Városliget Zrt. szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az illetékes jegyző hatósági eljárás keretében kezdeményezte a Liget Budapest projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását jogos használójának. A terület vagyonkezelője a Városliget Zrt., amely több mint három hónappal ezelőtt adta át a bontási helyszínt a kivitelező cégnek, ám az illetéktelenül ott tartózkodó tiltakozók miatt eddig nem tudták megkezdeni a munkát – írták.
A terület kiürítését szerda reggel elkezdték a hatóságok.
„Mint ismeretes, a romok mellett jelenleg tiltakozók tartózkodnak, akadályozva a jogszerű munkálatok folytatását, annak ellenére, hogy a Városliget Zrt. jogerős bontási engedéllyel rendelkezik, a helyszínen tartózkodni pedig élet- és balesetveszélyes” – fogalmaztak.
A bontás ellen tiltakozó „Ligetvédők” csoportjának Facebook-oldalán reggel azt írták, hogy több száz rendőr jelent meg a Városligetben, kiürítették táborukat, ahol már csak azok az aktivisták vannak bent, akik „blokkolják magukat”.
A Városliget Zrt. közleménye szerint nemrég birtokvédelmi eljárást indítottak, amelynek értelmében a jegyző dönti el, hogy ki tartózkodhat jogszerűen a bontási területen. Ő szerdán kimondta, hogy a tiltakozók jogellenes magatartást gyakorolnak, majd felszólította őket, hogy hagyják el a területet. Ezt azonban nem tették meg, így a jegyző a hatóságok segítségét kérte.
„Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési-, bontás-, vagy munkaterületek” – hangsúlyozta a cég közleménye.
A Városliget Zrt. képviselői a közelmúltban nyilvános rendezvényen, rádiós vitán és személyes találkozókon is igyekeztek egyeztetni a demonstrálókkal, „akik viszont vagy nem tudtak egységes álláspontot megfogalmazni, vagy elzárkóztak az egyeztetések elől” – írták, hozzátéve: a társaság továbbra is nyitott az egyeztetésre, ennek feltétele azonban a mostani jogellenes állapot megszüntetése.
Megjegyezték: a Hungexpo irodaházak helyére tervezett Magyar Zene Háza csak mintegy harmadát foglalja majd el a parkból több évtizede kihasított, kerítéssel körbevett, tízezer négyzetméternyi területnek.
A bontással és területrendezéssel több mint hétezer négyzetméternyi parkfelületet újítanak fel és adnak vissza a Városliget látogatóinak, a bontási és építési munkálatok pedig nem járnak további fakivágásokkal – olvasható a közleményben.

Budapest, 2016. július 6., szerda (MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.