Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha valaki kurvának áll, az ne nyüszítsen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mennyire szép is az, amikor magukat újságírónak valló illetők beállnak kurvának a közpénzkasszához és kórusban visongva mutogatnak más újságírókra, hogy azok a Soros György pénzéből élnek és mint ilyenek, nem lehetnek függetlenek.

Nem mondom, hogy nem hányok sugárban az ilyen mocsoktól, mert de. Azonban azt gondolom, az olvasók egy része nincs tisztában azzal, hogyan is mennek ezek a dolgok, ezért kéretlenül is beállok – ha prókátornak nem is – de magyarázónak biztosan.

Az én napomnak van egy ritmusa. A reggeli kávé mellé átfutom a hármakat. Magyar Idők, PestiSrácok, 888.hu. Bár mostanában G. Fodor lapját, a 888.-hu címen futó cuccot hanyagolom, mert annyira nem szól semmiről, hogy kár időt fecsérelni vele. De ez magánízlés és magánvélemény.

A három weboldal főműsoridőben és teljes mellszélességgel üvölti bele a képembe, hogy a K-monitor, az Átlátszó feltétlenül Soros pénzéből tartja fenn magát, de természetesen más, a kormányt rendszeresen kritizáló szervezeteket is megtalálnak, mert azok mögött meg Gyurcsánybajnai, Magyar Bálint és ki tudja még, kik állnak. Mert ők nyomoztak. Pedig nem nagyon kell nyomozni, mivel mindenki honlapján ott szerepelnek a szponzorok és egyéb támogatók, együttműködő partnerek. Például a Soros-alapítványok. Amely alapítványok bőkezűen támogatták a kormány több tagját akkor, amikor még úgy tűnt, hogy demokráciát építenének. Nem kevés pénz és nem kevés időn keresztül folyó támogatás ment el az ő képzésükre, működésükre, megélhetésükre. Utólag már látható, hogy kidobott pénz volt, de a köpönyegváltás nem lehet bekalkulálva az ilyen támogatásokba. Most igyekszik mindenki, a miniszterek elnökétől kezdve a közpénzből élő kormánymédiáig megmagyarázni, hogy akkor Soros még jó ember volt, most meg nem az. Pedig nem Soros változott. Ha a jelenlegi kormány kissebbségbe szorulna valami csoda folytán és az új kormány olyan geci módon bánna el az ellenzéki sajtóval, mint azt a mostani teszi, akkor bizonyára eredményesen pályáznának arra a támogatásra a fideszhű médiák, amit most a K-monitor, az Átlátszó és különféle szervezetek kapnak. Mert a cél nem a kormánybuktatás, hanem a kiegyensúlyozottságra való törekvés.

Ami a kormánytól olyan távol áll, hogy odáig el sem lehet látni. Azt is gyanítom, hogy mi történne a most nagyon kormánypárti médiaszakikkal egy esetleges változás kapcsán. Öt perc alatt megtalálnák a helyüket, csak éppen az ellenkező oldalon. A húsosfazék mellett, ahogy mindig is történni szokott. Az a borzasztó, hogy mindig találnak maguknak koncot, bárki dobja is azt, bármilyen irányból.

Ennyit Soros pénzéről. Most beszéljünk arról, mire kell ez a pénz. Az oknyomozó újságírás rohadtul drága műfaj. Ugyanis hetekig, néha hónapokig kell nyomozni, anyagot gyűjteni, néha évekig pereskedni a közérdekű adatokért, bíróságra járni, forrásokat ellenőrizni ahhoz, hogy egy cikk összeálljon. Pénzbe kerül az adatigénylés, az ügyvéd, a per és ne legyünk álszentek: meg kell élnie az újságírónak is valamiből. Ugyanis aki ilyen lapnál, vagy bármilyen ellenzéki lapnál dolgozik, az semmiféle állást nem kap máshol. Mert a jelenlegi rendszer nem csak sunyi, telhetetlen és aljas, hanem kicsinyes és bosszúálló is.

