Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Orwell pedig megnyalja a szája szélét. Megérkeztünk. Ez itt már majdnem 1984

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap derült ki, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította a fellebbezést abban az ügyben, amelyben a törvényszék januárban, első fokon elmarasztalta Magyarországot a TEK számára bírói engedély nélküli titkos megfigyelést biztosító törvény miatt. Ezzel az elmarasztaló ítélet jogerőre emelkedett.

A strasbourgi (hanyatló nyugati) székhelyű törvényszék januárban első fokon már helyt adott az Eötvös Károly Intézet két munkatársa panaszának, és négyezer euró (nagyjából 1 millió 240 ezer forint) nem vagyoni kártérítést ítélt meg az ügyben, amely ellen a magyar állam fellebbezést nyújtott be.

Ehhez mérten értelmezendő az a történés, hogy a közpolitikai elemzéseket készítő intézet munkatársai ma Facebook-oldalukon számoltak be arról, hogy az elmúlt napokban gyanúsnak tűnő készüléket találtak az irodájukban. Megnézették egy neve elhallgatását kérő szakértővel, aki azt mondta:

„olyan nehezen beszerezhető készülékről van szó, amely adattovábbításra alkalmas.”

Azt is írják, nem tudják, ki tette oda a szerkezetet, de nincs titkolnivalójuk, mert tevékenységük, anyagaik és gazdasági beszámolóik is nyilvánosak.

A fotó alapján eléggé gányolás-jellege van ennek a kütyünek (Forrás: Facebook)

Hogy nagyon tiszta legyen: az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a Soros Alapítvány hozta létre még 2003-ban, hogy a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására.” Főleg az Orbán-kormány jogállam-ellenes lépéseivel kapcsolatban hallatták a hangjukat, és kritizálták az új alkotmány elfogadásának menetét és tartalmi elemeit.

Szerintem meg is érkeztünk, elvtársak! Ez már az. Najó, nem. Attól, hogy ennyire szép kerekded ez a történet, nincsen itt diktatúra, remélem senki nem akarja ezt sugallni. Jut is eszembe:

Ezt csak úgy iderakom, hogy biztosak lehessünk abban, merről NEM fúj a szél. Mivel a jelenlegi kormánypárt már 2009-ben ellenzékből is kétpofára tiltakozott a titkosszolgálatok politikai hasznosítása ellen, marad az MSZP (az MDF kimúlt azóta) és maga Soros. Vagy szocialista lehallgatási botrányról van szó, vagy az öreg már a sajátjaiban sem bízik. Más opció nincs. Mármint azt leszámítva, hogy az intézet munkatársai poloskázták be saját magukat, hogy aztán lehessen szidni a rendszert.

Életszerűtlennek tartom, hogy ennek a rendszernek a szidalmazásához mondvacsinált okok kellenének, mindazonáltal persze jobban örülnék, ha a neve elhallgatását kérő szakértő kiléte nyilvános lenne (Nógrádi, te vagy az?) és belemondaná az arcomba, hogy mit fogott közre az a kütyü és micsodának is hívják azt konyhanyelven. Már csak azért, hogy – komolyra fordítva a szót – ne kezdődjön itt semmiféle kavarás (de, közben elkezdődött). Ahogy elnézem azt a műszert, fogalmam nincs, mi lehet rajta oly nehezen beszerezhető, mindenesetre tegyük helyére a dolgokat:

  • Ma nincs olyan, az ellenzékhez köthető szervezet, amely mögött ne Soros György pénze állna.

    Arra a felvetésre, miszerint ennél azért egy árnyalattal közvetlenebb bizonyítékokra is szükség lenne ahhoz, hogy a teljes hazai migránspárti civil szférát Soros György befolyási övezetének tekintsük, Lázár János azt mondta:

természetesen vannak olyan titkosszolgálati jelentések, amelyek alapján ez az állítás direktbe is bizonyítható, de ezek értelemszerűen nem publikusak. (2016. május 25.)

  • Pintér Sándort több ellenzéki politikus is kérdezte a közelmúltban a sajtóban megjelent, civilek ellen irányuló információgyűjtésekről, megfigyelésekről. Erre válaszolva a belügyminiszter kiemelte:

    a magyar törvényi szabályozás alapján egyetlen ember sincs, akit törvényes körülmények között ne lehetne megfigyelni, lehallgatni, felderíteni tevékenységét (2016. május 31.)

  • Ha a titkosszolgálatok hallgatták volna le az Eötvös Károly Intézet irodáját, akkor azt a poloskát biztos nem találták volna meg. Ezzel indokolta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója egy sajtótájékoztatón, hogy miért nem hallgatta le a titkosszolgálat az Intézetet. Azt is elmondta, hogy nem látott olyan titkosszolgálati jelentéseket, amelyek Soros Györgyhöz köthető alapítványok a Lázár János által említett migrációt támogató tevékenységéről szóltak volna.

És Bakondi fő és belbiztonsági nem röhögte el magát. Márpedig, ha ő mondja semmi okunk kételkedni ebben, mert különben is jönnek a migránsok, nem? De. Kikezdhetetlen érvelés, brilliáns logika. Mondjuk, ha Pintér vagy a TEK szereli fel azt a fura valamit a Soros-bérencekhez, tuti ráírják, hogy nem látod, hogy lehallgatókészülék?, szóval én inkább elhiszem a katasztrófavédő elvtársnak, amit mond.

Persze a sztori már megint nem vicces, és ha arra gondolok, hogy ezelőtt 67 évvel, június 8-án jelent meg Orwell 1984 című regénye, akkor főleg nem a kollégám szamócamintás napozója ugrik be.

De most akkor komolyan kérdezem: honnan a tetves életből tudja Bakondi, egy nyomorult miniszterelnöki tanácsadó, hogy a magyar titkosszolgálatok kiket hallgatnak le, kiket figyelnek meg, kik után nyomoznak? Ha mindenki törvényesen lehallgatható és nem a titkosszolgálatok poloskájáról van szó, akkor az állami titkosszolgálaton kívül még kik hallgatnak le civil szervezeteket? Az állami titkosszolgálat miért nem tud róla? Egyáltalán Bakondi közönséges tanácsadó elpofázhat bármit csak így, hogy neki miről van tudomása, miről nincs? Honnan tudja Bakondi közönséges migráns-szakértő, hogy a Soros-féle intézetben mennyire könnyen vagy nehezen találták meg a poloskát?

Tehát összefoglalom: Orbán Viktor nemrégiben azt mondta, hogy Soros a patás ördög, azóta Sorost szapulja az állampárt. Lázár szerint nem publikus titkosszolgálati jelentések bizonyítják, hogy Soros György áll minden ellenzéki civil szerveződés mögött. Pintér Sándor szerint Magyarországon bárki törvényesen lehallgatható, ennek ellenére Magyarország (nem Magyarország, a kormány!) pert vesztett az Eötvös Intézet munkatársaival szemben törvénytelen lehallgatás ügyében. Bakondi nem találja azokat a titkosszolgálati jelentéseket, amikről Lázár beszélt. Az Eötvös Intézetben ellenben poloskát találnak, amiket Bakondi szerint nem a TEK helyezett el. Akkor most tényleg én vagyok a hülye? Vagy a Fidesz-KDNP már megint megpróbál testületileg hülyének nézni mindenkit?

Soros György az ügyeletes közellenség hetek óta és a magyar titkosszolgálatoknak semmi közük az ügyhöz? Értem. Hát kedves Eötvös Intézet! Ezek szerint a TEK poloskáit önöknek még nem sikerült megtalálniuk, azok továbbra is ott vannak és kifogástalanul működnek. További jó keresést!

Orwell pedig megnyalja a szája szélét. Megérkeztünk. Ez itt már majdnem 1984.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.