A megélhetés egy formája lenne a reklámbevétel, de ezt teljes egészében kézben tartja a kormány. A legnagyobb hirdetők állami kézben vannak és a büdös életben nem hirdetnek ellenzéki lapokban. Az egyéb, automatikus hirdetésekből jó, ha a szerverbérlésre elég pénz összejön. Maradnak az olvasói támogatások. A tényfeltáró újságok nem képesek napi 5-8-10 cikket hozni. A ritkább megjelenés pedig az olvasószámot limitálja. Egyszerűen nincs annyi olvasó, hogy eltartsák a lapot. A számok miatt sem és azért sem, mert sok olvasónak vagy nem telik egy minimális támogatásra sem, mert örül, ha hó végén is van mit enni (ugyanis ezeket a médiákat nem disznótenyésztő-gázszerelők és kaszinómogulok olvassák, hanem becsületes kisemberek), vagy – ha lenne is rá keret – eszébe sem jut, hogy bizony az újságíró munkáját is meg kellene fizetni, ahogy fizet a fodrásznál, péknél, moziban. Ugyanis az is munka és el lehet ugyan várni, hogy eltökéltségből, elvből írjon valaki, de attól az a valaki még éhendöglik egy idő után. Tehát kevesebb olvasó esetén kevesebb olyan van, aki érti a rendszer működését, fontosnak tartja és támogatni is tudja. Ennyire egyszerű.

Tehát a tényfeltáró újságoknak nincs más választásuk, mint alapítványi pénzekre pályázni.

Amit én tudok, azt nagyon jól tudják például a PestiSrácok és a többiek is. Az a PestiSrácok, amelyik szemrebbenés nélkül fogad el sokmilliót a megrendelésre írt cikkekért. Közpénzből. Ahogy a hirdetési pénzeket is természetesen elfogadja. Csak összehasonlításként a nagy arc mellé a Srácoknak:pestisrácokkolozsváros

A Similarweb szerint a tavaly decemberben indult Kolozsvári Szalonna olvasottabb, mint a Srácok. Állami hirdetés, vásárolt olvasók, fizetett cikkek és Soros György pénze nélkül. Az is igaz, hogy a konyhában van a szerkesztőség (mikor hol), mindenki maga fizeti a telefonszámláját, ingyen kapjuk a fotókat és ingyen dolgozik a weboldalt fejlesztgető és karbantartó srác. Nem azért, mert így óhajt minket szponzorálni valamelyikük is, ugyanis ők is küzdenek a napi betevőért, hanem mert egyelőre nem telik rá, hogy fizessünk a munkáért. 

Azt már csak gonoszságból teszem hozzá – és mennyire jólesik – hogy a PestiSrácok nagyhírű Stefka-blogja, Az Öreg, kevesebb olvasót érdekel, mint a Szalonnához áthozott Ordítok-blog. Csakhogy ezt úgy teszi, hogy az Ordítokra december óta egyetlen bejegyzés sem került fel az eredeti helyén, tehát inaktív, Az Öreg pedig aktív blog. Hehe.

Ha a kormánypropagandánál ügyködő médiaszakiknak fontos lenne az, ami valóban számít: tök mindegy, az MSZP, a Fidesz, a Kétfarkú, vagy a Háromfülű van kormányon, de becsületesen és jól dolgozzanak, mert az itt élő emberek érdeke nem a kormánypárt aktuális neve, hanem az ország működése, akkor nem a nyálas/szaros cikkeiket gyártanák, hanem maguk is beszállnának az Átlátszó és a K-monitor szponzorálásába. Ahogy minden más olyan média is, amelyik egyébként felhasználja ezeknek az újságíróknak a munkáját. És ahogy mi is tenni fogjuk, amint megállunk a magunk lábán. Ez lenne a becsületes, nem pedig a parancsra-pénzért mocskolódás. Már persze, ha normális médiáról és becsületes újságírókról beszélhetünk. Egyáltalán, ha újságírókról beszélhetünk.

Egyszóval: nem baj az, ha valaki kurvának áll, de akkor tegye a dolgát és ne tegyen úgy, mintha még szűz lenne. Ugyanis ez nem csak az újságírás, hanem az újságolvasók elárulása is.

Szerintem.adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.